Creatieve berichten over quilten

Maand 8 CCMP2018: achtste blok

Een warme maand met extreem hoge temperaturen, het is vakantietijd, maar toch zitten sommigen van ons achter de naaimachine (zoals ik om dit blok voor te bereiden). Buiten onder de parasol, of gewoon binnen (maar dan met de ventilator aan, want anders is het soms niet uit te houden). Ondanks de warmte is het weer tijd om een nieuw blok van het Crazy Crystals Mystery Project 2018 te maken: doe dit op je eigen tempo. Vindt je het nog te warm, dan kun je dit blok ook later maken: het blijft zoals gewoonlijk op deze BERNINA Blog staan.

Voor het achtste blok kun je ook weer drie pagina’s downloaden:
Blok 8 – linkerdeel
Blok 8– rechterdeel
Blok 8 – Crystal


Print de papieren uit, Blok 8 bestaat weer uit twee pagina’s, net als de vorige keren – linkerdeel en rechterdeel.


Maak hier één groot blok van, door ze aan elkaar te plakken (stippellijn gebruiken).


Neem Vlieseline L11 – 32x45cm – en leg dit op het papieren patroon. Teken alle lijnen van het Crazy Patchwork. Trek de lijnen door tot aan de rand. Maak de sandwich van ecru stof, tussenvulling en Vlieseline L11, zet vast met Flower Pins (lange quiltspelden).


Plak dan het patroon van de Crystal van Blok 8 op een raam/lichtbak,


zet daar de zwarte stof (stuk van 20 x 30 cm) bovenop, zodanig, dat de Crystal er ruim op komt met voldoende naadtoeslag rondom (vandaar dat ik mijn zwarte stof een beetje gekanteld heb). Teken met witte wateroplosbare stift (of blauw als je een andere kleur stof dan zwart hebt) de lijnen van de Crystal weer over. NIET TE DIK!


Knip de papieren Crystal weer uit met ca. 1 cm naadtoeslag rondom, leg dit op de zwarte stof, zodanig, dat de getekende Crystal exact onder de papieren Crystal ligt, en knip het zwart op dezelfde maat uit als je papieren mal. Leg hierna de zwarte batik/Crystal op de juiste plek op het ‘middendeel’, van je sandwich, speldt dan alles vast met Flower Pins. Teken de randen van de Crystal ook even met witte wateroplosbare stift, om het vlak van de Crystal aan te geven.


Voor het maken van de eerste steken ga ik werken met Madeira Metallic goud, en kies ik eerst voor steek 690 op de BERNINA 770QE.


Vanuit het midden/op het kruispunt ga ik starten met het maken van een aantal steken in drie richtingen. De steek staat daarvoor in de verkeerde richting, dus spiegel ik hem via de display, zodat de lange steken het startpunt zijn, ipv. de zijwaartse steken. Bij de meeste machines van tegenwoordig kun je voor zo’n optie kiezen, waardoor een steek soms mooier gemaakt kan worden.


Gestart vanuit het kruispunt, in drie richtingen gewerkt, dus steeds 1 getekende lijn vanuit het midden overgeslagen. Als je op alle lijnen bredere steken maakt, wordt het zo’n druk kruispunt, vandaar mijn keuze.


Bij deze steek moest is wel écht langzaam werken, ivm. het metaalgaren de tijd geven om van de ene kant naar de andere kant te gaan, en meerder keren over elkaar. Metaalgaren is toch wat kwetsbaarder bij zo’n intensieve steek.


Verder gewerkt met steek 6 = driedubbele stiksteek (vooruit, achteruit, vooruit) op de lijntjes, en daarna met steek 407 op de langere zijlijnen alvast wat steken gezet. Deze steek heb ik eerst een aantal keren op normale breedte en lengte gemaakt (9.0mm breed, 13.7mm lang per steek).


Voor de kleinere uitstekende lijntjes ga ik dezelfde steek gebruiken, maar dan eerst smaller (7.0mm), daarna nog een keer smaller (5.0mm) en dan smaller en korter (3.0mm en 9.7mm lang), om variatie aan te brengen. Zo lijkt elk groepje steken op het uiteinde van een lijn ‘natuurlijker’. Als je op alle lijntjes dezelfde maat steken zou zetten, wordt het erg vol en krijgt het geen ‘dimensie’. (Bij de B770QE zie je altijd meteen op je scherm als je een standaard instelling gewijzigd hebt: de getallen worden geel ipv. wit)


Ik maak overigens veel gebruik van de knop ‘progammeerbare motiefeinde/afhecht toets‘, die je op de afbeelding hierboven bij de zwarte knop/rechterkant ziet = driehoekje met drie puntjes. Deze knop gebruik je als je midden in een reeks siersteken wilt stoppen: de steek wordt netjes afgemaakt, en – als je dit in je menu aangegeven hebt – direct afgewerkt.


Op de display die je dan een wit stopteken = witte achthoek met stop erin. Dat geeft al aan dat de rij onderbroken wordt met de laatste steek. Kijk op jouw machine of deze knop er ook is, hij is heel handig.


De Crystal is voorlopig klaar: Hotfix steentjes worden weer op het laatst toegevoegd. Nu verder met het opnaaien van stoffen op de genummerde onderdelen.


Voor onderdeel 1 neem ik een strook batik, waar ik om de 2,5 cm lijnen op ga zetten: hier ga ik smal glinsterband opnaaien, voordat de strook op de sandwich gezet wordt.


Omdat de batik dun is, leg ik een stukje patroonpapier onder het geheel, zodat dit als versteviging kan dienen.


De stroken worden opgenaaid…


en het patroonpapier voorzichtig aan de achterkant weggescheurd.


De strook voor sectie 1 omgekeerd neerleggen, vastnaaien, omkeren en op maat (inclusief naadtoeslag) afknippen. Nu zie je dat de uiteinden van de lintjes mee genaaid zijn, zodat alles eigenlijk al afgewerkt is. Je hoeft niets op de naad te naaien,


maar dat mag wel. Dat kunnen siersteken zijn, maar ik heb een bandje langs de naad genaaid, en nog een bandje een stukje daar vanaf.


Dan verder met de volgende stroken. Op onderdeel 2 heb ik Velours de Panne genaaid, en onderdeel 3 Lamé, paars. Hierop heb ik eerst een goudkleurig bandje genaaid, daarna met stiksteek wat lijnen gezet en dwars erop een diagonale ruitverdeling (uit de losse hand). Het mooie van Lamé vind ik dat je bij dit project = werken op een sandwich, reliëf krijgt bij het maken van gewone steken.


Onderdeel 4 wordt ook bedekt, en bij onderdeel 5 heb ik een restant van de geplooide stof van de vorige keer gebruikt, omdat deze overgebleven maat groot genoeg was. Ik heb de stof eerst opgenaaid,


en daarna weer bewerkt met steken, voor zover als mogelijk was de randjes van de plooien weer omgevouwen en met een siersteek vastgezet.

De volgende stroken opgenaaid, en bij strook 7 goudkleurig band (goudband bloem) opgenaaid, op een andere manier dan bij onderdeel 1, namelijk eerst de stof op de sandwich vastgezet, en daarna de stukjes band dwars erop genaaid, zonder de uiteinden om te vouwen = rafelranden.


Om de voorkomen dat het band toch gaat rafelen, dwars erop een strook van hetzelfde goudband genaaid, en verderop nog een stuk. Dit is heel mooi goudband, wat ik straks bij het in elkaar zetten (maand 12) niet weg wil snijden: ik weet dus al dat dit deel zeker zichtbaar moet blijven.


Op onderdeel 8 heb ik twee stofjes genaaid: batik met organza bovenop. Siersteken opgezet. Voor onderdeel 9 heb ik weer een Lamé gebruikt, roestkleurig, maar hierbij heb ik geen siersteken gemaakt. De BSR is gebruikt, ondertransporteur uitgeschakeld, om een veermotief te quilten. Weer vanwege het leuke effect met reliëf.


Daarna weer de Open Borduurvoet #20C opgezet, ondertransporteur weer naar boven en verder met de onderdelen/stoffen opnaaien. Bij het laatste onderdeel 12 heb ik siersteken per stuk gemaakt (ingesteld om slechts één steek, afgewerkt, te laten maken), steeds een kwart slag gedraaid en uiteindelijk als vierkant afgewerkt. Je hoeft niet altijd rijen siersteken te maken om een stof te versieren.


Mijn blok 8 is nu klaar: Hotfix steentjes in het midden gezet,


en dit is het eindresultaat.

Ik ben benieuwd wat jij van dit blok 8 maakt: laat je het weer in de Community van deze BERNINA Blog zien, of op mijn FaceBook groep?

 

Tot de volgende keer

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam