Creatieve berichten over naaien

Een topje voor Jinx cosplay

Het karakter Jinx van het spel ‘League of Legends’ draagt een soort bikinitopje. Ik heb het ontwerp voor mezelf wat aangepast zo dat het wat minder bloot zou zijn. Ik maakte mijn topje in de stijl van een ‘crop’ top met bandjes.

Wil je zien hoe ik het gemaakt heb? Lees dan verder!

Om een mooi passend patroon te krijgen maakte ik eerst een proefmodel van een stofje wat ik nog over had. Hier maakte ik wat aantekeningen op zodat ik het uiteindelijke patroon kon aanpassen.

Uiteindelijk is dit het patroon geworden:

Een helft van het topje moest zwart worden en de andere helft moest een streepjespatroon krijgen van donker en licht roze. Voor de roze helft heb ik hetzelfde stof gebruikt dat ik ook voor het rokje heb gebruikt, namelijk stretch denim. Dit is zo’n heerlijk stof om mee te werken! Een beetje stretchy, maar ook lekker stevig.

Voor de zwarte helft koos ik voor een stretchy kunstleder dat ik al vaker gebruikt heb. Ik ben nog steeds zo blij dat ik hier een paar meters van heb gekocht in plaats van maar 1. Het komt steeds zo goed van pas!

De volgende stap was het in elkaar zetten van de twee delen. Hiervoor gebruikte ik de BERNINA L450 lockmachine. Met de lockmachine maak je een mooie naad die tegelijkertijd ook stretchy blijft. Dus ideaal voor stretch stoffen.

Voordat ik de voering ging toevoegen wilde ik eerst alle naden nog doorstikken zodat ze mooi plat blijven liggen. En bovendien ziet het er altijd heel netjes uit.

Aan de bovenzijde van de voorkant bevestigde ik alvast een metalen deel waar ik later de schouderbandjes mee zou kunnen vastmaken.

Nu was het tijd voor de voering! Ik knipte deze uit een mooie donkerrode voeringstof en speldde het vast rondom. Ik liet de onderzijde open zodat ik het project nog kon keren. Ik deed hetzelfde voor beide helften van de top. Zoals je ziet sloeg ik het deel dat achter in het midden zou komen dubbel. Hier zouden later nestelringen in komen en daar wilde ik wat extra stevigheid voor. Vandaar dat ik de stoffen hier dubbel vouwde (rechts op de foto).

En omgekeerd! Bij het vastzetten van de voering had ik ook het schouderbandje tussen de delen gelegd. Deze zat nu ook vast. Ik hoefde het bandje alleen nog maar door het ringetje te halen, op de juiste lengte afspelden en vaststikken. Het ringetje zit er echt puur als decoratie en heeft verder geen functie.

Zoals je ziet was de onderkant nog steeds open. Hierdoor kon ik het werk omkeren. Ik deed precies hetzelfde met het zwarte deel.

Voordat ik de lijnen op het roze deel ging doorstikken en het zwarte deel ging quilten nam ik eerst een stukje fiberfill. Dit knipte ik op maat en schoof ik in de ‘cups’ van het topje. Hierdoor zou het wat opvulling hebben en wat mooier zitten tijdens het dragen.

Op het zwarte deel wilde ik een gequilt ruitjespatroon. Hiervoor schetste ik eerst de lijnen op het stof en daarna stikte ik er overheen met behulp van mijn BERNINA 330 naaimachine en de speciale Rollenvoet (voor leer!). 

Het topje moest ook nog een band krijgen. Hier kon ik de twee delen aan bevestigen en ook de ‘bulletbelt‘ die ik eerder heb gemaakt. 

Ook deze werkte ik weer netjes af aan de onderkant door er overheen te stikken.

Met een paar kleine riempjes maakte ik de bulletbelt ook aan het topje vast.

Om een sluiting te maken, gebruikte ik een tang om gaatjes te maken en nestelringen in te zetten.

En toen was het topje helemaal klaar!

Super leuk geworden 😀 

Ik draag het topje over een doorschijnend zwart topje met lange mouwen, en daar overheen draag ik dan weer een jasje van kunstleer. Hoe ik het jasje heb gemaakt kun je in de volgende blogpost lezen!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: denim, Fiberfill, jeans, kunstleder, kunstleer, metalen ringen, nestelringen
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52
Rollenvoet #55
Rollenvoet #55

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam