Creatieve berichten over naaien

Gouden Kringloopgeluk: Stropdas wordt stroptas!

Je hebt het vast al gezien: BERNINA heeft een feestjaar, BERNINA bestaat 125 jaar. Een jaar met een gouden randje en dat was ook de uitdaging die wij als bloggers kregen. Schrijf een blog met een gouden randje. Toen ik deze uitdaging aannam viel mijn ekster-oog diezelfde week in een kringloopwinkel op deze gouden stropdas.

Die ging ik gebruiken, wat het precies ging worden wist ik niet. Tot mijn deadline naderde en het al juni werd…. Met het festivalseizoen voor de deur kreeg ik toch een idee: een heuptasje (nee, niet zo’n neon jaren ’90 geval, een leuke!).

Materialen

Aan een stropdas alleen had ik uiteraard niet genoeg en zocht ik er materialen bij. Het ‘hang-en-sluitwerk’ komt van een oude tas (ook de rits) en de rest lag al op mijn kniptafel! Zoals vaker ontstaan stofcombi’s bij mij op de kniptafel (nieuwsgierig wat ik maakte van de polkadot en het groene tweed, lees het op mijn MadebyLIESL blog;-))

Het ging een klein tasje worden die precies groot genoeg zou zijn voor de belangrijkste dingen: mijn telefoon (annex portemonnee), zonnebril en zonnebrand. Dit werd het uitgangspunt; een rechthoekig tasje van 22 x 14 cm.De voorzijde werd opgeleukt met de stropdas, polkadot en (nep)leer en de achterzijde alleen het leer. Het patroon voor het stukje polkadotstof heb ik met de machine op de stof overgenomen. In contrasterende garen, met bovenspanning nul en steekgrootte 5, stikte ik langs het patroon. Supersnelle manier om door te slaan. 

Versieren

Alle stofjes stikte ik op de rechthoeken van tweed. Eerst de polkadot en het leer. Om rafelen van de stof te voorkomen zigzagde ik de rand. Best decoratief op het leer, maar uiteindelijk zie je daar niets van (iets voor een volgend project?!). Het leer stikte ik smal op de kant door met behulp van de blindzoomvoet.

Als laatste het stropdas-deel. Het is leuk om te zien hoe een stropdas is opgebouwd. De toplaag is zijde, dan een beschermlaag en in het midden zit een soort versteviging. Voor het bevestigen haalde ik de versteviging er even uit. Ik stikte in de vouw en plaatste daarna de versteviging er weer tussen en dit zigzagde ik even vast. Het was een heel ‘gewissel’ met naalden doordat ik zoveel verschillende stoffen gebruikte. Maar zó belangrijk om dat te doen!

 

De achterkant van de panden verstevigde ik nog verder met vlieseline. Dat was voor het ‘versierde’ pand nog maar deels nodig.

Constructie

De rits maakte ik aan de panden (met ritsvoet 4) en met het op elkaar bevestigen van de panden stikte ik gelijk de lusjes mee. Deze lusjes maakte ik van het nepleer om de ringen te fixeren waar later de ‘riem’ aan kan. Na het op maat maken van de rits werkte ik hem mooi af met een hoesje.

 

 

Haaks hoekje

Om een duidelijke onderkant van het tasje te creëren stikte ik de onderste hoeken haaks op de zij- en ondernaad. Hierbij gebruikte ik het nivelleerplaatje, want twee lagen leer en twee lagen tweed is best dik…

Van (gouden ;-)) voeringstof maakte ik zo’n zelfde tasje en opnieuw stikte ik de hoekjes haaks. De zomen van beide tasjes zette ik aan elkaar vast, zodat het ‘binnentasje’ goed op z’n plaats blijft zitten. En daarna naaide ik de voering met de hand aan de rits vast. Met het toevoegen van mijn LIESL label was het tasje gereed.

Riem

Om van dit tasje een heuptasje te maken maakte ik relatief eenvoudig een riem van het smalle gedeelte van de stropdas. Ik bevestigde de ene zijde aan het midden van de gesp en maakte van het leer een verbindingsstukje tussen de stropdas en het haakje.

 

Aanhaken!

De riem kan nu aan de tas. Klaar voor gebruik! Een leuke tas en nog wat toffe accessoires….laat die festivals maar komen!!

 

Meer foto’s zien? Check dan mijn Instagram (@madebyliesl).

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam