Creatieve berichten over naaien

Zomerse jumpsuits: zoek de verschillen!

Ooit zei ik over een jumpsuit hoe onhandig ik ze vind op de wc en vooral omdat je het dan koud krijgt…. Nou, daar heb je met deze zomerse jumpsuits geen last van. Die draag ik alleen bij hoge temperaturen. En laat het nu juist deze zomer in Nederland tropisch zijn. Ik kon aan de slag.

Jumpsuits²

Twee patronen voor jumpsuits  ‘verknutselde’ ik tot één (Knipmode patroon 21/22 november 2017 (pdf) en patroon 5, juli 2018). De hals paste ik aan tot v-hals/overslag. Het was voor het eerst dat ik een pdf patroon gebruikte. Een heel gepuzzel!

Na het knippen van de stof kon de constructie beginnen. Bij het bovenstuk werkte ik met een beleg de halslijn en armsgaten mooi af. Met heel veel knipjes in de naad loopt de ronding mooi en trekt het beleg niet.

 

Aan de achterzijde zit een blinde rits verwerkt, van 40 cm (ingekort tot 35 cm). In de kruisnaad heb ik als extra versteviging veterband meegestikt. Als toevoeging bij beide jumpsuits zit een ceintuur waarvoor ik bij de constructie van de jumpsuit in de zijnaad lusjes heb meegestikt.

De zoom stikte ik bij de lange jumpsuit simpel met een inslag gewoon door en aan de voorzijde van de top zette ik de overslag met een paar steekjes vast. Anders werd het wel heel luchtig….

Iets gemist

De gebloemde jumpsuit heb ik als eerste gemaakt en toen deze af was merkte ik dat ik de zakken miste. Die heb ik bij de gestreepte jumpsuit toegevoegd. Even twijfelde ik of ik de streepjes overdwars zou laten lopen voor een geinig effect. Om me daar een voorstelling van te maken, maakte ik een schetsje en wist ik wat het moest worden. Heel goed schetsen kan ik niet, maar ik wist genoeg.

Voor de lengte heb ik een eerder gemaakte korte broek als leidraad genomen. Ik telde daar 5 cm bij om een hele brede zoom te creëren voor de omslag. De zoom zette ik vast met de blindzoomvoet 5 en de omslag bevestigde ik opnieuw met een aantal steekjes op de zijnaad. Toen deze korte jumpsuit, ofwel playsuit, klaar was miste er nog wat speelsheid. Met het toevoegen van de strikjes loste ik dat en ook nog een ander probleem op…

Doordat de stof iets stugger was dan de gebloemde stof had het de neiging om meer heen en weer te schuiven. Hierdoor piepte mijn bh-bandjes er steeds uit. Met de strikjes kan ik het bh-bandje en de playsuit losjes aan elkaar bevestigen.

 

 

Zoek de verschillen

Met één patroon, een paar kleine aanpassingen en verschillende toffe stoffen heb ik twee zomerse outfits klaar. Er zijn in totaal vijf verschillen te benoemen. Weet jij welke?

 

 

Meer foto’s op mijn Instagram account en van de gebloemde variant staat een video op mijn YouTube kanaal.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: katoen, machinegarens, naaimachine, veterband, vlieseline
Benodigde producten:
BERNINA 530
BERNINA 530
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Ritsvoet #4
Ritsvoet #4
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam