Creatieve berichten over naaien

Een jurk met zeemeerminnen voor een swap

 

zeemeerminnenjurk

Swappen

Een jurk maken voor een swap.  Maar swappen, wat is dat eigenlijk? Het is een soort lootjestrekken. Het is de bedoeling dat je iets maakt voor een ander en een ander maakt iets voor jou. Ik deed mee aan een swap van een biologische stoffen- en garenwinkel. Met een budget van 30 euro moest je iets naaien, haken, breien of borduren (of een combinatie hiervan) voor een ander. Alle deelnemers maakten een ‘bord’ op Pinterest met een soort wensenlijstje. Daarin liet je zien wat voor soort stoffen, kleuren, patronen en kledingstukken jij mooi vindt. En of je graag iets voor jezelf of voor je kinderen wilde ontvangen. De andere deelnemers konden dan bij de organisator aangeven voor welke personen ze iets zouden willen/kunnen maken. Zelf heb ik twee zoontjes, dus ik maak meestal jongenskleding. Ik heb dus mensen met dochters gekozen, zodat ik iets voor een meisje kon naaien. De persoon die ik toegewezen kreeg heeft twee dochters en één zoon. Ik maakte voor alle kinderen iets. In deze blog laat ik één van de twee jurken zien die ik voor deze swap gemaakt heb. 

Het patroon

Op het wensenlijstje van mijn ‘lootje’ stond onder andere een jurk voor de oudste dochter in maat 110. Het meisje houdt van draai/zwier jurken, maar een wat strakkere jurk wilde ze ook graag hebben. Omdat ik graag voor alle kinderen iets wilde maken, koos ik voor de strakkere jurk. Omdat er voor een zwierjurk meer stof nodig is en dan zou ik niet uitkomen met het budget.

De moeder had aangegeven welke jurken ze al had en welke jurken goed zaten. De Nivalis jurk van Sofilantjes had het meisje al en zat goed. Ik heb het bovenlijfje van dit patroon als basis gebruikt. De heupband en de rok tekende ik zelf. 

De stof

De swap werd georganiseerd door een stoffenwebwinkel. En het was dan ook de bedoeling dat je de materialen grotendeels daar kocht. De zeemeerminnenstof stond op het wensenlijstje en ik vond dit eigenlijk zelf ook wel een erg mooie stof. De boordstof en het effen stofje voor de zakken haalde ik uit mijn eigen voorraad. Ik had nog een restje (donker) mint-kleurige tricot liggen, dat perfect paste bij de kleur mint in de zeemeerminnenstof.

De accenten

Inmiddels weten jullie vast wel dat ik ook graag wat leuke accenten toevoeg aan een kledingstuk. Meestal doe ik dat met opvallende stiksels met de coverlock. De zakken en zomen van deze jurk stikte ik met steek nummer 21, de 4-draads coversteek. Voor iedere naald pakte ik een andere kleur: mintgroen, roze en blauw. 

Coverstiksels met verschillende kleuren garen

Op de tailleband stikte ik een stukje kurkleer. Kurkleer wordt gemaakt van kurk en dat komt van de schors van de kurkeik. De kurk wordt een keer per aantal jaren geoogst en daarna groeit de schors weer aan. Er worden dus geen bomen voor gekapt. Het kurkleer dat ik gebruikte heeft goudkleurige accenten.

kurkleer met gouden accenten

Zomen

Voordat je gaat zomen, zorg je ervoor dat je de hele rand netjes gespeld én gestreken hebt. Voor meer tips kun je deze blog lezen. Vooral het strijken vind ik erg belangrijk. Dan krijg je een mooie strakke zoom. Aan de binnenkant ziet de zoom er dan zo uit.

Coverzoom aan de binnenkant

Doen jullie wel eens mee aan een swap? Of maken jullie wel eens iets voor een ander? Schrijf hieronder een commentaar en laat je projecten in onze Community zien!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: boordstof, koord, kurkleer, lockgaren, nestelogen, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Wilma Verhelst

    Ik heb met zo een soort swap nog nooit meegedaan lijkt me erg leuk!!wel al eens meegedaan met een swap voor mijn cameo,

     

    • Jessie Derks

      Hallo Wieke, het was superleuk om mee te doen! En om een verrassing van iemand anders te ontvangen. De winter-swap sla ik even over, want dat is wel een drukke periode. Maar de swap daarna doe ik vast weer mee.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam