Creatieve berichten over naaien

Een beddenset: De donsdekenhoes

Na het hoeslaken van gisteren gaan we verder met de beddenset. Dit is zeker een makkie! Lees dit blogbericht ‘beddenset: De donsdekenhoes’ alvast helemaal door.

Voor de berekening van de stof meet je de afmetingen na van het donsdeken dat er in moet gaan. Een standaard éénpersoons donsdeken is 140 cm breed en 200 cm lang.

Ik gebruik een (voorgewassen) stof die 156 cm breed is. Ik kies ervoor om de overtollige breedte niet af te knippen, maar eerder achteraf een strookje af te stikken op de rand. Daar kom ik straks op terug.

Omdat ik een flinke flap wil om onder de matras te schuiven, kies ik voor 40 cm hoogte van de flap. Dit betekent dus dat ik een stoflengte van 480 cm, dus 4,8m nodig heb. Om een zoompje te stikken aan de opening van de flap (aan beide zijden), neem ik er nog 3 cm bij. De uiteindelijke afmeting van de stof is dan 483 cm.

En verder zijn er nog nodig: Naaigaren Mettler Seralon en uiteraard de BERNINA 710

Image of BERNINA 710.

BERNINA 710

De BERNINA 710 biedt veel functies, die u het naaien gemakkelijker zullen maken, zoals bijvoorbeeld het halfautomatische inrijgsysteem, het BERNINA Free-Handsysteem of het BERNINA Dual Transport. Ook de steeklengte, -breedte en naaldpositie kunnen afzonderlijk worden aangepast.

Meer informatie

Hoe begin je aan de donsdekenhoes?

Eerst stik je de afgeknipte (korte) kanten van de stof af met een rolzoompje. Ik gebruik hiervoor de zoomvoet nr 66. Ook voor het hoeslaken heb ik die gebruikt.

Hier zie je ook nog eens het filmpje voor start en stop met de zoomvoet 66. Indien je het niet onmiddellijk lukt, oefen je nog even tot je de slag te pakken hebt om te starten. Het is de moeite waard.

Kijk hoe netjes, daar word je toch blij van?

We gaan verder met ‘Een beddenset: De donsdekenhoes’

Leg nu de beide korte kanten rechts op rechts op elkaar en stik de lange zijnaden dicht. Het is makkelijkst wanneer je bij de open kanten begint en bij de vouw eindigt. Heb je boventransport op de machine? Dan schakel je het best in, en steek je wat minder spelden. Dat stikt sneller 🙂 .

Meet nu de hoogte van je dekbed af op de lange zijkant. Bij mij was dat dus 2m. Trek hier een loodrechte lijn op de zijkant (naar het midden toe).

Bedenk hoe breed je de opening onderaan wil hebben. Ik wil de breedte van de matras als opening voor de flap, dus 90 cm. De gekozen breedte meet je af vanaf het midden en je trekt hier ook een loodrechte lijn. En dan teken je de hoek rond met een geschikt bord.

Vervolgens knip je de overtollige stof weg op 0,75 cm vanaf de lijn (dus op de foto aan de andere kant van de spelden). Op de ene kant van het overtrek kan je stikken op de krijt- of zeeplijn en op de andere kant stik je op 0,75 cm van de kniprand.  Waarom niet op 1 cm? Goede vraag! Anders gaat je naad in de ronding trekken. Overlock de stof langs de gestikte naad.

Knip de hoekjes bovenaan weg om het dekbedovertrek makkelijker te kunnen keren.

Omdat mijn stof wat breder was dan het dekbed geef ik aan weerszijden nog een extra stiklijn op 5 cm van de rand (op de goede kant van het overtrek). De geleider is daarvoor een prima hulpje (Je kan hem makkelijk in de persvoet schuiven en vastzetten d.m.v. het schroefje achteraan). Zo gaat het dekbed niet zweven, zwemmen, schuiven… door te los in het overtrek te liggen.

En klaar. Na dit project ‘Een beddenset: De donsdekenhoes’ ga ik overmorgen verder met de kussensloop.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: bord, katoen, Mettler metrosene
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66
Zoomvoet voor zigzagsteek 6 mm #66

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam