Creatieve berichten over naaien

Vier manieren om een hals af te werken

De zomergarderobe

Het is juli en de zomer is nu wel echt begonnen. Mijn kinderen en ik konden allemaal wel wat nieuwe t-shirts gebruiken. Voor de kinderen maakte ik dit keer allemaal vrolijke, bonte t-shirts, waarvan de hals ook met verschillende kleuren zijn afgewerkt.
Voor mijzelf maakte ik twee bonte shirts en drie effen t-shirts. De bonte t-shirts kunnen prima op een spijkerbroek of een effen korte broek. En de effen t-shirts passen mooi bij mijn bonte rokjes. De rokjes zijn nog niet klaar, dus die laat ik jullie later een keer zien. De hals van mijn shirts werkte ik af met tricot en sierelastiek.

t-shirt

Een nieuwe voorraad t-shirts voor de zomer

De afwerking van de hals

De hals van t-shirts kun je op verschillende manieren afwerken. Ik laat jullie in deze blog vier manieren zien:

 1. Met een boordje van boordstof;
 2. Met een boordje van tricot;
 3. Met een biesje van boordstof;
 4. Met sierelastiek.

1. Met een boordje van boordstof

Boordstof heb ik standaard in huis in heel veel verschillende kleuren, effen en met strepen en grof en fijne boordstof. Zo heb ik altijd wel een kleur passend bij de kleding die ik maak. De hals van t-shirts voor mijn zoontjes werk ik meestal af met een boordje van boordstof. Bij de meeste patronen wordt wel aangegeven hoe lang de boord moet zijn. Maar houdt er wel rekening mee dat er verschillende soorten boordstof zijn. Hele grove boordstof rekt minder ver uit dan hele soepele boordstof. Dus van grove boordstof heb je een iets langer stuk nodig dan van soepele boordstof.

Om te bepalen hoeveel boordstof je nodig hebt, meet je eerst de hals van het shirt op. Voor grove boordstof neem ik meestal 85 à 90 % daarvan. Voor soepele boordstof 75 à 80 % van de halslijn.

halslijn t-shirt

De hals van dit t-shirt is afgewerkt met soepele boordstof . Ik stik dit met de locksteek aan het shirt en daarna stik ik het met een grote rechte steek door.

2. Met een boordje van tricot

De hals kun je ook afwerken met een boord van tricot. Als je bijvoorbeeld niet de juiste kleur boordstof in huis hebt, maar wel een passende kleur tricot, dan is dit een optie. Shirt voor mijzelf werk ik wel af met een boord van dezelfde stof als het shirt. Dan is de boord wat minder opvallend. Tricot rekt minder dan boordstof. Daarom neem ik van tricot meestal 90 à 95 % van de omtrek van de halslijn van het shirt.

Onderstaande shirts zijn beide afgewerkt met een boord van dezelfde tricot als het shirt. Ik deed dit bij de hals én bij de mouwen.

 

3. Met een bies van boordstof

Bij dit shirt gebruikte ik boordstof om een contrasterende bies te maken langs de halslijn en de mouwen. Deze manier is wat bewerkelijker dan manier nummer 1. Ik doe het daarom ook minder vaak. Tips over het naaien van zulke biesjes lees je in mijn artikel over het naaien van ondergoed.

t-shirt met een bies van rode boordstof

 

4. Met sierelastiek

Voor de afwerking van de hals bij jurken en t-shirts voor mijzelf maak ik graag gebruik van sierelastiek. Ook hier heb ik standaard allerlei kleuren van in in huis. Sierelastiek moet je er iets rekkend aan stikken. Rek het elastiek niet te ver uit, want dan gaat de halslijn trekken.

Op onderstaande foto kun je zien dat ik het hier net iets te strak heb gedaan. Zelf vind ik het hier nog niet heel storend, maar strakker wordt niet mooi.

Hieronder volgt een korte tutorial over het naaien van sierelastiek met de coverlock. Ik gebruik hiervoor de smalle coversteek.

Elastisch band stikken langs de halslijn

Ik leg het elastiek zo op de stof dat ik het naaivoetje precies langs de stof kan laten gaan. De linkernaald komt dan nog net in het elastiek en net niet in het ‘kantje’. Het elastiek trek ik zelf een klein beetje uit en stik ik dan aan de stof.

Als het elastiek langs de halslijn is gestikt, vouw je het elastiek om. Zodat de stiksels naar binnen gevouwen zijn.

Vervolgens strijk je dit. En daarna stik je het elastiek door.

Het doorstikken van de halslijn met de smalle coversteek.

Bij deze jurk koos ik fuchsia roze elastiek, omdat die kleur terugkomt in de bloemen op de stof.

 

Halslijn met sierelastiek

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: boordstof, lockgaren, sierelastiek, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Link dit bericht Trackback URL

Commentaren op dit bericht

9 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Jessie Derks

   Ik koop boordstoffen overal. Soms in de stoffenwinkel, maar meestal in webwinkels waar ik ook tricot stoffen koop.

 • Felke V

  Hallo, dank je wel voor dit handige overzichtje!
  Ik had nu nog een vraagje, je schrijft dat je de boordstof met de locksteek aan het shirt vastzet en daarna stik je het met een grote rechte steek door.
  Rekt die boordstof dan nog genoeg? Als je een gewone rechte steek gebruikt?

  • Jessie Derks

   Hallo,

   Ik steek het inderdaad met een lange rechte steek door. Het klopt dat het dan minder rekbaar is. Bij mij en mijn kinderen is dit geen probleem.

 • Karin Bouman

  Ik heb een vraagje over het afwerken met sierelastiek. Als je het met de gewone naaimachine doorstikt, op welke steek moet je naaimachine dan staan? Moet dat op een stretchsteek zijn? En hoe groot moet de steeklengte zijn?

  Groetjes,

  Karin

  • Jessie Derks

   Hallo Karin,
   Ik reageer nu pas i.v.m. vakantie.
   Toen ik nog geen coverlockmachine had, stikte ik het elastiek er met de gewone naaimachine aan. Hiervoor gebruikte ik een onderbroken zigzagsteek. Dat is een zigzagsteek die bestaat uit kleine steekjes.
   Het doorstikken deed ik dan met de tweelingnaald. Maar een tweelingstiksel van de naaimachine is niet zo rekbaar als het stiksel van de coverlock.

 • Bea Callemeyn

  Interessant, Jessie! Het elastiek had ik nog nooit gedaan, maar het is heel mooi geworden op jouw T-shirt!

  • Jessie Derks

   Bedankt! Ik gebruik dat elastiek heel vaak. Meestal bij overslagjurken en ondergoed, maar ook wel eens bij t-shirts.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam