Creatieve berichten over naaien

Twee zomerse jurkjes

Mijn (zelfgemaakte) garderobe bestaat voor een groot deel uit luchtige zomerjurkjes, daarbij is katoen mijn grote favoriet om deze uit te vervaardigen. Katoen draagt fijn omdat het niet zo dik is, het is goed te modelleren en het is lekker luchtig in de zomer.

Onlangs maakte ik twee nieuwe jurkjes (want ik had nog niet genoeg…) en die deel ik graag met jullie.

Roze jurk

Het eerste jurkje is dit schattige roze exemplaar gemaakt van een roze ruit, ookwel bekend als BB-ruit.

De jurk maakte ik van een lap die ik van iemand overkocht die haar stoffenvoorraad aan het uitdunnen was. Voor het patroon gebruikte ik de Rita Blouse en maakte er een jurk van. Dit had ik een aantal keer bij anderen voorbij zien komen en vond ik een leuke variatie op de top.

Om van de top een jurk te maken heb ik de patroondelen van het midriff ingekort. Op deze patroondelen staat de hoogte van de taille aangegeven, hieraan tekende ik de naadtoeslag en knipte de overige lengte eraf. Vervolgens zette ik de top zoals gebruikelijk in elkaar en rimpelde twee keer de stofbreedte aan elkaar om hiervan de rok te maken. Voor de rits in de zij-naad gebruikte ik een lange blinde rits en zette deze in met behulp van de blinde ritsvoet.

Voor een speels effect heb ik de middriff delen schuin van draad geknipt. Om te voorkomen dat deze gaat uitrekken heb ik de delen nogmaals geknipt van wit katoen (recht van de draad) en de delen op elkaar geregen.  Vervolgens verwerkte ik de patroondelen zoals gebruikelijk.

Gestreepte jurk

De tweede jurk die ik onlangs maakte is van een gestreepte katoen in wit en donkerblauw. Mijn inspiratie was een afbeelding die door iemand in een Facebookgroep gedeeld werd van een vintage jurk die de strepen op deze manier verwerkte.

Voor het lijfje gebruikte ik de “sultary sheet dress” uit het new book for better sewing van Gretchen Hirsch (dezelfde dame die ook de Rita Blouse van de roze jurk heeft ontwikkeld). In haar boek heeft ze deze jurk met een kokerrok gemaakt maar deze kan natuurlijk vervangen worden voor een andere rok.

Ik maakte het lijfje al eens eerder en vond het erg mooi vallen. Stom genoeg was het toch in de vergetenheid geraakt en dacht ik er weer aan nadat ik de jurk die ik er eerder mee maakte weer eens aan deed. Voor de afwerking, stevigheid en tegen het doorschijnen voerde ik het lijfje met wit katoen.

Voor de rok had ik een afbeelding als uitgangspunt en moest ik zelf de verhoudingen kloppend maken. Eerst knipte ik een lange strook in de lengte van de stof zodat ik die kon gebruiken voor de streep aan de onderkant. Vervolgens nam ik van de overige stof twee keer de stofbreedte voor het volume van de rok.

De zakken zijn uiteindelijk 14cm bij 16,5cm geworden. Hiervoor knipte ik eerst twee rechthoeken en maakte hier een zoom in voor de bovenkant. Vervolgens streek ik de zijkanten naar binnen totdat ik de gewenste breedte had. Vanuit wat het midden-voor zou worden van de rok bepaalde ik de positie van de zakken zodat ze op gelijke breedte van het midden zouden komen. Deze stikte ik op de stof met de bernette38. Tot slot zette ik de onderste strook met horizontale streep op de rok, waarbij de onderkant van de zakken werden dicht gestikt.

Beide jurkjes dragen heerlijk luchtig en komen goed van pas op warme zomerdagen en op vakantie!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: katoen
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam