Creatieve berichten over naaien

Cutworktool gebruikt voor een shirt bij het Spijker-sew-along projekt

Hallo allemaal,

Bij deze een bijpassend shirt voor onder het jasje van het Spijker-sew-along projekt. Het bloemetje wat ik heb uitgesneden met de cutworktool bij het jasje, wil ik weer gaan gebruiken, maar dan anders. Ik wil het uit de stof snijden, en er dan jeans achter stikken. In de software kan dat in een handeling.
Voor het shirt gebruik ik een basispatroon. De halslijn is hiervan vrij hoog, die ga ik verlagen, omdat ik langs de halslijn de uitgesneden bloemen wil.
Het maken van het patroon:
Ik laad de afbeelding in de software

Ik selecteer “digitaliseer een gat”, en trek zo de lijn van de bloem over, alleen de buitenste lijn.

Door op enter te drukken sluit het patroon als ik rond ben, en mijn snijpatroon is klaar.
En zo heb ik mijn snijlijn en afwerking met satijnsteek.
Het patroon begint met twee keer het patroon te stikken, daarna word het patroon gesneden in 4 stappen. Het binnenste deel kan er dan worden uitgehaald, dan komen er nog twee stiksels kort langs de rand, en dan de satijnsteek.

Ik vind de satijnsteek voor dit project niet mooi, dus pas het aan, en verander het in een steelsteek. Ik selecteer het patroon, en klik op mijn rechtermuisknop.
Kies dan voor object eigenschappen, dan krijg ik dit scherm met de cutwork rand, als ik hier naar beneden scrol krijg ik borduren. Hier kan ik mijn steek aanpassen.


Dan de binnenste bloem, ga naar het kopje digitaliseer, en kies voor gesloten object, en trek de bloem over.

Ik selecteer het binnenste deel, want ook hier wil ik de steek aanpassen.

Ik kies voor kantwerkvulling, daarna ga ik naar bewerken en kies voor omlijnen en compensaties.

Ik wil een drievoudige stiksteek om het patroon.
Dan is het patroontje klaar, maar wel erg recht. Wat ik bij mijn jasje gedaan het morphing effect gebruiken doe ik nu weer. Zoals je op de afbeeldingen hierboven ziet heb ik het al rechts in de balk staan. Heb je dit niet dan klik je boven in op het morphing tekentje.

Ik kies voor de tweede rij de tweede. Dan gaat het mis, ik vergat de bloem te groeperen, dit moet omdat ik de omlijning er los omheen heb gezet. Dit groeperen gaat via de objecteigenschappen.

En dan kan ik wel het morphing effect gebruiken.
Dan is het patroon klaar. Ik print hem uit op ware grote, dan kan ik deze afbeelding gebruiken om de positie te bepalen waar ik de bloemen op mijn shirt wil.
Het maken van het shirt:

Door het kruis kan ik het midden van de bloem bepalen, en deze lijnen geef ik aan op mijn shirt, om de positie van de bloemen te bepalen.

De lijnen heb ik er op getekend met een verdwijnstift. Ik span Neschen in de borduurring, dan haal ik de beschermlaag eraf, en kan ik mijn shirt erop plakken.

Door gebruik van het raster kan ik controleren of ik de stof recht heb liggen, het kruis wat ik op mijn shirt heb getekend moet recht op de lijnen zitten, het hoeft niet perse in het midden maar het moet recht op de lijntjes.

Als ik dan de borduurmodule aan de machine heb gedaan, en ook de borduurring heb geplaatst, kan ik bij de het kopje “check” vinden, en hiermee kan ik exact de positie van mijn borduurpatroon bepalen. Omdat mijn patroon al recht in de ring zit, kies ik voor het middelpunt. Als ik dat heb gedaan, kan ik door op de pijlen te klikken net zo lang klikken tot het rondje op het middelpunt van het midden van mijn kruis staat wat ik had getekend. En dan borduren!
Als eerste word de contour van de bloem gestikt, dit is voor de stevigheid, daarna haal je de naald uit de stof, en word de cutworktool geplaatst. Je begint met nummer 1
Het werkt net als met borduren, als de kleur klaar is stopt de machine vanzelf, dat gebeurt ook met de cutworktool, is de eerste klaar, dan stopt de machine, en verschuif je de tool naar 2, en zo ga je door tot je ze alle 4 hebt gehad. Dan is het bloemetje helemaal los en kan het eruit, en de applicatie stof erachter.
Het word heel veel gedaan met lijmspray, ik ben daar niet zo weg van, en gebruik liever wondertape.
Wondertape is een dubbelzijdige tape die je aan de binnenkant van de stof plakt waarna je de andere kant erop plakt. Dit zorgt ervoor dat je stof niet kan schuiven tijdens het naaiproces. Hier een filmpje van You Tube hoe het werkt.

Ik kan het papier eraf halen en plak de jeans erop, het jeanslapje verstevig ik ook nog met neschen.

En dan weer verder met borduren, voetje 44 blijft eraan, deze schuift mooier over de puntjes van de bloem. Als eerste weer een stiksteek om de stof vast te zetten, en dan de steelsteek, hier had ik voor gekozen, ik vind het voor dit project mooier dan een satijnsteek.

Als het patroon dan is geborduurd, haal ik het uit de ring, en knip de jeans kort langs de rand weg.  En dan ga ik vrolijk verder met de rest van de bloemetjes, ik vind het geweldig leuk, ga het zeker vaker gebruiken. Dan lock ik mijn shirt verder in elkaar.

Tot slot voeg ik nog  bloemetjes toe met crystalwork, dit beschrijf ik nu niet hoe ik dit heb gedaan. Ik had nog een patroontje, mijn allereerste patroontje, gemaakt op de handwer

beurs tijdens de introductie van designworks. Het patroontje staat nog op de Bernina website als download, bij deze de link naar het patroontje.

En dan is mijn shirt klaar.

Het past perfect bij het jasje.

Ben benieuwd of jullie er ook mee aan de slag gaan, ik hoor het graag!

groetjes, Gerda

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: restje jeans, T-shirt
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1300MDC
BERNINA 1300MDC
Borduursoftware 8
Borduursoftware 8
Terugtransportvoet # 1
Terugtransportvoet # 1
Echoquilt- en CutWorkvoet # 44C
Echoquilt- en CutWorkvoet # 44C
BERNINA CutWork Tool
BERNINA CutWork Tool

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam