Creatieve berichten over naaien

Een beddenset: Het hoeslaken (met berekening en patroon)

Vroeger was een langer bed automatisch een probleem bij de aankoop van beddengoed. Wij kozen voor een bed van 220 cm en ik maakte al veel sets voor ons bed en voor de bedden van de kinderen. Maar dit patroon is ook bruikbaar voor elk rechthoekig of vierkant blokkussen, waar je een losse hoes voor wil (denk maar aan de camper of een tuinbank). Een beddenset: Het hoeslaken (met berekening en patroon).

Hier vind je de donsdekenhoes en het kussensloop.

Wat heb je nodig voor het hoeslaken van je beddenset?

  • Geschikte (voorgewassen) katoen, afmetingen volgens kussen of matras (berekening hieronder).
  • 4 stukjes elastiek van 32 cm
  • Naaigaren Mettler Metrosene
  • Zoomvoet 66 voor zomen van 6 mm breed (gemakkelijk, maar niet onontbeerlijk)
  • Ik gebruik de naaimachine BERNINA 710
Image of BERNINA 710.

BERNINA 710

De BERNINA 710 biedt veel functies, die u het naaien gemakkelijker zullen maken, zoals bijvoorbeeld het halfautomatische inrijgsysteem, het BERNINA Free-Handsysteem of het BERNINA Dual Transport. Ook de steeklengte, -breedte en naaldpositie kunnen afzonderlijk worden aangepast.

Meer informatie

 

Hoe bereken je de benodigde stof voor het hoeslaken?

Op onderstaand schema kun je zien hoe je het patroon opbouwt:

Vind je een uitprint makkelijk? Je kan het patroon hier downloaden en printen: Patroon hoeslaken

Ik stik nu een hoeslaken voor een matras van 90 x 200 cm, met een dikte van 15 cm.

Zowel in de breedte als in de lengte moet je 2 keer het DUBBEL van de matrasdikte erbij rekenen. Dat betekent voor een dikte van de matras 15 cm dat ik 4 x 15 (60 cm) erbij reken in de breedte en de lengte, dus 150 cm x 260 cm.

Op de tekening zie je het donkergroene vlak als de bovenkant van de matras.

Daarrond in middengroen de stof die tegen de zijkant van de matras komt. En nog eens daarrond lichtgroen voor het stofdeel dat om de matras heen op de onderkant komt.

Ik heb dus een lap stof nodig van 150 x 260 cm. Indien je nog zoompjes moet stikken, neem je dus 151,5 x 263cm (ik ga uit van een rolzoompje van 0,75 cm en aan één lange zijkant hoef je niet te zomen, omdat je de zelfkant van de stof hebt). Indien je stof net 150 cm breed is, zoals bij mij het geval is, hoef je geen extra breedte te nemen voor de zomen op de zelfkant, enkel op de afgesneden stofkant.

 

Het hoeslaken stikken volgens berekening patroon:

Eerst ga je de lap dus zomen waar nodig. Ik kies voor het zomen met de zoomvoet 66. Die vind ik zo handig! Daar kan ik kilometers mee weg stikken. Het gemakkelijkst om met deze voet te werken, is natuurlijk op een rechte draadlijn, zoals hier het geval is. Bij mij zijn enkel de korte stofkanten (150 cm boven- en onderaan) nodig. En op nette hoekjes moet ik niet letten, want die worden straks weggeknipt. Makkelijker kan niet!

Hoe start en stop je een zoompje met de zoomvoet nr 66? Sommigen vinden het moeilijk, maar mij lijkt het nog wel te lukken op volgende manier:

Vervolgens neem je een hoek van de stof en je legt de stof dubbel, rechts op rechts. Je ziet het aan de pijl op de patroonschets of op de foto hieronder. Je gaat dus de ene op de andere kant leggen en maakt zo een hoek van 45°. Ga nu zoeken en meten waar je LOODRECHT op de onderrand een lijn van 30 cm kunt aftekenen (gebruik een zeepje of krijt). Teken af en speld deze lijnen op de 4 hoeken van het laken.

 

Stik de hoeken af op de getekende lijn.

Knip de stof op 1 cm van de stiklijn en overlock of zigzag de rafelkant. Op de schets bovenaan zijn dit de blauwe vierkantjes in de hoeken.

 

Afwerking van het hoeslaken voor de beddenset:

Bepaal het midden van elk stukje elastiek en steek er een kopspeld doorheen. Leg dit middelpunt op de gestikte naad voor elke hoek. Rek nu zover als je kan het elastiek naar links en naar rechts (echt maximale rek!) en speld het vast. De meeste soorten elastiek kan je bijna dubbel rekken. Dus een stukje van 30 cm kan je spreiden over bijna 60 cm stof aan weerskanten van de hoek. Aan elke kant van het elastiek kan je een cm gebruiken om gewoon zonder rek vast te stikken.

Gebruik hiervoor een gestikte zigzag, waarbij de steek links en rechts net naast het elastiek komt. Hoe minder je het elastiek doorstikt, hoe minder verlies aan rekbaarheid je hebt.

Op de schematekening zie je de elastiek per hoek in 2 delen getekend (de rode dikke lijn). Dit omdat die aan weerskanten gestikt wordt van de weggeknipte (blauwe) hoek. Knip die elastiekjes van 30 cm dus zeker niet door… 🙂

En klaar! Misschien moet je even nadenken over het patroon, maar al met al valt het mee. Eigenlijk gewoon logisch.

Op naar de volgende dus! Na ‘Een beddenset: Het hoeslaken (met berekening en patroon)’ komt de donsdekenhoes.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: elastiek, katoen, Mettler metrosene
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    • Bea Callemeyn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Hallo Lydia, wanneer je specifiek op zoek gaat naar ‘lakenstof’, vind je stof die veel breder is dan de gewone stof voor kleding (die gewoonlijk slechts 140 of 150 cm breed is). Lakenstof vind je in verschillende breedtes zoals 200 tot 270 cm breed. Die zal ook sterker zijn dan de katoen voor kleding. Succes in de zoektocht. Indien niet onmiddellijk te vinden in de winkel, kan je wellicht online je keuze vinden.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam