Creatieve berichten over naaien

Met liefde voor details – siersteken en borduurgaren

Ik hou van eenvoud. Bij mij krijgen kledingstukken niet veel toeters en bellen. Maar ik ben een grote fan van kleine details die mijn zelfgemaakte projecten een persoonlijk tintje geven. Vaak zijn deze details niet direct zichtbaar, soms zie ik ze zelfs alleen, bijvoorbeeld als ik mijn project aantrek of strijk. Maar ik vind het altijd weer mooi om deze kleine details te bewonderen. Vaak gebruik ik hiervoor siersteken.

Siersteken op de BERNINA 570 QE

Omdat mijn nieuwe BERNINA 570 QE heel veel nuttige en decoratieve steken heeft, kan ik naar hartelust te werk gaan. Bij mijn nieuwe zwarte linnen jurk wilde ik een blikvanger op het beleg toveren. Ik heb eerst verschillende steken uitgeprobeerd. Is de tekst “Handmade” niet fantastisch mooi?

Zierstiche Bernina 570QE

Ik heb voor het naaien van de siersteken het borduurgaren Polysheen van Mettler in zilvergrijs gebruikt. Het is heel fijn garen en heeft een mooie glans waardoor siersteken mooi tot hun recht komen. Aan het einde heb ik twee verschillende soorten meervoudige rechte steken gekozen. Voor het doorstikken koos ik steek nr. 6 en aan de buitenrand van het beleg naaide ik met de wit-op-wit siersteek nr. 713 nog een decoratieve naad.

Stickgarn für Zierstiche

De meervoudige steek ziet er met het zijdeachtige garen zeer elegant uit. Het lijkt erop alsof de naad met dik siergaren werd genaaid. Dit zou wel eens mijn nieuwe lievelingssteek kunnen worden – zonder veel moeite ziet deze steek er heel hoogwaardig uit en kan voor veel projecten worden gebruikt. De steek is bijvoorbeeld ook perfect voor een jeansnaad als je geen passend jeansgaren bij de hand hebt.

Beleg mit Kontrastgarn gesteppt

Ik moet toegeven, dat ik als ik het over liefde voor details heb, ook nog wel eens met de hand zoom. Maar ik weet en kan jullie verzekeren, dat je met de BERNINA blindzoomvoet ook fantastische en bijna onzichtbare zomen kunt naaien. 

Handsaum mit feinem Garn nähen

Nog een kleine tip

Velen van jullie zullen het misschien al wel weten – maar als je je altijd weer over losse en zelf-afrollende gareneinden ergert, heb je het kleine detail bij de Amann-Mettler klosjes misschien nog niet ontdekt: aan één kant van de kunststof klos is namelijk een extra gleufje waarin je het uiteinde van de draad kunt vastzetten. Als het gareneinde vastzit, kan dit niet meer afwikkelen en kun je het klosje netjes opbergen.

Fadenklemme an Garnspule

Uiteindelijk is bij mijn nieuwe jurk van alle details niets te zien, tenminste niet aan de buitenkant – maar ik heb er zoveel plezier van om te weten dat mijn zelfgemaakte creatie van binnen net zo perfect is als van buiten. Mijn kleine details, mijn geheimpjes die niet iedereen direct hoeft te zien …

Fertiges Leinenkleid

Als je nog meer van mijn jurk wilt zien, kun je deze ook graag op mijn blog bekijken, daar vind je nog meer foto’s: Schneiderherz-Blog

Maar ik ben ook nieuwsgierig, waarvoor gebruiken jullie siersteken? Net als ik op “bijna onzichtbare” plaatsen of toch liever duidelijker zichtbaar?

Creatieve groeten
Schneiderherz Ute

(Dit bericht is uit het Duits vertaald, maar jullie kunnen natuurlijk toch een commentaar onder dit bericht schrijven. We proberen dan zo snel mogelijk te reageren.)

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam