Creatieve berichten over naaien

Zomerjurken naaien voor een warme zomer

Zomerjurken

Het is zomer, en wat voor zomer: het is heet! Eigenlijk te heet om wat te doen. En te heet om op een zolderkamer kleding te naaien. Maar voor dit warme weer had ik eigenlijk nog wel wat zomerjurken nodig. Ik had wel jurken, maar dat zijn allemaal jurken met korte mouwen. Mouwloze zomerjurken zijn met dit weer wat meer geschikt. Dus ‘s avonds als het wat koeler werd, zette ik de ramen open en ging toch op mijn hobbykamer op zolder zitten naaien.
Ik koos een makkelijk patroon en naaide de vier jurken in serie in elkaar. Alles wat ik kon stikken met de locksteek deed ik eerst, zodat ik de bernette 48 funlock niet steeds hoefde om te bouwen van locksteek naar coversteek. Nu is dat ‘ombouwen’ ook niet superveel werk, maar zo min mogelijk aanpassen aan je machine werkt natuurlijk het snelste.

De grijs witte streepjesjurk

Als eerste laat ik de streepjesjurk zien. De stof is een wat dikkere rekbare stof, volgens mij is het french terry.
In een eerder artikel gaf ik al tips voor het naaien met streepjesstof. Ook bij deze jurk paste ik deze tips toe en kreeg ik een mooi doorlopende streep in de zijnaden van het bovenlijfje.

doorlopend patroon

De streepjes lopen netjes door in de zijnaad

De hals en de armsgaten werden afgewerkt met boordstof. Deze stikte ik door met een gewone rechte steek. Tips voor het afwerken van de hals lees je in dit artikel. Manier 1 heb ik bij deze streepjesjurk toegepast.

De zoom van de jurk werkte ik af met de 4-draads coversteek. Je ziet dan 3 stiksels onder elkaar. Meer foto’s van deze streepjesjurk kun je zien op mijn eigen blog.

De zoom is gestikt met de 4-draads coverlocksteek.

De vrolijke zomerjurk met bloemen

Ik denk dat dit mijn favoriete jurk is geworden. De stof is super vrolijk en het elastische biaisband zorgt voor een mooi accent.

Op onderstaande foto is goed te zien dat de zomerjurken een halve cirkelrok hebben.

Een van mijn favoriete zomerjurken

Zomerjurk met halve cirkelrok

Voor het stikken van de zoom gebruikte ik, net als bij de retro caravanrok, drie kleuren naaigaren. Dit was een tip van blogcollega Stephanie. Ik heb drie kleuren uit de stof gekozen en hiervoor gewone kleine klosjes naaigaren gebruikt. Meer foto’s van deze vrolijke zomerjurk en informatie over de stof, biaisband en het patroon, kun je hier bekijken op mijn eigen blog.

Drie kleuren naaigaren in de zoom

De stippenjurk

En dan de stippenjurk. Dit was eigenlijk de eerste van de vier jurken die ik naaide. Ik wilde namelijk eerst een testjurk maken, om te kijken of ik de juiste maat had gekozen. En deze stof vond ik het minst mooi. Uiteindelijk vind ik het nog best een leuke jurk geworden. Bijpassende boordstof had ik niet, dus ik koos voor witte boordstof.

Bij het doorstikken van de hals en armsgaten maakte ik een foutje… Nou ja niet een ‘naai-fout’, maar een ‘kleurkeuze-fout’. Ik had drie groene klossen garen gepakt. Maar achteraf had ik voor de onderdraad gewoon een witte lockgaren moeten kiezen. Maar als ik de jurk draag, dan zie je het groene stiksel aan de binnenkant gelukkig toch niet. Op onderstaande foto zie je trouwens de achterkant van de jurk. De jurk heeft een lager achterpand dan voorpand. Hierdoor is de halsopening erg ruim en zijn de meeste boordstoffen te smal. Ik moest daarom een stukje boordstof toevoegen. Ik koos ervoor om dat aan de achterkant te doen.

En nog een bloemenjurk

De laatste jurk is ook een bloemenjurk. Maar door de grijze ondergrond ziet het er toch weer heel anders uit dan de vrolijke zomerse bloemenjurk.

De hals en armsgaten zijn afgewerkt met een gemêleerde boordstof met een blauwtint uit de bloemen. Daarna is de hals doorgestikt met de smalle 3-draads coversteek van de bernette b48 funlock.  Hiervoor gebruikte ik grijze lockgaren.

Voor het stikken van de zoom gebruikte ik ook de smalle 3-draads coversteek.

Als je de zoom netjes omvouwt en strijkt en vervolgens stikt, dan ziet de binnenkant er zo uit.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bernette 48, biaisband, boordstof, lockgaren, naaigaren, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jessie Derks

  Hallo Sjoukje,

  Dankjewel! Deze eerste twee (streepjes en bloemen) stoffen zijn gekocht bij de stoffenwinkel Jan Sikkes. De andere twee stoffen weet ik niet meer. Ik koop eigenlijk overal stoffen: op de markt, in de stoffenwinkel en vooral veel online in verschillende stoffen webwinkels.

 • Sjoukje Bijl

  Waar kopen jullie die prachtige stoffen ?het ziet er zo geweldig uit.!!

  • Jessie Derks

   Hallo Sjoukje,

   Dankjewel! Deze eerste twee (streepjes en bloemen) stoffen zijn gekocht bij de stoffenwinkel Jan Sikkes. De andere twee stoffen weet ik niet meer. Ik koop eigenlijk overal stoffen: op de markt, in de stoffenwinkel en vooral veel online in verschillende stoffen webwinkels.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam