Creatieve berichten over naaien

Up-sized sweater!

O, nee die leuke trui van vorig jaar is echt veel te klein. Ken je dat? Mijn kleine jongen wordt veel te snel groot. Nu het seizoen bijna wisselt is het de hoogste tijd om de kledingkast te inspecteren en te bekijken wat nog past. De sweater waar ik het over heb is van zeer goede kwaliteit en kan zeker nog een ronde mee, maar hij is de laatste in de rij. Weggeven of naar het goede doel dan maar….of zou ik er misschien toch iets mee kunnen. De print is zo leuk en het stond hem zo fantastisch.  Ik ga hem recyclen, moet kunnen.

supersize me

Na een duik in mijn stoffenvoorraad vind ik een leuke tricot die qua kleur super past en het was beklonken.. Ik maak de sweater van maatje 134/140 groter tot maatje 152… Het gaat echt snel dat groeien.

Up-sized. Twee maten groter!

Stap voor stap

Hoe pak ik het aan. Met de trui op tafel ga ik verschillende opties langs. Ik gebruik een bestaand patroon en met passen en meten schat ik in welke delen ik kan behouden of volledig uit de trui kan halen. Ik leg als eerst het voorpand op de trui. Het mooiste zou zijn als ik de tekst in zijn geheel kan behouden. Ik kom tot de conclusie dat ik het nieuwe voorpand uit de trui kan krijgen als ik ook het achterpand van de bestaande trui ervoor gebruik. Dan maak ik een geheel nieuw achterpand van de opgedoken stof en zal ik de mouwen moeten verlengen en verbreden. Dat is het plan.

Ontmantelen

Als eerste haal ik de boordjes eraf. Die ga ik hergebruiken. Of dat kan heb ik wel even bij het ‘model’ opgemeten. Daarna torn ik de mouwen los.

Het voorpand patroon knip ik op deze wijze door. Het bovenste deel haal ik uit het achterpand en ook de extra lengte onderaan.  Ik vouw de bestaande trui op de midvoor dubbel en speld het patroondeel erop. De zijnaad komt voorbij de bestaande zijnaad te liggen. Het leuke stiksel in de zijnaad blijft daardoor behouden.

Als ook het achterpand geknipt is zet ik deze aan het voorpand en bevestig de boorden.

De bestaande mouwen zijn te kort en te smal. Dit los ik op door eerst een stukje onderaan de mouw te zetten en vervolgens een strook van ca. 6 cm in de naad te zetten. Die naad heb ik trouwens niet losgetornd maar gewoon afgeknipt. Gaat wel zo snel. 

Na het opnieuw sluiten van de mouw zet ik de boorden aan. Dit is wel wat gepruts, omdat ik de boorden niet los heb gemaakt. Met aardig wat spelden lukt het toch.

Niet snel, wel duurzaam

Als laatste kunnen de mouwen ingezet worden en is het up-sizen een feit. Het is waarschijnlijk sneller om een nieuwe trui te maken, maar deze is duurzaam. Hopelijk kan hij een tijdje mee. En mijn tiener is er blij mee!

Love!

 

Wil je in vogelvlucht zien hoe ik de sweater maakte? Bekijk dan de video op mijn YouTube kanaal of neem een kijkje op mijn Instagram.

Leuk detail: het schouderstuk doorgestikt met behulp van blindzoomvoet

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bestaande trui, garen, Tricot, tricot naald
Benodigde producten:
BERNINA 530
BERNINA 530
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam