Creatieve berichten over naaien

Nog een “Nachtwacht”

Inmiddels hebben al heel veel mensen mijn Nachtwacht bekeken. En heb ik een aantal mensen advies gegeven die het panel ook zijn gaan bewerken als schilderij.
Laatst was ik in mijn favoriete stoffenwinkel en zag ik een nieuwe Nachtwacht, in het blauw, die kon ik niet weerstaan en heb hem gekocht. Ik wist namelijk al wat ik ermee wilde.

Naar aanleiding van het bericht van Sylvia bedacht ik dat ik toch maar het verwerken van mijn panel ga beschrijven. Sylvia heeft haar panel prachtig doorgequilt, het is een prachtig schilderij geworden. Ik ga geen schilderij maken van deze Nachtwacht, maar een shirt/blouse. Het word een hele uitdaging, omdat de lijnen en schaduwen niet heel duidelijk zijn.
Waar ik ook heel lang over heb nagedacht, hoe ik de panden ga knippen. Het is een stretchkatoen, ik wil er een kraag op, maar hoe en waar maak ik de sluiting?
Eigenlijk wilde ik die twee grote mannen niet midden op het voorpand, maar hoe dan? Geduld heet zoiets, laten liggen, nog weer eens kijken…

Uiteindelijk komen de mannen toch op het voorpand, en daar komt ook de sluiting, een polosluiting, en ik wil een kraag met plooien.
Maar dan het achterpand… dit moet aan elkaar, maar loopt dan niet door, en ook al zit het op mijn rug ik kan daar niet tegen als het niet goed is. Maar  het is opgelost.

Een rood-wit-blauw band! “Nederlands”! Ik wil er ook rood-wit-blauwe accenten op aanbrengen, de kraag en de mouwen worden van blauwe tricot. De accenten worden aangebracht met decoratieve steken en vooral ook met de BSR.

Ik span het in een ring, dit vind ik wel heel prettig werken, houdt de stof lekker strak. Hierboven een decoratieve steek, bovenaan is de kraag smaller, hier gaan de steken over elkaar.

Met rood de sjerp, BSR en een decoratieve steek.

De contouren zijn niet altijd even duidelijk, aan de hand van een foto van internet en mijn andere “Nachtwacht” teken ik de lijnen bij met een krijtpotlood.

Langs de band van het jasje zijn de stiksels gestikt met metallic garen in zilver. De rode accenten die je hierboven ziet zijn gestikt met de doorslagvoet nr. 7.

Hier nog een filmpje hoe het voetje werkt.

In het verleden heb ik er ook al eens een blogbericht over geschreven.
Zo word het een fantastisch geheel. Nu het achterpand nog, en dan kan de blouse in elkaar.

Het achterpand:

De trommel heeft ook wat metallic accenten. De kraag moet wel bij het geheel passen, daarom maak ik een geplooid halsboordje. Ik knip hiervoor een strook van 8 cm breed, van de tricot waar ik ook de mouwen van maak. Hier leg ik plooitjes in van 1 cm diep. Dit word de buitenkant van het halsboordje, de andere kant word van de stof van de nachtwacht.

Als de plooitjes er aan beide kanten in zitten, zet ik ze vast met een zigzag. Voor de zigzag gebruik ik een steekbreedte van 3,6 en de steeklengte 3, hier zie je straks niets meer van. Omdat tricot snel uitrekt als je het op deze manier stikt, heb ik de persvoetdruk op 0 gezet, dit voorkomt dat de tricot wegloopt.

Dan worden de schoudernaden gestikt, daarna maak ik de polosluiting, de kraag kan er dan op, en de mouwen worden erin gelockt. De kop van de mouwen stik ik door met de coverlock met 3 kleuren, rood, wit en blauw. Dan wil ik eigenlijk ook het band wat ik op het achterpand heb gebruikt nog terug laten komen, dat doe ik door 2 strookjes op de mouwen te stikken.Om het helemaal af te maken voeg ik een speciaal borduurtje toe, dit digitaliseer ik zelf. Ik maak het woord “Holland”.

Kies het juiste lettertype en pas de afmeting aan.

Ik klik op het slotje(in het rode kader) en kan zo de lengte en breedte afzonderlijk instellen. Nu ga ik naar bewerken en kies mijn mes.

Ik wil mijn tekst doorsnijden, in het midden.

Je ziet nu een zwarte lijn, als je op enter klikt wordt het patroon doorgesneden. Daarna groepeer ik beide delen apart.

En zo kan ik ze uit elkaar halen. Ik geef ze gelijk de juiste kleur, het bovenste rood, het onderste blauw, de tekst ertussen word wit. Maar eerst wil ik nog een contour om deze letters. Ik ga hiervoor naar “Bewerken” en kies omlijnen en compensaties.

Selecteer de drievoudige steek, pas deze ook aan in de juiste kleur. Dan komt de tekst ertussen, hier komt te staan “de Nachtwacht”!

Ik vind het patroon zo nog niet af, maar wat moet er nog bij? Het moet ook niet teveel zijn. Ik maak er een kader omheen.

Ik kies voor een rechthoek, en patroon omlijning.

Ik wissel naar objecteigenschappen en kies mijn patroon, in de groep “Nature”, daar staat een tulpje.

Hoe gaaf is dit, ik heb de omlijning hier blauw, eigenlijk voor het Hollandse plaatje zou het wel oranje mogen, maar ik heb helemaal geen oranje gebruikt, ik kies wel op het moment als ik ga borduren. En als ik dan de afbeelding geborduurd heb, besluit ik dat de tulpjes rood worden.

Dan kunnen ook de zijnaden, en de zoom. Ik vind het met een blouse mooier als de zijnaad rond loopt, dan werk ik de zoom af met een biasband. Ik heb nog net genoeg stof om twee strookjes te snijden zonder naad, voor het voor en achterpand. Ik gebruik hiervoor het bandapparaat voor niet voorgevouwen band. Ik heb de breedte van 38 mm gebruikt.

Zo is mijn zoom heel mooi afgewerkt. En dan is de blouse klaar. Het was een hele klus, maar vind het wel mooi geworden.

Hier is ook goed te zien hoe de kraag is geworden met de polosluiting. En de zoom aan de onderkant.

Het achterpand in zijn geheel.

Creatieve groet,

Gerda

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: katoenen tricot, panel van de Nachtwacht
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1300MDC
BERNINA 1300MDC
Borduursoftware 8
Borduursoftware 8
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Doorslagvoet #7
Doorslagvoet #7
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
BERNINA SteekRegulator (BSR)
BERNINA SteekRegulator (BSR)

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Tialda Strikwerda

    Wauw Gerda wat vind ik dit een prachtig effect hebben om het paneel zo te bewerken en op te pimpen met borduurwerk! Klasse en mooie inspiratie!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam