Creatieve berichten over borduren

73: Bernina Embroidery Software V8: Bernina Quilter deel 4 – het Raster

In dit 4e deel over Quilter van de BERNINA Borduursoftware V8 gaat ik wat dieper in op de te gebruiken mogelijkheden bij het Raster, om te laten zien hoe je dat instelt. Er kwamen vragen over, omdat bij bepaalde quilts het raster soms niet nuttig lijkt te zijn. Standaard instellingen zijn af en toe onhandig als je ‘andere’ maatvoeringen gaat gebruiken voor je ontwerp.


Waarom zou je een raster gebruiken? Omdat het handig kan zijn bij het optisch verdelen van blokken in kleinere stukken: het geeft je meer overzicht. Standaard staat het raster uit gevinkt, zodra je met je linker muisknop op het icoontje bij de algemene taakbalk klikt, wordt het raster – zoals het de ‘laatste’ keer is ingesteld – over de quiltlayout gezet. Het raster zelf wordt met lichtgrijze lijnen afgebeeld, de randen van de quilt en de randen van de blokken worden in zwart aangegeven, waardoor je duidelijk verschil ziet tussen blok en raster. Het raster wordt overigens over je hele werkblad geplaatst, niet alleen maar op de quilt.

Als je het raster op je werkblad hebt staan, kun je bepaalde punten van je quilt/blokken op een bepaald deel van het raster zetten. Bv. als je het midden van het raster op het midden van de quilt wilt hebben. Misschien heb je dat niet nodig als je met de standaard opstelling werkt, maar wel als je bijzondere opstellingen maakt.


Om te weten hoe het werkt, klik je met de rechter muisknop op het icoontje van het raster: bij het menu ‘Opties’ klik je het hokje voor ‘Plaats referentiepunt’ aan, en dan ‘OK’.

Klik hierna op een willekeurig kruispunt van het raster, of juist middenin een hokje, en de quiltlayout verschuift naar aanleiding van dit punt. Je ziet op de afbeelding hierboven duidelijk dat de lijnen van de quilt/blokken niet meer exact op het raster uitkomen.


Om dit bij de standaard/gewone quiltlayout weer ‘goed’ te krijgen, kun je natuurlijk op ‘Ongedaan maken’ klikken, maar je kunt ook je weer op het icoontje van het raster klikken, weer klikken op ‘Plaats referentiepunt’ en dan weer op ‘OK’, MAAR KLIK NU OP EEN KRUISPUNT TUSSEN DE BLOKKEN. En het raster wordt weer netjes op de lijnen van je quilt geplaatst. Bij blokken die ‘recht’ zijn geplaatst kun je het raster makkelijk verdelen. Maar ook een vraag was, hoe je dat voor elkaar krijgt als blokken ‘op hun punt’ staan…


Om dat te bekijken, klik je op het icoontje ‘Quilt opmaak’, bij de Edit Taakbalk, links van je werkblad. Een menu met ‘Quilt opmaak’ verschijnt. Stel de quiltlayout nu in zoals je op de afbeelding hierboven ziet: Formaat = Op punt (klik op het pijltje recht van de tekst om deze optie aan te klikken), en kies voor blokken over(dwars) 3 en blokken neer 2, de rest laat je zo staan, en klik daarna op ‘OK’.


Kijk nu eens hoe de quiltlayout en het raster afwijken van elkaar qua referentiepunten. Bij mij staat alleen de linkerbovenhoek tegen een kruispunt van het raster aan, de rest lijkt ‘verschoven’, omdat de maten (in inches!) van de quiltlayout door de vorm niet meer op de afmetingen van het raster uitkomen. Bij de kruispunten van de blokken komt het niet uit en rechtsonder zie je dat de randen van de quiltlayout niet op de lijnen uitkomen. Ook het midden van de quilt staat ‘uit het lood’, en die kun je bv. gebruiken als referentiepunt om de quilt uit te lijnen.


Klik weer met de rechter muisknop op het icoontje van het raster, vink het hokje voor ‘Plaats referentiepunt’ aan, klik op ‘OK’, en (vergroot desnoods je beeld even) klik dan op het kruispunt van de quiltlayout, zodat het raster DAAROP gecentreerd wordt. En niet alleen het kruispunt van het midden van de quiltlayout, maar ook het horizontale en verticale midden van de quiltlayout.


Ik heb daarna bij de Bibliotheek op Blokken en daarbij op ‘Diamond’ geklikt, en alle blokken ‘ingevuld’, omdat ik eens wilde zien hoe dat uitkomt. Het raster vind ik in dit geval niets toevoegen overigens, omdat het niet op de volledige maat van een blok uitkomt (dat kun je overigens altijd wijzigen). Zeker bij ‘op punt’ geplaatste blokken is het lastig om het raster exact op een blokformaat te krijgen. Daarvoor ga ik eerst ‘terug’ naar de afmeting van een blok.


Om te weten hoe groot een blok is, heb ik via ‘Rangschikken’ en ‘Opmeten (M)’ de horizontale maat van een blok genomen (de cursor van je muis verandert in een meetlatje, je klikt op de ene punt/zijkant van een blok en daarna op de andere punt/zijkant van een blok, en ziet dan rechtonderaan de maten staan): daar kwam ik uit op 14.14 inches. Die maten heb ik bij ‘Raster spatiëring ingevuld (denk eraan, geen komma maar een punt voor decimalen), alles aangevinkt en geklikt op ‘OK’, en een hoek/kruispunt van de blokken op hun punt als referentiepunt genomen.


Je ziet nu dat de lijnen van het raster exact op de kruispunten van de blokken uitkomen op 14.14 inches. Liever heb ik nog dat het raster meer punten van de blokken raakt, en dan maak je een eenvoudig rekensommetje om op de maat van halve blokken te komen. Dat wordt dan 14.14 : 2 = 7.07 inches. Die maat ga ik bij ‘Raster Spatiëring’ invoeren, om het raster verfijnder te krijgen. Klik alle hokjes weer aan, klik op OK en dan op een kruispunt tussen de blokken = referentiepunt.


Nu staat het raster beter verdeeld en zie je dat de blokken in 4 gelijke stukken verdeeld zijn, qua optisch raster. Makkelijker voor jezelf om dit op het juiste formaat te zien. Natuurlijk zou je het raster nog meer kunnen onderverdelen, maar dan wordt het 7.07:2 = 3.54 (wat niet exact is, want eigenlijk is het 3.535, maar V8 Quilter zet dat automatisch op 2 cijfers achter de ‘komma’). Je kunt dit wel invoeren en kijken of deze onderverdeling in raster ruimte beter uitkomt. Je krijgt dan toch wat afwijkingen, wat je kunt zien als je na deze laatste instelling de quiltlayout vergroot.


Als het referentiepunt weer in het midden van de quiltlayout gezet is, zie je dat verderop naar de kanten toe de blokken van het raster ‘weglopen’… Alleen werken met exacte maten, of tot 2 cijfers decimalen lukt wel.

TIP: als je een volgende keer Quilter weer opstart, bedenk dan dat de instelling van het raster van de vorige keer nog geactiveerd is: alle ‘laatste’ instellingen worden bewaard. Wil je dit weer naar standaard instellingen terugzetten? Zet de raster spatiëring dan weer terug naar horizontaal 2.00 inches en verticaal 2.00 inches. Klik het referentiepunt weer aan, en klik op een lijn/hoekpunt van de standaard quiltlayout om het raster weer op de lijntjes te krijgen. 

Of je profijt hebt aan het raster plaatsen en aanpassen, hangt dus af van je quiltlayout, en hoe ver je wilt gaan om het raster per quilt of blok aan te passen. In ieder geval weet je nu wat meer over de bewerkingen.


Overigens kun je bij V8 Borduur Canvas het raster ook aanpassen:
klik maar met de rechter muisknop op ‘Raster’ en je krijg het menu ‘Opties’ te zien. Daar kun je dezelfde soort aanpassingen doen als bij V8 Quilter, nl. Uitlijnen op raster, raster spatiëring horizontaal en verticaal en plaats referentiepunt. Omdat je via dit bericht over het Raster van Quilter meer info hebt gekregen, kun je dat ook toepassen bij de Borduur Canvas. Handig als sommige opties overeenkomen toch? Valt het je op dat daar het raster in mm. aangegeven kan worden, als je de instellingen qua maatvoering op ‘Metrisch’ hebt gezet?

Volgende les gaan we weer verder met V8 Quilter: want er is nog veel meer te ontdekken. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam