Creatieve berichten over naaien

Plooirokje voor Jinx

Ik had mijn Jinx kostuum ontworpen als een echte punk meid! Hiervoor had ik dus echt een plooirokje nodig.

Ik koos voor een mooi stretchy denim in twee kleuren roze om het rokje van te maken.

Een rekensom met de omtrek van mijn heup/taille en de gewenste breedte van de plooien bracht bij op het perfecte patroon voor het rokje. Deze rechthoek zou ik heel wat keren moeten uitknippen.

De onderdelen voor mijn rokje uitgeknipt. De twee delen waar de rits in zou komen had ik ietsje breder geknipt zodat ik wat extra ruimte over had om de rits in te zetten.

De volgende stap was het aan elkaar zetten van alle banen. Hiervoor gebruikte ik de BERNINA L450 lockmachine. Gewoon gas geven en de banen aan elkaar naaien! De lockmachine is werkelijk zo fijn; het maakt een naad, snijdt de naadtoeslag netjes af en werkt de naad ook nog eens af met een zigzagrand! Alles in 1 dus.

Voordat ik begon met het maken van de plooien wilde ik eerst de zoom afwerken. Dit zou een stuk lastiger gaan als alle plooien er al in zaten. Hiervoor vouwde ik een stukje van de zoom dubbel, en daarna nog eens. Zo blijft er geen rafelrandje over. Ik streek het plat zodat het makkelijker bleef liggen.

Met een rechte stiksteek naaide ik over de zoom heen. Hiervoor gebruikte ik mijn BERNINA 330 naaimachine met antislipvoetje (nr 52).

Het ziet er zo mooi uit nu de zoom netjes is afgewerkt.

Maar nu is de rok dus echt veel en veelste wijd. Om dit te verhelpen maakte ik er allemaal plooien in. Ik vouwde de plooien precies zo dat het uitkomt met de gekleurde banen. Ik zette de plooien vast met wat spelden. Daarna streek ik het alvast plat.

Nu naaide ik over de bovenzijde van de rok zodat de plooien mooi blijven zitten.

De volgende stap was het toevoegen van de band van de rok. Deze knipte ik eerst twee keer uit het stof. Ik gebruikte donkerroze voor de buitenkant en lichtroze voor de binnenkant. Aan de bovenzijde stikte ik de twee helften aan elkaar met de goede kanten op elkaar. Daarna keerde ik het werk en streek ik het plat. Aan de onderkant vouwde ik nu de naadtoeslag naar binnen en streek dit ook plat.

Ik schoof de rok tussen de twee lagen van de tailleband in en zette het vast met wat spelden.

Toen stikte ik voorzichtig hier overheen zodat de rok aan de tailleband vast kwam te zitten.

Nu hoefde ik alleen nog maar de rits in de zijkant te zetten en het plooirokje was klaar! Het zit super lekker omdat het materiaal een beetje stretchy is. En de kleurtjes zijn toch ook echt super leuk of niet dan?

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: jeans, stretch jeans
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam