Creatieve berichten over naaien

BERNINA Multi Spool Holder op de B 770QE

Al tijden een wens, de Multigaren kloshouder van BERNINA. Geweldig om heel veel garens op te kunnen zetten, omdat ik vaak met zoveel kleuren en soorten werk. Nu bewaar ik alles apart in boxen en doosjes, maar als je veel garens bij een project wilt gaan gebruiken (bijvoorbeeld bij het Crazy Crystal Mystery Project 2018) dan lijkt het me toch handig om dat bij elkaar te zetten. Bovendien is het prettig om hier metaalgarens op te zetten: door de grotere afstand van klos naar draadgeleiding/boven en dan naar beneden/door de metalen lus, en dán pas door de eerste spanningsschijf van de machine – de spanning op zo’n metalen draad is een stuk minder waarbij je ook minder kans hebt op draadbreuk ed.

Als je in het boekje kijkt of deze multigaren kloshouder geschikt is voor de BERNINA 770 QE, dan zie je dit type machine er NIET bijstaan, maar het is wél mogelijk. Het boekje is van 2014, daarna zijn er meer machines ontwikkeld die waarschijnlijk niet in het boekje vermeld worden. Gelukkig kun je dit altijd vantevoren aan je BERNINA dealer vragen.


En ja hoor, daar kwam de doos met de interessante inhoud. Goed verpakt, zoals altijd. Boekje erbij, ik ga er maar eens voor zitten.


Alles eerst uitgepakt en neergelegd, om te zien wat er zoal aanwezig is.


Wat er in het zakje zit, is op de foto hierboven te zien. Ik hoef niet alles te gebruiken; bepaalde onderdelen zijn voor andere types BERNINA machines.


Boekje erbij gepakt, op blz. 4 staan foto’s, en op blz. 6 staat in de tweede kolom de Nederlandse aanwijzingen. Allereerst de schuimrubber elementen bevestigen = afbeelding 1.


Dan de uitschuifbare stang inzetten en vanaf de onderkant m. b.v. de schroef vastzetten – er wordt een speciale schroef gebruikt, namelijk een sterschroef, maar met 6 punten (dus geen kruiskop). Gebruik een schroevendraaier geschikt om dit soort schroeven in te draaien, anders draai je de schroef bovenop kapot. Je zet de stang bovenop in de opening en de schroef onderop, zoals je op de afbeelding kunt zien.


Je zet de draadgeleiding op de stang waarbij de pijl in de richting van de naaimachine moet wijzen. Die pijl vindt je bovenop het witte rondje/middenop.


Schuif de stang helemaal uit: dit kan in 2 etappes,


waarbij elke keer een ‘palletje’ in een opening moet vallen (zie pijl), om deze ‘trap’ vast te zetten: een telescoop steel. Als je de stang weer korter wilt hebben, dan draai je een beetje of duwt op het palletje, waarna de stang ingeschoven kan worden.


De verlengstukken worden (in mijn geval) aan weerskanten van het middenstuk gezet, om het optimale aantal garenklossen te kunnen gebruiken. Je kunt ze overigens ook aan de achterkant van het middenstuk bevestigen, zoals je op foto 5/blz 5 van het boekje kunt zien. Daar zie je 4 verlengstukken: 2 extra dus, want je kunt ‘vergrotingen‘ bijbestellen via je BERNINA dealer, elk met nog eens 4 kloshouders.


Op afbeelding 6 van het boekje zie je dat je de stiften op de gewenste plaatsen, vanaf de onderkant in moet zetten en vastdrukken.


Ik zet alle stiften voor zoveel mogelijk klossen erop. Het maakt niet uit of bepaalde stiften soms leeg blijven, hoewel ik met zoveel soorten en kleuren garens werk, dat ze bij mij waarschijnlijk altijd wel vol staan…


Als je bij het middendeel het schuimrubber optilt, zie je aan de onderkant perforaties: dit deel kun je eruit halen (losmaken, knip de deeltjes die vast zitten door) zodat je hier dan kruisgewijs opgewonden klossen kunt opzetten. Het midden van de klos verdwijnt dan in de opening, om zo te vermijden dat het garen onder de klos glijdt (afbeelding 7): het rondje dat je eruit zou halen, plaats je gewoon weer terug als je met gewone klossen gaat werken. Er is werkelijk aan alles gedacht…


Er zitten ook twee klemstukken in de verpakking: deze zet je op zoals je op de afbeelding hierboven ziet (foto 8 van blz 4) als je grotere garenklossen (conen) gaat gebruiken waarvan de opening aan de onderkant te groot is om over een stift te zetten. Zo’n klos zou gaan wiebelen, vandaar een klemstuk.


Is de opening nóg groter, bv. bij lockgarens of industriegarens, dan zet je deze klemstukken ondersteboven (afbeelding 9 blz 4): de brede onderkant van zo’n klemstuk staat naar boven, waardoor een grotere opening beter vastgeklemd wordt.


Dan kijk ik nog even naar de bovenkant van de stiften: daar zit een gleuf in. Afbeelding 10 van het boekje/blz 5 laat zien dat je daar de draaduiteinden van garens die niet gebruikt worden op een bepaald moment vast kunt zetten, om te voorkomen dat deze draaduiteinden per ongeluk met de gebruikte draad meegevoerd worden of met andere draaduiteinden in de knoop zou raken. Als ik een klos niet gebruik, en in een bakje zet/op tafel zet, dan trek ik de draaduiteinden altijd in de ‘snap’ = gleuf van de klos zelf (bij de meeste klossen is dat aanwezig). Hier is het handiger om dat op zo’n bovenkant van de stift vast te zetten, om zo sneller de draad te kunnen pakken, als je hem wilt gebruiken.


Dan moet de multigaren kloshouder natuurlijk op de machine gezet zijn. Ik ben in het boekje gaan bladeren, en zag op blz. 27 de BERNINA 780/750QE en 710 staan. Ik heb direct aangenomen dat de B770QE hier bij zou kunnen staan, dus kijk ik naar de foto’s en aanwijzingen voor deze machines om de houder bij mijn machine op te zetten. De linker foto op de genoemde bladzijde laat de adapter zien aan de kant die zichtbaar blijft/waar de houder straks ingeschoven moet worden,


en de rechter foto laat de adapter zien van de kant die tegen de machine aangezet wordt. Kijk ook naar de schroefjes: die moet je gebruiken – alle andere schroefjes, adapters ed. die nog aanwezig zijn in de verpakking zijn voor andere type machines, en kan ik in de doos terugdoen.


Achterop de machine – links – zie je twee openingen, waar de schroeven ingezet moeten worden. Hiervoor heb je een kruiskop schroevendraaier nodig. Draai de schroeven HELEMAAL door, tot ze echt vastzitten.Dit staat op blz. 30 van het boekje.


Het lijkt in het begin of ze niet verder willen, maar het enige dat je nog moet blijven zien zijn de witte kop/houders die op het uiteinde zitten. Als je van bovenaf kijkt, zie je hoe ver ze aangedraaid moeten worden. Je ziet niets meer van de (metalen) schroef zelf.


Je schuift de adapter op deze schroef uiteinden tot je een klik hoort (afbeelding 2 boekje).


Van opzij zie je dat de adapter helemaal tegen de machine aan komt. Pas als je de klik hoort, zit het zo goed en is de adapter stevig aangedrukt. Er kan nl. best een gewicht op de kloshouder komen te staan, dus mag de adapter niet wiebelen.


Nu kan de multigaren kloshouder over de adapter geschoven worden, totdat deze niet meer verder kan.


Dat kan heel precies, als je ervoor zorgt dat de richel van de houder in de uitsparing in het midden van de adapter valt.


Vanaf de zijkant ziet dat er zo uit: alles zit strak tegen elkaar aan, maar niet té strak – je kunt de kloshouder er weer makkelijk afhalen.


Als je klossen met garen op de houder hebt gezet, pak de draad van de kleur/soort garen die je op dat moment wilt gebruiken, haal deze aan de bovenkant door een ‘lus’,


achterop de adapter op de metalen lus, en daarna direct door de eerste spanningsschijf van de machine, plus verder door de machine en uiteindelijk door het oog van de naald.

Gebruik je meerdere draden tegelijk? Bv. voor het werken met tweelingnaalden of voor het werken met dubbele draad in één naald (zie BERNINA Blogbericht van 21 juli 2017: daar lees je hoe ik dat gedaan heb = klik op deze link), zet de garens dan wat verder uit elkaar en gebruik bovenop de draadgeleider de garengeleiders die ook wat verder uit elkaar staan, om te voorkomen dat tijdens het op hoge snelheid werken met de machine, de garens in elkaar kunnen gaan zitten/knopen.


Ik heb de multigaren kloshouder inmiddels helemaal volgezet. Ik ga de garenuiteinden op de stiften zetten en heerlijk werken met allerlei kleuren en soorten. Ook metaalgaren staat erbij, en al heb ik daar meestal bij de B 770QE weinig problemen mee, ik ben benieuwd of het werken hiermee makkelijker gaat.

Uitproberen dan maar, toch?

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl

 

TIP: Heb je meerdere BERNINA naaimachines staan, van andere series dan de 7 serie, bv. de aurora 4 en 6 serie, de B 5 serie of 8 serie of de Bernette 330 of 340 Deco? Dan kun je daar de overgebleven adapter(s) opzetten, zodat je de multigaren kloshouder heel eenvoudig van de ene naar de andere machine kunt verplaasten. Aanwijzingen staan in het boekje.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam