Creatieve berichten over borduren

74: Bernina Embroidery Software V8: Bernina Quilter deel 5 – Blokken zoeken en zelf maken

Er komt steeds meer aandacht voor Quilters, het software deel van de BERNINA Borduursoftware V8, en daarmee ook vragen. Zo krijg ik regelmatig de vraag of deze software te vergelijken is met andere quiltsoftware. Mijn antwoord is dan: vergelijken wordt moeilijk, omdat in V8 zoveel meer zit: niet alleen software voor machinaal borduren (waar dit oorspronkelijk voor bedoeld is), maar ook voor machinale kruissteek en quilten, en dan nog de extra mogelijkheden via icoontjes die op je desktop gezet zijn (na de Update van V8), waardoor je direct gebruik kunt maken van CorelDRAW SE zelf (het volledige tekenprogramma), zoals je via Art Canvas in V8 ook kunt doen maar dan zonder de directe mogelijkheid om je tekening/tekst/afbeelding om te zetten naar een borduurmotief, maar ook CorelCAPTURE, CorelPAINT en CorelCONNECT.

Omdat ik zelf quilt, ben ik heel erg blij met Quilter in V8, want daarmee kan ik mijn ingevoerde of zelf ontworpen/gemaakte borduurmotieven integreren in een quiltlayout. Dat betekent dat er zoveel gecombineerd kan worden dat je eigenlijk heel veel programma’s met hun mogelijkheden in één pakket hebt. En dat heb je niet als je alleen quiltsoftware gaat aanschaffen. Wel vind ik het dan altijd heel belangrijk om ook daadwerkelijk wat te DOEN met alle mogelijkheden binnen software, vandaar dat Quilter nu een aantal lessen uitgelegd wordt.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit heel veel blokken, kleuren en stoffen die je in de Bibliotheek kunt vinden. Standaard staat het icoontje (boek) bij de Edit taakbalk aangevinkt, waardoor je rechts van je werkblad de Bibliotheek ziet staan. Zie je dat niet rechts staan (is dat deel van het werkblad leeg), klik dan alsnog op het genoemde icoontje en de Bibliotheek verschijnt.
Klik bv. op ‘Blokken’, en een lijst met heel veel quiltblokken die al voor je gemaakt zijn verschijnt in het grote vlak. Het kan zijn dat je alleen ‘MainBlocks’ ziet staan met een plusje ervoor.
Klik dan op het plusje, waarna de lijst met blokken verschijnt. (Een plusje geeft aan dat er ‘meer’ te zien is: door er op te klikken ga je verder naar andere bestanden. Net zo lang tot er een minnetje staat: dan heb je het ‘einde’ van de mogelijkheden binnen die categorie bereikt). Als je een categorie ‘geopend’ hebt door op het plusje te klikken, zie je diverse blokken staan. Bij de ene categorie meer dan bij de andere. Je kunt de categorie weer sluiten door op het minnetje te klikken, dat dan weer een plusje wordt. Via de scroll bar rechts kun je – als je veel geopend hebt – alle categorieën met de blokken bekijken, van boven naar beneden.
Ik heb de categorie ‘Stars’ geopend, en klik daar op het eerste blok: 12 Point Star. Direct verschijnt in het grotere vierkant, bovenaan rechts van de Bibliotheek, de ster in een vergrote versie, zodat details beter te zien zijn. Om het blok in de categorie is nu een rood vierkantje te zien, wat betekent dat ik dit blok geselecteerd heb.
Meteen is ook de cursor van de muis verandert in een pipet, zolang je deze boven de ‘Thumbnails’ oftewel kleine afbeeldingen van de blokken beweegt.

Ga je met de cursor van je muis naar een blok/vlak op je quiltlayout, dan zie je dat deze verandert in een kwast met kleurvakje eronder en een +: je kunt de blokken nu plaatsen: dat komt omdat het icoontje ‘Penseel’ bij de Edit Taakbalk geactiveerd is.


Zolang de cursor van je muis het genoemde figuurtje toont, kun je op elk leeg vlak van je quiltlayout klikken, waardoor het gekozen blok daarin gezet wordt. Dat kun je per stuk doen, door zelf een leeg blok in de quilt te kiezen…
of je kunt de hele quilt in één keer met de gekozen blokken invullen door de Ctrl toets van je toetsenbord ingedrukt te houden. Je hoeft dan alleen maar eerst de Ctrl toets ingedrukt te houden en op één leeg blok van de quilt te klikken, waarna álle vlakken hetzelfde blok krijgen.


Wil je blokken afwisselen, klik dan op een ander blok in de Bibliotheek, en klik op een leeg blok van de quilt.

Terwijl je blokken in de quilt hebt staan, kun je de layout van de quilt wijzigen: klik dan op het icoontje ‘Quiltopmaak’ bij de Edit Taakbalk, en probeer allerlei vormen uit, bv. door voor minder of meer blokken te kiezen, de blokken ipv. vierkant (Rechthoekig) in afgeplatte ruitvorm te zetten (Diamant) op de punt te zetten (Op punt) of door randen toe te voegen, sashings (wordt hier ‘Ceintuur’ genoemd) toe te voegen enz.
De breedte van alles – blokken, sashings en randen – is per stuk aan te passen wat weer nóg meer mogelijkheden biedt.


Ik heb – terwijl de blokken al in de quilt van 4 x 6 vierkanten stond – de quiltlayout gewijzigd, waarna ik de quilt volgens afbeelding hierboven te zien kreeg. Daar kan ik weer vanalles mee doen.
Ik kan kiezen om de lege vierkanten en driehoeken binnen de randen op te vullen met ‘Kleuren’, door op die button bij de Bibliotheek te klikken, waarna een grote lijst met kleurvlakken verschijnt. Ik klik dan op een kleur, en klik op een leeg vlak van de quilt om ze per stuk in te vullen, of houd de Ctrl toets ingedrukt en klik op één leeg vlak, waarna álle lege vlakken ingevuld worden. De blokken blijven gewoon staan.


Zo kun je ook de sashings ‘snel’ inkleuren: klik op een kleur, en houd de Ctrl toets ingedrukt. Zorg ervoor dat het PLUSJE onderaan de cursor/kwast op het vlak komt die je in wilt kleuren. Om dit goed te kunnen doen, vergroot je het ‘beeld’ van de quilt. Dat kun je doen via een Zoom icoontje, maar ook – als dat op je muis aanwezig is – door de scrollknop van je muis naar voren te bewegen (= vergroten). Daarna kun je het beeld weer verkleinen (scrollknop van je muis naar achteren bewegen of het Zoom icoontje ‘Toon alles’ te activeren).
Ook de ‘Cornerstones’ = kleine vierkantjes op kruispunten van de sashings zet ik een kleur, en op alle randen: ik heb er drie in verschillende breedtes. Bij het kiezen van een kleur kun je bij het hele palet nog kiezen uit ‘Donker, Midden of Lucht, door het vakje voor zo’n keuze aan te klikken: je vindt dat onder het grote kleurenvlak bij de Bibliotheek. Zo heb ik de quilt snel ingekleurd. Probeer het zelf maar eens, en kijk naar de vele mogelijkheden.


Ik heb deze quilt als bestand opgeslagen (.arq) in de bibliotheek van de BERNINA Borduursoftware bij My Designs, waar ik een map met ‘Quilter’ heb aangemaakt, zodat ik alles snel terug kan vinden. Ik heb de naam van het bestand Untitled.arq gewijzigd in Starsonpoint.arq. Later kan ik op dit bestand klikken waardoor het weer op het werkblad van Quilter komt te staan.


Heb je een blok ‘open’ staan in de bibliotheek, klik dan eens op ‘Bewerken’: een extra werkblad ‘MainBlocks:\Stars\Blazing Star – Blok Editor’ wordt geopend. De benaming na ‘Main Blocks’ is van de gekozen ster. Via dit werkblad kun je je blok bewerken qua lijnen, vormen, kleuren en. Dus eigenlijk helemaal veranderen. Je ziet een raster staan: het blok wordt altijd ‘horizontaal’ geplaatst, ook al staat het bij je quilt bv. op z’n punt. Langs het werkblad (boven en links) zie je een liniaal: dit zijn inch maten, die je kunt gebruiken om het raster te wijzigen = meer of minder lijnen. Dat heb je nodig om lijnen toe te voegen: die worden nl. altijd op het raster geplaatst: horizontaal, verticaal maar ook diagonaal. Iedere lijn wordt door afzonderlijke klikken met de muis geplaatst.


Via dit werkblad kun je dus je eigen blok maken: ik heb lijnen toegevoegd en daarna de vlakken opnieuw ingekleurd (je moet overigens altijd eerst lijnen toevoegen voordat je vlakken gaat kleuren, anders wordt alles weer teruggezet naar de oorspronkelijke kleuren). Je hebt maar 16 kleuren, dus kleur alle met contrasten in, waarna je het in je quiltblok (na het bewaren van dit blok als nieuw blok) beter kunt bewerken. MAAR LET OP: als je dit bestand zomaar bewaart via ‘opslaan’, dan wordt het oude blok ‘overschreven’, omdat dát blok nog geselecteerd staat bij de Bibliotheek. Er is namelijk géén ‘Opslaan als…’ button beschikbaar, waardoor je niet zelf een map kunt kiezen om in op te slaan. Je kunt dit blok wel uitprinten om zo deze variatie direct te gebruiken.


Wil je zelf een NIEUW blok maken? Klik dan via Bestand bij de Menu balk, linksboven en klik daarna op ‘Beheer blokken’, waarna een menu ‘Blokken bibliotheek beheer’ verschijnt. Klik met de rechter muisknip op ‘Bibliotheek beheer’, waarna ‘Nieuwe bibliotheek’ verschijnt.


Klik daarop, via het nieuwe menu ‘Voer de Naam van de Bibliotheek in’ kun je de door jou gekozen naam invullen. LAAT DE $ STAAN: dit geeft nl. aan dat het een speciaal door jou aangemaakte map is.


Klik daarna op ‘OK’, waarna je onder ‘Bibliotheek beheer’ jouw nieuw aangemaakt map ziet staan. Op deze manier kun je net zoveel mappen aanmaken als je wilt, als je bv. veel sterrenblokken gaat maken, of applicaties enz.


Als je nu de lijst met blokken rechts in de Bibliotheek verkleint, door op het minnetje voor ‘MainBlocks’ te klikken, zie je daaronder je nieuw aangemaakte map staan = $mijnblokken: (of de door jou gekozen naam).


Ga weer via Bestand/Beheer blokken bij de Menu Taakbalk naar je nieuwe map bij Blokken bibliotheek beheer (zoals je hiervoor gedaan hebt om de nieuwe map aan te maken) en klik met je rechter muisknop op het lege vlak waar de bestanden/blokken komen te staan: een klein menu wordt geopend, waar oa. ‘Nieuw Blok’ staat:


klik daarop en een leeg blok wordt aangemaakt. Dit heb je nodig om je eigen blok te maken. ‘Untitled’ is standaard de naam, maar dat kun je direct wijzigen in bv. mijn ster, zoals ik heb gedaan.


Bij de Bibliotheek van je werkvlak zie je daarna een leeg vlakje onder ‘$mijnblokken:’staan. Klik daarop om het te selecteren, je blijft rechtsboven dan een wit vlak zien (je hebt immers het blok nog niet aangemaakt) en klik dan op de button ‘Bewerken’ links van het witte vlak. De mogelijkheid in Blok Editor om je eigen blok te maken is nu aanwezig.


Ik heb mijn eigen sterrenblok gemaakt: eerst lijnen getekend (klikken voor elke lijn apart), daarna ingekleurd, en bewaard,

waardoor deze nu bij de Bibliotheek als blok komt te staan in mijn eigen map. Alleen ZO kun je je eigen blokken bewaren. Dit blok kan nu – samen met bestaande blokken – in een quilt gezet worden. Daar kun je de kleuren eventueel wijzigen.


Als voorbeeld even in een bijzondere quiltopzet geplaatst: leuk om alles zelf ook te kunnen ontwerpen!


Om nog even terug te komen op het bewerken van een bestaand blok dat je NIET zomaar kunt/moet bewaren:
je kunt via een omweg wel een bestaand blok bewerken en opslaan in een door jou gekozen map, door bij de Menu Taakbalk bij ‘Bestand’ weer te klikken op ‘Blok beheer’, daarna bij de Bibliotheek van de MainBlocks (standaard blokken in V8 Quilter) te gaan naar het blok dat je wilt wijzigen en zelf bewaren: ik heb geklikt op ‘Stars’, die map is geopend, en dan geklikt op ‘Blazing Star’, die nu blauw is = geselecteerd.
Daarna heb ik met de rechter muisknop hierop geklikt, en daar bij het menu dat verschijnt geklikt op ‘Kopiëren’.


Vervolgens op de map ‘$mijnblokken’ geklikt waardoor de inhoud te zien is, daar op het lege vlak met de rechter muisknop geklikt, zodat er oa. komt te staan ‘Plakken’,


waar ik weer op geklikt heb. En daar staat het gekopieerde blok. Het is wel belangrijk om dit gekopieerde blok direct te hernoemen, voordat je het blok op je werkvlak bewerkt, omdat er anders twee blokbestanden met dezelfde naam bestaan.


Dat hernoemen doe je door met je rechter muisknop op het zojuist gekopieerde blok te staan en te klikken op ‘Hernoemen’, geef het een voor jou duidelijke naam. Klik daarna op ‘Sluiten’, en kijk in de Bibliotheek rechts van je werkvlak.
Je ziet het blok staan en ook de naam, als je er met de cursor van je muis = pipet op gaat staan. Klik erop, je ziet het blok op het grotere vlak rechtsboven staan, klik dan op bewerken, ga het bewerken en klik als laatste op ‘Opslaan’, waarna deze gewijzigde versie van een bestaand blok apart in jouw map bewaard wordt. Zo blijft dus ook het origineel bestaan.


LET WEER GOED OP
: zorg er wel voor dat je daadwerkelijk het blok van je eigen map hebt aangeklikt, anders verandert alsnog het originele blok. Ik heb beiden in beeld, zodat ik direct kan zien of alles goed gegaan is. Bovendien staat bij het bewerkte blok bovenaan de titel/naam, als extra controle! Pijl 1 = originele blok van de bibliotheek, pijl 2 = gewijzigde blok in mijn eigen map.


Uiteindelijk heb ik zowel het bestaande sterrenblok uit de Bibliotheek en mijn eigen versie samen in een quilt verwerkt.


Je kunt overigens van elk blok (en quilt en yardage = stoffenhoeveelheid) een afdrukvoorbeeld maken, met bv. alle malletjes voor een (in dit geval patchwork) blok op ware grootte, via ‘Bestand, Afdrukvoorbeeld: daar kun je kiezen voor ‘Blok constructie’, zoals je hierboven ziet afgebeeld…


of voor ‘Roterend snijden instructies, wat inhoudt dat je met je rolmes en quiltliniaal gaat snijden.

Genoeg weer om zelf aan de slag te gaan: probeer weer vanalles uit, bewaar tussendoor of maak allerlei blokken, quilts ed. als proef, om te zien welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt.

Volgende keer weer wat over machinaal borduren in V8: kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam