Creatieve berichten over quilten

Een grote opdracht deel 2: het maken van figuren en het quilten

Vorige keer zag je de voorbereidingen voor het maken van een drieluik/quiltjes, nu ga ik de zwarte lange/gekrulde delen en de kleurrijke figuren op de quilt zetten en daarna quilten.


Om te kijken hoe alles uitkomt speldt ik het gemaakte zwarte biaisband oip de kleurige bladeren aan de onderkant en verder omhoog, als steeltjes met krullen op de uiteinden. Het band zelf plak ik met de Bohin Glue pen op de ondergrond vast, en de spelden zet ik alleen (weg) van de richting van het opnaaien.


Ook maak ik losse blaadjes, bovenop van twee kleuren/printjes batiks, onderop één batik, de zijkanten afwerken met metaalgaren in bijpassende kleur, met daarop volgend de nerven. Steeltjes laat ik wat langer, omdat ik ze schuin (en naderhand 3D) direct met het band wil vastzetten.


Alles even neergelegd om te kijken of de kleuren goed ‘doorlopen’. Dit is het middendeel,


Hier zie je het linker- en het rechter quiltje, nadat al het zwarte band is vastgezet, samen met de blaadjes. De uiteinden bij de krullen heb ik niet afgewerkt, omdat daar naderhand wat moois opkomt. De blaadjes al even 3D gevormd.


Zo ziet de achterkant er op dit moment uit. Je ziet dat ik niets afwerk: spanningsproblemen, beginverstoringen ed. maak ik me niet druk om, het verdwijnt straks allemaal achter de mooie achterkantstof.


Alle gekleurde ‘bladeren’ onderop de quilts ga ik bedekken met siersteken, in bijpassende kleuren. Zo zie je dat je deze prachtige steken (zoals altijd werk ik op de BERNINA 770QE) altijd kunt gebruiken, ook voor quilten. Dus niet alleen bij het Crazy Crystals Mystery project 2018, maar ook bij zo’n project.


Alles ‘krimpt’ wel door deze werkwijze, want dit is eigenlijk intensief quilten: hier heb ik vantevoren rekening mee gehouden. Het effect is wat ik wilde.


De achterkant tot nu toe: je ziet al meer verschijnen…


Hier nog meer van dichtbij: mooi toch, al die siersteken. Ze zijn allemaal verrassend!


En nu het quilten voor de rest van het werk: freemotion quilten, waarbij ik de stelen en krullen gebruik om veren langs te zetten en de daarbij nog lege ruimtes opvul met ‘pebbles’, kiezelsteken. Zeer intensief werk, maar prima te doen bij de B770QE: ik werk met de BSR. Je ziet ook al een paar knoopjes, die ik op de uiteinden bij de zwarte krul genaaid heb: knoopje, paillet en kraaltje, samen vastgezet. Hotfix steentjes komen er straks nog omheen.


Ook in de ronde gekleurde figuren quilt ik ‘door’, want ook dat moet dan krimpen, om alles straks evenredig op maat te krijgen.


Op de achterkant zie je hoe vol het al wordt. Verder quilten, totdat alle drie de quiltjes daarmee klaar zijn. Leuk toch wat je allemaal met je (BERNINA) naaimachine kunt doen!

De volgende keer – deel 3 – laat ik je de afwerking en het eindresultaat zien. Kijk je dan weer mee?

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

*Alle gegevens betreft dit project valt onder copyright/mijn ontwerp wordt alleen op deze Blog getoond om andere ‘vrije’ quiltsters het proces te laten zien.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Ria Tiedink

    Sylvia het ziet er weer geweldig uit. Ik bewonder jouw werklust en jouw inspiratie. Steeds weer anders en steeds weer mooier. Ben benieuwd naar het eindresultaat. Succes

    • Sylvia Kaptein

      Dank je wel Ria, het is een leuk vak, dat ik heb. Zeker werken met BERNINA machines en accessoires maakt het een stuk makkelijker, of het nou naaien, quilten, borduren of combinaties is.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam