Creatieve berichten over naaien

Een zwierige cape voor Leafeon cosplay met een gouden randje

Dit jaar heeft een gouden randje! Want BERNINA bestaat 125 jaar 😀 Dat is zeker een feestje waard.

In mijn projecten gebruik ik heel graag gouden randjes. Dit vind ik vaak wel een mooie versiering bij kostuums. Zo ook weer bij de cape voor Leafeon! (Leafeon is mijn nieuwste kostuum. Het is geïnspireerd op een figuurtje uit de Pokemon serie, genaamd Leafeon).

Voor de cape koos ik chiffon. Dit is een mooie, licht doorzichtige, zeer zwierige stof en daarom perfect voor een dunne cape. Ik knipte hier een rechthoek uit van ongeveer 1 meter lang en 150 cm breed (gewoon de breedte van het stof). Die 150 cm zou ik dan op het laatste gaan plooien zodat de cape supermooi valt.

Het stof is mooi appeltjesgroen, maar ik had geen groen lockgaren. Gelukkig had ik wel 4 gewone klosjes groen garen! Wist je dat je deze ook kan gebruiken op je lockmachine?

Je haalt gewoon de grote klossen van de lockmachine af, en dan haal je de plastic hulpstukjes van de houdertjes af. Dan zijn de houdertjes dun genoeg voor de klosjes! Zet ze er op, rijg de lockmachine in, en je kan beginnen! Ik gebruik mijn BERNINA L450 lockmachine voor mijn project.

Om te beginnen lock ik de stof netjes af helemaal rondom. Hiermee zorg ik ervoor dat de stof niet meer gaat rafelen.

De lockmachine snijdt ook meteen het randje van de stof af en zo is het super mooi afgewerkt!

Daarna was het tijd om de cape van een gouden randje te gaan voorzien. Hiervoor gebruikte ik kant en klare biaisband. Deze speldde ik vast om de rand van het stof.

Op de hoekjes is het eventjes wat lastiger, dan moet je de band eventjes mooi in elkaar vouwen en dan vastzetten met een speld.

Vervolgens naaide ik de biaisband vast aan het stof met behulp van mijn BERNINA 330 naaimachine en de Boventransportvoet nr 50. De boventransportvoet zorgt ervoor dat de stof aan beide kanten getransporteerd wordt (dus aan de bovenkant en aan de onderkant). Hierdoor verschuiven de lagen niet onderling en kun je dus super netjes meerdere laagjes op elkaar naaien! Echt super handig voor het naaien van bandjes dus.

Aan de bovenkant van de cape naaide ik geen biaisband. Hier sloeg ik het stof even om zodat het mooi was afgewerkt. Om de cape aan mijn harnas te kunnen bevestigen had ik een riempje nodig. Dit riempje naaide ik van kunstleer en ik naaide er klittenband op voor de bevestiging aan het harnas.

Vervolgens legde ik de cape in mooie plooien op de kunstlederen band. Met clipjes zette ik het vast en hier stikte ik overheen met een gewone rechte stiksteek om de cape vast te zetten.

Zo, de cape was klaar!

En op deze foto zie je de bevestiging wat beter.

Het kunstlederen riempje steek ik door een ring die aan het schouder harnas deel zit, en met de klittenband zet ik die dan vast. Als ik dan de schouderstukken op mijn schouders draag, hangt de cape hier mooi tussenin, op mijn rug. De schouderstukken heb ik trouwens van foam gemaakt. Als het je leuk lijkt om dit ook eens te proberen, kijk dan vooral eens bij cosplayclues.nl naar het foam dat ze hebben. En heel binnenkort zal er ook een filmpje op mijn Youtube komen waarin ik laat zien hoe je harnasdelen van foam kunt maken!

Super handig en super mooi geworden! Ik heb nog meer dingen genaaid voor dit kostuum, dus er komen nog wel meer blogs aan 🙂

Ps. ja, dit is een echte palmboom!! Deze foto is genomen in Nice, in Frankrijk, tijdens een cosplay conventie waar ik te gast was.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: biaisband, chiffon, klittenband, kunstleer, lockgaren
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam