Creatieve berichten over borduren

Gouden jubileum jurk

Het is jullie niet ontgaan, BERNINA viert dit jaar het 125 jarig jubileum. Er zijn speciale Anniversary Editions: gouden BERNINA naai/borduurmachines  en ook diverse gouden borduurmotieven zijn er op de blog gedeeld. Sinds juni heb ik de gouden B770 QE op mijn naaitafel staan, werkelijk een droom van een naai/borduurmachine. En dat bracht mij op het idee om mijn eigen “gouden jubileum jurk” te maken. Ik heb gekozen om een kanten kraag te maken, geborduurd met goud-metallicgaren.

De kraag bestaat uit 2 delen en past prima in de midi-hoop.

Borduren met metallicgaren is wel een kleine uitdaging. Het garen krult best snel. Ik gebruik dan een losse garenstandaard en een garennetje om de klos. Ook een speciale naald voor metallicgaren is aan te raden, deze naalden hebben een extra groot oog om opstropen van het garen in de naald te voorkomen. Ook de borduursnelheid verlaag ik..ook om draadbreuk en opstropen te voorkomen. Op de spoel gebruik ik dun Serafil lockgaren, glad en daardoor het minst kans op problemen door draadbreuk.

Het kanten motief is dit keer geen Free Standing Lace (FSL), en daarom span ik zwart tule tussen 2 lagen wateroplosbaarvlies in.

Zoals ik net al vertelde, het kraagje bestaat uit 2 helften. Dat betekend dat je het patroon moet spiegelen, dat kan eenvoudig in de machine via het bewerkingsmenu.

Na het borduren van beide kraagdelen knip ik het overtollige vlies en tule rondom af, ik laat nog wel een ruime rand zitten.

Spoel de kraagdelen uit in handwarm water. Altijd een beetje spannend…hoe ziet het kant er uit? Ik laat de delen drogen op een handdoek.

Nieuwsgierig als ik ben…even de kraagdelen op de zwart fluweelstof gelegd. Je ziet niets meer van de tule stof. De buitenrand van de kraagjes knip ik ook netjes bij, precies tot aan de gouden borduursteken. De tule aan de halsrand laat ik nog even zitten.

Een extra glimmertje is nooit weg, dus de hartjes van de bloemetjes worden voorzien van een gouden hotfixsteentje. Met een hotfix-applicator zijn ze snel aangebracht.

Ondertussen is de jurk ook klaar en kan de kraag langs de halsrand worden gespeld. Nu kan ik de halsrand van de jurk verder aanpassen aan het kraagje.

De halsrand is netjes afgewerkt met biaisband en onzichtbaar met de hand tegengezoomd aan de binnenkant van de hals. De kraag is er tussenuit gestikt, daar had ik het randje tule voor laten zitten.

En zo is het geheel…een feestelijke jurk met een gouden blikvanger. 

Wil jij ook een Gouden BERNINA? Ga dan naar je BERNINA dealer, en bewonder de B880+, de B790+ en de B770 . Wie weet ben jij dan ook binnenkort eigenaar van één van deze prachtige Anniversary Editions!

Tot de volgende keer,

creatieve groet van Yvonne

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam