Creatieve berichten over naaien

Nr. 21: BERNINA Overlockers en B770QE: cadeautasjes van stof maken.

Plaats: Sijbekarspel
Tijd: zomer, heet, hittegolf
Opdracht: cadeautasjes van stof maken
Hoeveelheid: veel, zoveel mogelijk…..
Hulpmiddel naast machines: ventilator!

Tja, zelfs bedrijven weten me inmiddels te vinden: leuke opdrachten waarbij ik de BERNINA Overlocker weer optimaal kan gebruiken, met hulp van de B 770 QE . Eenvoudige tasjes, wel netjes afgewerkt natuurlijk, in drie kleuren: blauw, gifgroen en oranje.
Omdat ik nog blauw lockgaren op de BERNINA Overlock had staan, ben ik begonnen met het maken van blauwe cadeautasjes. De afmetingen had ik opgekregen, waarbij ik ze zo simpel mogelijk heb gemaakt om zo snel mogelijk een grote hoeveelheid te kunnen leveren. Daarbij kijk ik ook altijd hoe is zo voordelig mogelijk een groot aantal uit bv. 1 meter stof kan halen. Snijden via rolmes, snijmat en quiltliniaal (ook handig dat ik quiltster ben en dit soort gereedschappen heb), waardoor alles netjes op een stapel (gespeld) gelegd kan worden. Als ik een grote opdracht krijg, werk ik graag in serie; een soort ‘lopende band’ werk. Eerst ‘deel 1’ van het maken van de tasjes, dan deel 2 enz.


Bij de overlocker gebruik ik locksteek 3: eerst even een proeflapje gemaakt, om te zien hoe de steek gemaakt wordt. De steekgrootte op 4 gezet, omdat dit toch het mooiste resultaat gaf. Overigens: hoe meer ik met deze machine ga werken, hoe meer vertrouwd ik er mee raak – waar ik in het begin nog écht moest kijken hoe een steek ingesteld moest worden, en ook de spanning/draden moesten lopen, wordt het nu meer routine en heb ik er écht plezier in. De machine is snel en werkt geweldig, zeker met het afsnijden/recht maken van de zijkanten van de stoffen bij de locksteken.


Achter elkaar haal ik de zijkanten van de zakjes onder de machine/persvoet door. Ik laat (bijna) geen ruimte open tussen de verschillende stukken; dat scheelt garen. Maar het is vooral handiger: ik werk tot aan het uiteinde van het ene zakje, dat dan nét onder de voet nog te zien is, en schuif het volgende er al weer onder, alsof alles één doorlopende stof is. Zo weet ik ook zeker dat het mes alles op dezelfde maat afsnijdt.


De hengsels maak in op de B770QE: strook stof dubbel/dubbel vouwen en aan de ene kant dichtnaaien, omdraaien en ook de andere kant een stiksel opzetten. Dat kan ook in ‘serie’, oftewel helemaal achter elkaar. Naderhand losknippen en dan heb je een stel hengsels, twee per tasje.


Hengels op de tasjes gelegd…


en vastgespeld, want ik keer de tasjes om er beter bij te kunnen via de Overlock. Wel de afstand van hengselaanzet tot zijkant tasje afgemeten: zoals gezegd wil ik alles netjes afleveren.


En dan blijkt maar weer dat de BERNINA overlocker makkelijk over dikke stukken – zoals dubbele hengsels – heen werkt. Rustig aan, geen probleem.


Netjes alle bovennaden ook afgewerkt, daarmee de hengsels direct vastgezet. Omgeslagen en met de B 770QE doorgestikt langs de bovenrand.


Zo ziet het tasje er van binnen uit…


en zo van buiten. Prima toch?


Dan nog een hele stapel groene tasjes maken – wisselen van lockgaren doe ik door boven de eerste spanningsschijf de draad af te knippen, daar de nieuwe draad aan te knopen en voorzichtig door te trekken. Veel handiger dan steeds het garen opnieuw inrijgen.


En daarna oranje tasjes. Weer het garen verwisseld vantevoren, zowel bij de overlocker als bij de B770QE.


Omdat het bedrijf de tasjes snel nodig had, heb ik een eerste set van de drie kleuren gemaakt. Op naar de volgende, waarbij ik dan eerst start met de oranje tasjes, omdat die kleur garen er nu nog opzit. Als je vantevoren alles pland, scheelt dat heel veel tijd!

lock- en naaigroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam