Creatieve berichten over naaien

Het dubbeltransport op de BERNINA 570 QE

Mijn nieuwe BERNINA 570 QE verschilt niet alleen in de steekbreedte van mijn oude BERNINA aurora 440. Deze machine heeft nog een andere bijzondere functie, namelijk het dubbeltransport (niet te verwisselen met de boventransportvoet, een optioneel accessoire). En nadat ik de B 570 QE steeds een stukje beter leer kennen, kan ik zeggen:

“Het liefst altijd met dubbeltransport”

Obertransport weggeschaltet

Hier zie je heel duidelijk de hevel voor het dubbeltransport van robuust metaal. Deze hevel wordt gewoon naar beneden geduwd en de machine is meteen gereed om te naaien.

Obertransport zugeschaltet

Bij mijn oude BERNINA kon ik met het normale transport eigenlijk ook alles doen hoor. Als een stof soms moeilijk deed, hielp mij de los verkrijgbare boventransportvoet. Een extra naaivoet die zijn werk ook prima doet, maar voor bepaalde werkzaamheden is het ingebouwde dubbeltransport gewoon handiger.

Bij de standaard accessoires van de BERNINA 570 QE zit namelijk ook de zigzagvoet en de ritsvoet als D-variant (speciaal voor het dubbeltransport). Zodoende is het inzetten van ritsen heel gemakkelijk en de stof verschuift niet.

Met de letter D worden de naaivoeten gekenmerkt die speciaal voor het dubbeltransport geschikt zijn. D-naaivoeten hebben een speciale tweedelige schacht. Bovendien heeft de zool aan de achterkant een uitsparing voor het dubbeltransport.

Lieferumfang 570QE

De machine naait ook zonder het ingeschakelde dubbeltransport prima. En de speciale naaivoeten die ik nog van mijn oude 5,5 mm machine had, passen ook nog eens, zoals bijvoorbeeld mijn oude applicatievoet & co. Maar omdat ik het naaien met het dubbeltransport wel héél fijn vindt, heb ik toch eens gekeken welke accessoires als D-variant worden aangeboden.

Er is namelijk een indrukwekkende set met aanvullende naaivoeten

D-Naehfuss-Set 5teilig

In de D-naaivoetset zitten de volgende voetjes: jeansvoet #8D, open borduurvoet #20D, transparante voet #34D, patchworkvoet #97D en de smalle kantvoet #10D

Ik wil jullie graag in een korte blogberichtserie deze accessoires en hun functies voorstellen. Ik zal over mijn ervaringen met deze voetjes vertellen en jullie kunnen zien hoe ik daarbij het dubbeltransport voor verschillende projecten gebruik. De spits wordt afgebeten door een klassieker onder de voetjes en die door veel creatievelingen als hun favoriete voetje wordt beschouwd:

Smalle kantvoet #10D

Schmalkantenfuss #10D

Ik moet toegeven, dat ik dit voetje niet bezat voor mijn oude BERNINA. Ik was er door de jaren heen aan gewend geraakt de naadbreedte op gevoel te naaien – en ook het smal doorstikken lukte aardig, ook zonder de geleider in het midden van het voetje. Maar nu weet ik beter: MET de smalle kantvoet gaat dit veel gemakkelijker én exacter. Bij mijn nieuwe linnen broek kon ik zonder moeite en in no time de zakken exact doorstikken. Fantastisch – vooral nu mijn ogen tegen de 50 ook niet meer dat zijn wat ze waren…

Steppnaht mit Schmalkantenfuss

Voor het doorstikken moet ik van nu af aan alleen nog maar de naaldpositie naar wens instellen, de stof tegen de geleider leggen en met naaien beginnen. Geen ongeveer schatten meer! In combinatie met het dubbeltransport loopt alles gesmeerd, de stof verschuift nergens. En ook het exact naaien in de naadgleuf is een kinderspel. Vroeger ergerde ik me echt als ik soms uit de gleuf glipte. Vanaf nu zorgt de kleine geleider er bij naaldstand midden voor, dat de stiklijn onzichtbaar in de naadgroef verdwijnt. De smalle kantvoet is een echte vergemakkelijking en nu begrijp ik ook dat dit voetje het lievelingsvoetje van velen is. Voor exacte naden is dit voetje onmisbaar. En de combinatie met het dubbeltransport is de kers op de taart. 

Nadelposition verstellen Absteppen

Nadat ik zo gedweept hebt met dit voetje, ben ik reuzebenieuwd wat de andere voetjes te bieden hebben…

Het volgende voetje dat aan de beurt komt is de open borduurvoet #20D. Eens kijken wat dit voetje kan in combinatie met het dubbeltransport en siersteken…

Oh en overigens, momenteel is er aantrekkelijke inruilactie geldig als je interesse in de nieuwe BERNINA 5-serie hebt…

Tot de volgende keer en hartelijke groeten,

Schneiderherz Ute

 

(Dit bericht is uit het Duits vertaald, maar jullie kunnen natuurlijk toch een commentaar onder dit bericht schrijven. We proberen dan zo snel mogelijk te reageren.)

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam