Creatieve berichten over naaien

De nieuwe BERNINA 5-serie: spelen met de B 570 QE

Voor een demo die ik moest geven met de BSR mocht ik een weekje spelen met de BERNINA 570 QE!
Een prachtmachine! Ik vind het een perfecte maat. Deze B 570 QE is iets groter dan de B 530 en B 550, maar kleiner dan de 7-serie, waardoor de B 570 ook handzamer is om een keer mee te nemen. De ruimte naast de naald van de B 570 QE is 215 mm, de oude 5 serie 190 mm, de 7 serie is 254 mm.

Hier een paar wijzigingen op een rijtje:

Het nieuwe model van de B 570 QE heeft:

 • ingebouwd boventransport
 • groot spoelhuis (BERNINA grijper
 • groot display
 • 9 mm steekbreedte

Dit vind ik een paar belangrijke basiseigenschappen.
Waar ik veel gebruik van maak (diegene die wel eens een worskhop bij mij hebben gevolgd weten dat) is de persvoetdruk, hier kunnen we met de B 570 QE nog meer variëren. Van + 100 tot – 25.
Bij de instellingen kun je de hoogte van de voet aanpassen als je stopt met naaien (het verschil van ophefhoogte als de naald in de stof staat, heel praktisch als je met een dik project werkt).

Op de foto is het verschil niet te zien, maar op het scherm van de naaimachine bewegen de voetjes. Een andere mogelijkheid bij de instellingen is, dat je de hoogte van de voet kunt instellen.

De voet kan lekker hoog! En dan ook nog hééééél veel nieuwe steken, met nieuwe steekgroepen. Deze steekgroepen zitten ook in de B 8-serie.

De map 901, de 1101 en de 2001 zijn nieuw voor de B 5-serie. De 1300 groep is verdwenen (quiltsteken) die zit nu onder het symbool (het vierkantje) onder het knoopsgat.

En jawel, de B 570 QE heeft nu ook die prachtige brede steek. Bij de B 570 QE is het nr. 1321.

Het is één van mijn favoriete steken. Ik had hem in het voorbeeld gebruikt voor het doorstikken van mijn jas.

En dan heb ik natuurlijk een aantal steken uitgeprobeerd, en even gespeeld met de BSR!

Dit is het halsboordje van een shirt, ik heb beide kanten van het halsboordje doorgestikt en de stof verstevigd met Neschen.

Met het BSR-en gebruik ik de rechtstiksteekplaat, dan hoef ik achter de stof geen versteviging te gebruiken. De zoom van de mouwen en de onderkant van het shirt heb ik ook doorgestikt met een decoratieve steek, hier heb ik wel versteviging achter gedaan, een strookje scheurvlies.

Het patroon loopt ook mooi door op het achterpand.

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: punta di roma tricot, Tricot
Benodigde producten:
BERNINA 570 QE
BERNINA 570 QE
BERNINA 1300MDC
BERNINA 1300MDC
Open borduurvoet # 20
Open borduurvoet # 20
BERNINA SteekRegulator (BSR)
BERNINA SteekRegulator (BSR)

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

8 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Janny Van Steeg

  Met patchwork toch wel ertegen aangelopen dat met het kettingnaaien er problemen optreden….heb een nieuwe steekplaat met een kleine opening moeten kopen…..want met de brede opening  9 mm lukt dit niet.

   

 • Marie Bartels Batrels

  Hallo Marianne, wat Gerda zegt is helemaal waar. Maar ik heb een opmerking over de steekbreedte van 9 mm.  Als je al die toeters en bellen niet zoveel gebruikt, zou ik je een 5,5 mm steekbreedte aanraden.  Ok als je veel normaal naaiwerk doet. Het is nl zo dat als je een kraag of manchetten door gaat stikken, je het makkelijker naait op een 5,5 mm breedte dan een 9 mm.  De voet is nl smaller en de transporteur ook. Je kunt dan makkelijker en krachtiger het spul er onder door krijgen. De transporteur trekt beter. Of je nou wel of geen boventransport hebt. Ik bezit een Bernina 530 (5,5 mm) en een Bernina 780 ( 9mm) Ik kan duidelijk het verschil merken! Vooral bij bv de hoeken van  een kraag. Je kan natuurlijk altijd bij een 9mm machine de naald verschuiven en dicht onder de helft van een voet naaien , zodat hij beter trekt. Dit alles is de redenen dan ik altijd een 5,5 mm machine wil hebben! Hoe dol ik ook ben op mijn B 780! Want dat is mijn alles kunnen!  Een beest van een machine!  Daarom heb ik ze allebij! Groetjes Marie Bartels

 • Marianne K

  Interessante post, Gerda. Heb een paar dagen geleden naar deze machine staan kijken maar heb nog mijn bedenkingen over de 9 mm tov de 5,5 mm. Ik ben niet geïnteresseerd in borduren of quilten, maar wel in het werken met fijne stoffen. Hoe ervaar jij de bredere transporteur en grotere voetjes bij het precisie naaien?

  • Gerda Groenevelt

   Hallo Marianne,

   Ik ben helemaal weg van de 9 mm, ik zou niet zonder kunnen, ook al zou ik geen decoratieve steken gebruiken. Voor het naaien van kleding vind ik het ook onmisbaar. Denk eens aan een oogjes knoopsgat, of een knoopsgat in een jasje van een dikkere stof, dan kun je ook je knoopsgat breder maken, en zelfs de tussenruimte verbreden. Doordat je steekplaat groter is, heb je ook meer mogelijkheden om je naald te verzetten, ik vind dit met doorstikken heel prettig. Voor fijne stoffen en hele dikke stoffen gebruik  ik een rechtstiksteekplaat. Voor fijne stoffen heb je dan geen last dat de stof naar beneden word getrokken in de steekplaat. In de loop der jaren heb ik ook heel veel voetjes aangeschaft, en wissel ik heel veel met mijn voetjes. Met het juiste voetje en de juiste naald krijg je een nog beter resultaat. Door mijn ervaring, soms ook een nadeel ben ik wel heel kritisch geworden.

   • Marianne K

    Bedankt voor je reactie. Ja, die knoopsgaten zijn inderdaad geweldig! Ik hoor wat mindere geluiden over het werken met bijvoorbeeld Engelse naden in dunne zijde. Moet ik maar eens uitproberen bij de dealer.

  • Marie Bartels Batrels

   Hallo Marianne, wat Gerda zegt is helemaal waar. Maar ik heb een opmerking over de steekbreedte van 9 mm.  Als je al die toeters en bellen niet zoveel gebruikt, zou ik je een 5,5 mm steekbreedte aanraden.  Ok als je veel normaal naaiwerk doet. Het is nl zo dat als je een kraag of manchetten door gaat stikken, je het makkelijker naait op een 5,5 mm breedte dan een 9 mm.  De voet is nl smaller en de transporteur ook. Je kunt dan makkelijker en krachtiger het spul er onder door krijgen. De transporteur trekt beter. Of je nou wel of geen boventransport hebt. Ik bezit een Bernina 530 (5,5 mm) en een Bernina 780 ( 9mm) Ik kan duidelijk het verschil merken! Vooral bij bv de hoeken van  een kraag. Je kan natuurlijk altijd bij een 9mm machine de naald verschuiven en dicht onder de helft van een voet naaien , zodat hij beter trekt. Dit alles is de redenen dan ik altijd een 5,5 mm machine wil hebben! Hoe dol ik ook ben op mijn B 780! Want dat is mijn alles kunnen!  Een beest van een machine!  Daarom heb ik ze allebij! Groetjes Marie Bartels

   • Marianne K

    Dank je, Marie! Ik naai al ruim dertig jaar op dezelfde 5.5 mm Bernina en dat bevalt uitstekend. De machine wordt dagelijks gebruikt en zal toch een keer vervangen moeten worden. En als ik dan voor een upgrade ga, dan wil ik het ook meteen goed doen. Helaas heeft Bernina in de nieuwe 5, 7 en 8 series geen modellen meer met 5.5 mm steekbreedte. Ik vind het jammer dat de aandacht zo naar borduren en quilten gaat en tailoring en couturewerk een blinde vlek lijkt voor Bernina. Ik hoef inderdaad niet alle toeters en bellen, maar stel wel prijs op een aantal eigenschappen die de lagere series niet of in mindere mate hebben. Mijn twijfel over de 9 mm zit m precies in de dingen die jij noemt. Ik denk dat ik nog maar even wacht.

   • Marie Bartels Batrels

    Hallo Marianne,  heb nog even geduld!  Ik heb op YouTube gezien dat er nog meer nieuwe Bernina aan komen! In de nieuwe 5 serie komt nog een nieuw model de 535 op de markt met een 5,5 mm steekbreedte.  Maar deze heeft wel de nieuwste snufjes zoals het fantastische grote spoel. Dan komt er ook nog een geheel vernieuwde 4 serie aan , bestaande uit 4 nieuwe modellen waarvan er twee 5,5 mm steekbreedte hebben! Misschien zit daar iets voor je bij! Nu maar wachten op de nieuwste 7 serie met een steekbreedte van 5,5 mm. Deze grote mooie naaimachine bestond al, de Bernina 720 . Die hebben ze vernieuwd naar de B740 en er een 9 mm steekbreedte op gezet. Maar als je goed zoek hebben sommige dealers er nog staan. Dat zou een super machine voor jou zijn! Groetjes Marie Bartels .

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam