Creatieve berichten over naaien

Een hartkussen voor borstkankerpatiëntes

Deze oproep voor inzameling van hartkussens wilde ik niet voorbij laten gaan. Wat een mooi gebaar om de pijn te verlichten voor wie getroffen werd door borstkanker! De actie werd gelanceerd door KVLV in België (de zusterorganisatie van ‘Vrouwen van Nu’ in Nederland).  De actie eindigt op 17 november 2018 met overhandiging aan de vereniging ‘VZW Borstkanker Vlaanderen’ , die ze nadien zal verspreiden bij de patiëntes. Je kan de kussens opsturen naar  KVLV t.a.v. Inge Rom, Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal voor 10 november 2018. Tip: als je met enkele vriendinnen kussentjes maakt, kan je ze voordelig samen versturen 🙂  Een hartkussen voor borstkankerpatiëntes

Via deze link vind je alle informatie. Het patroon werd opgemaakt door Christine Van Soom. Ze hield rekening met de plaats van de arm in het kussen en kwam zo op een hart als ideale vorm voor ondersteuning in de okselholte.

In het juni-nummer van het blad ‘Vrouwen met Vaart’ van KVLV stond de aankondiging (mijn moeder vroeg mij ‘Is dat niet iets voor jou?’ – ik was meteen verkocht) en in mijn vakantie ging ik aan de slag.

De werkbeschrijving vond ik op de site, maar ik laat jullie hier ook nog eens stap-voor-stap mee volgen.

Ter info: het zakje dat beschreven is in het patroon is optioneel (maar je kan er bijvoorbeeld wel een boodschapje in steken voor de ontvanger?). Je kan het weglaten of andere versiering aanbrengen, naar eigen keuze.

Wat heb je nodig?

 • Het patroon kan je gratis downloaden in pdf. De werkwijze en de link vind je hieronder.
 • Katoenen stof 2 x 42 cm op 38 cm + ong. 18 cm op 18 cm voor de zak
 • Naaigaren, kleur aangepast aan de stof
 • Naaigerief, spelden, naainaald, krijt, stofschaar
 • Naaimachine met toebehoren 
 • 100 g lichte, zachte kussen vulling (geen vlokken) bv. Panda vulling
 • Eventueel een labeltje?

We gaan starten met het hartkussen voor borstkankerpatiëntes.

Download het Patroon hartkussen . Bij het openen van het pdf bestand kies je voor afdrukken. Controleer of je de volgende instellingen hebt:  Ware grootte (100%)


Poster: nu merk je dat je het hele document gaat printen:

Het patroon komt in 6 bladen A4 formaat uit je printer (waarvan eentje blanco is). Knip de smalle bladrand af (3 à 4 mm) en kleef de bladen aan elkaar.

Vouw de stof met de goede kant buiten.  Knip het patroondeel voor het kussen uit de dubbele stof. De naadwaarde is al voorzien in het patroon. Het zakje knip je uit enkele stof met de goede kant boven. Neem 2 merktekens voor de plaats van de zak en 2 merktekens voor het keergat.

Lock de boven- en rechterkant van het pocket en strijk om op 2 cm van boven en 1 cm voor de zijnaad.

Stik de omgestreken bovenkant op 1,75 cm vanaf de rand.

Stik de zijnaad op de voorziene plaats op de stof. Indien je hier een labeltje wil plaatsen, speld je het alvast mee. Je merkt dat het zakje iets groter valt dan het patroondeel voor het kussen op de onderkant. Zo ben je zeker dat alles mooi mee gestikt wordt bij het dicht stikken van het kussen. Ik gebruikte de smalle kantvoet nr 10 en verplaats de naaldstand naar links om de rand te volgen.

Leg de beide delen van het hart rechts op rechts op elkaar en speld rondom vast.

Stik van het ene naar het andere merkteken van het keergat (en hecht telkens) de vorm van het hart dicht. Knip het teveel naad van het zakje alvast weg.

Geef knipjes in de naad ter hoogte van de ronding midden bovenaan het hart (tot op 2 mm van de gestikte naad). Dit voorkomt het trekken of golven van de stof na het keren. Knip de stof ter hoogte van het onderste scherpe puntje van het hart enkele mm weg om een dikte te voorkomen in de punt.

Keer het hart met de goede kanten buiten. 

Strijk de naden netjes uit.

Afwerking:

Vul het hartkussen met de vulling. Trek die wat vlokkig uit, zodat de vulling mooi verdeeld wordt.

Indien je een label liever in de zijnaad wilde mee stikken, speld je het nu tussen de delen in de opening van het keergat. Speld ook de rest van het keergat dicht en stik dicht op de rand toe.

Een alternatief is om het uiteindelijk met de hand dicht te naaien, door de vulling kan het wel wat moeilijker zijn onder de naaimachine.

Helemaal klaar!

Dank aan Maarten Kerkhofs voor de foto van het afgewerkte hartkussen van KVLV.

Het mijne is ondertussen al onderweg, doen jullie ook mee? 

Laat het maar weten in de commentaren, of reageer op het bericht op de BERNINA pagina of FB groep (of stuur mij een pb op Facebook). Ik hoop op een grote solidariteit en ben echt benieuwd hoeveel kussens via de BERNINA blog of andere FB groepen worden aangeleverd!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: garen, katoen, zachte vulling
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • sophie lernous

  beste, mijn zus kreeg (helaas) een van deze kussentjes na heer operatie deze week. ze ondervind hiervan heel veel comfort dus ging ik op zoek om er extra te maken voor haar. ik zie op dit patroon echter dat e r een zakje op is, wat zij echter niet op haar kussentje had. is dit functioneel en zo ja hoe of voor wat? ik zou graag aan de slag gaan vandaar mijn vraag. bedankt trouwens voor dit geweldige initiatief

  • bea Callemeyn

   Sophie, het is mooi dat je je zus met dit comfortkussen kan bijstaan, nu ze getroffen is door een zware ziekte. Ik vermoed dat er verschillende modellen bestaan, waarbij de vorm met de uitsparing voor de arm belangrijk is (waardoor de hartvorm ontstaat). Het zakje is zowel decoratief als functioneel. Er kan iets kleins in (een zakdoekje bv), maar waarschijnlijk mag de inhoud ook weer niet hard of dik zijn, dat zou kunnen duwen onder de arm, bij gebruik. Je kunt het zakje dus desgewenst weglaten.

   Maak er gerust nog meer of in variaties, dit patroon staat tot je beschikking!

   Succes, ook voor je zus!

 • prina de visser

  helaas heb ik ze zelf nodig….maar heel handig om het alvast zelf te kunnen maken voor als het zover is!

  • Bea Callemeyn

   Hallo Prina, spijtig dat je dit soort kussen nu zelf zal kunnen gebruiken. We hopen het beste voor je en wensen je een spoedig herstel toe! Sterkte!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam