Creatieve berichten over naaien

Retro-achtige stof voor een vrolijke, zomerse rok

Retro rok

Retro stofjes hebben vaak simpele motieven en vrolijke kleuren. Ik hou er wel van! Er zijn verschillende kledingmerken die jurken en rokken verkopen met moderne, vrolijke, retro motieven. Alleen koop ik die kleding niet, omdat ik ze meestal vrij prijzig vind en ik liever zelf iets maak dat perfect past bij mijn figuur. In de winkel kan ik meestal niet goed slagen met jurken en rokken, mijn taille is slanker qua maat dan mijn heupen. Dus ik ben blij dat ik zelf mijn kleding kan maken. Het is alleen dan wel jammer dat je niet precies dezelfde stoffen kunt kopen als die leuke rokken en jurken in de winkel. Maar laatst zag ik op Instagram dat één van die merken wel stoffen verkocht. Ik heb meteen drie vrolijke retro achtige stoffen gekocht. De caravan stof is de eerste van de drie stoffen waarvan ik een rok heb gemaakt.

Bij de rok passen twee effen t-shirts die ik eerder al maakte. In een ander artikel liet ik zien hoe ik de hals van deze shirts heb afgewerkt.

Patroon

Het patroon tekende ik zelf. Ik volg een cursus patroontekenen en als eerste heb ik geleerd om verschillende soorten rokken te tekenen. Dit is een gerende rok. Ik had de rok eigenlijk net iets wijder willen tekenen, maar dan kon ik de rok niet uit 1 meter stof halen. De rokdelen moesten naast elkaar uit de stof geknipt worden. Verder wilde ik graag de blinde rits midden achter hebben, dus ik moest even schuiven met de patroondelen om ervoor te zorgen dat het patroon van de stof door zou lopen.

Blinde rits midden achter

Zoals je op de foto hierboven ziet, loop de rok bijna perfect door bij de naad midden achter. Ik had alleen niet genoeg stof om er ook nog voor te zorgen dat de stof mooi doorliep bij de heuppas. Maar je draagt er toch een shirt of top op, en die valt meestal toch over de bovenkant van de rok. Tussen de pas en de rokdelen voegde ik rekbaar paspelband toe. Ik koos de kleur groen van de bloemen in de stof.

Zomen met de coverlock

Ik naaide deze rok met de bernette 48, een combinatie van een overlockmachine en een coverlockmachine. Daarnaast gebruikte ik ook de gewone naaimachine voor het inzetten van de blinde rits, het paspelband en het naaien van de naad midden achter.

De zoom stikte ik met de 4-draads-coversteek. Laatst schreef een collega BERNINA blogger, Stephanie, een blog over een jurkje. Ze gebruikte voor de zoom drie verschillende kleuren garen. En dat vond ik erg leuk! Zelf had ik niet genoeg lockgaren in de kleuren die bij deze retro rok passen. Dus koos ik er ook voor om gewoon drie kleuren naaigaren te pakken.

Gewoon naaigaren op de coverlock

De houders voor de grote klossen lockgaren haalde ik er af, en daarna zette ik de gewone kleine klosjes erop. En wat geeft dat een leuk en vrolijk effect! Ik heb het meteen bij andere naaiprojecten toegepast. 

Voering

Voor het zomen van de voering heb ik wel gewoon 4 witte draden gebruikt. Het is immers de bedoeling dat de voering niet opvalt. De voering maakte ik ongeveer 2 cm korter dan de rok. Voor de voering gebruikte ik een rekbare voeringstof, dit heet ‘charmeuse tricot voering’. Het is in allerlei kleuren te koop. Ik heb ook wel eens een fuchsia roze voering gemaakt, maar dit keer koos ik gewoon voor wit.

De voering rok is gemaakt van charmeuse tricot voeringstof.

De voering stikte ik ook door met de 4-draads coversteek.

En toen was de rok klaar! Ik ben er blij mee.
Houden jullie ook van retro-achtige stoffen? Of juist niet?

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: blinde rits, lockgaren, naaigaren, rekbare voering, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam