Creatieve berichten over naaien

Upcycle herenhemd naar topje – gratis download borduurbestanden ‘Kroon’ en ‘Queen’

Voor een feestje met thema ‘London calling’ kregen we de kledijtip om de outfit te associëren met Engeland. Ik dacht meteen dat ik iets met ‘Queen’ zou borduren. Aangezien mijn favoriete dochter Hanne de organisator van het feestje was, kon het natuurlijk niet anders dan ‘Queen mum’ worden.

Ik ging aan de slag met de BERNINA 700 , BERNINA 710 , de BERNINA L 460 en een Pinterest-ideetje: een oud herenhemd upcyclen tot topje. Ik zag het al helemaal voor me. Een witte hoed met een bandje erover (rest van de mouwkop verknipt), een witte broek en de meest opzichtige goudkleurige juwelen uit mijn collectie erbij zouden het geheel afmaken.

Wat had ik nodig:

  • Een afgedankt herenhemd, ruim groot genoeg uiteraard 🙂
  • De borduurbestanden Kroon, Queen en Mum (je vindt Queen en Kroon als gratis download: Queen en Kroon)
  • Het borduurraam Large Oval Hoop
  • Kant in een bijpassende kleur
  • Mettler PolySheen borduurgaren
  • Een restje goudfolie of rand
  • versteviging voor het borduren, soluvlies om over het stukje goudfolie te leggen tijdens het borduren.
  • Stevige cordonnetdraad om het kant wat te fronsen
  • Een passend patroon van een zomertopje

En zo ging ik te werk:

Ik knipte de mouwen en de kraag af van het herenhemd en de schouderpat middendoor. De knopen werden weggeknipt op de bovenkant van het voorpand. Ook de zijnaden werden opengeknipt, tot ongeveer 8 cm boven de ondernaad. Zo kon ik de afwerking van de zoom behouden van het hemd. En ik vreesde ook dat het wat te smal op de heupen zou worden, indien ik de zijnaad afknipte en opnieuw stikte.

Op het achterpand borduurde ik Queen in goud. De Q is een ander lettertype dan de rest van het woord, om een applicatie te kunnen maken met een restje goud van de gouden onderzetters die ik enkele weken geleden maakte.

Voor het woord MUM koos ik de kleur van het kant.

Op het voorpand koos ik een asymmetrische plaatsing van de kroon, om niet dwars door het borstzakje heen te borduren.

Het borduren:

Ik zette de stof vast met een bastingsteek.

Het bestand ‘Queen’ bevat een eerste omtreklijn van de Q. Hierdoor weet je waar je het lapje moet plaatsen voor de applicatie van de Q, met daarbovenop een stukje soluvlies (ik had het niet gedaan voor dit project, maar het zou misschien wel beter geweest zijn. Daarna wordt de contour van de Q geborduurd. En dan knip je de rand en het midden weg rond de letter. Vervolgens borduur je het hele woord in de kleur die je uiteindelijk wil hebben.

De kroon heeft 3 kleurdelen. Indien je dit wil, kan je de kroon ook éénkleurig uitborduren.

En verder werkte ik het topje af door de schoudernaad te sluiten, de mouwopening en halsrand te overlocken en het kant aan te stikken met de naaimachine. Omdat een rechte strook kant aan een gebogen lijn helemaal golvend komt te liggen, ging ik nog met de hand een cordonnetdraadje erdoor rijgen om het wat aan te spannen.

Tevreden!

Andere genodigden kwamen als Onslow, Wally, droegen een das of Union Jack badge of zwarte hoed, brachten een theepot mee… Een thema waar heel wat mogelijkheden mee te vinden waren.

God save the Queen!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: herenhemd, kant, Mettler PolySheen
Benodigde producten:
BERNINA 700
BERNINA 700
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Terugtransportvoet # 1
Terugtransportvoet # 1
De borduurvoet (met druppelvormig gat) # 26
De borduurvoet (met druppelvormig gat) # 26

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam