Creatieve berichten over borduren

Herfstkussens maken: V8 en B770QE werken weer samen

De herfst is in volle gang. Mijn favoriete jaargetijde: de natuur laat z’n meest prachtige kleurcombinaties zien, en het wordt ‘crispy’ buiten… mist en regen wisselen elkaar af, de wind waait maar nog niet sterk genoeg om alle blaadjes uit de bomen te halen. Nog éven genieten van al het moois dus.


Voor binnen waren we toe aan nieuwe kussens op de bank: ik probeer per jaargetijde andere quilts, kussens en losse ornamenten te plaatsen. Quilts – zoals de Paradise in Blooms – gemaakt via paper piecing, zie quiltpatronen Judy Niemeyer – in prachtige herfstkleuren, gele en oranje stenen pompoenen erbij, andere quilts verwisselen en… tja, de bank zag er een beetje kaal uit. Het kussen dat ik had staan van afgelopen zomer paste hier niet meer bij, dus snel een machine borduurpatroon uit de voorraad op mijn (externe) harde schijf opgezocht: een open borduurwerk met pompoenen en blaadjes gaat het worden.

Bij het downloaden/na betalen van het borduurmotief heb ik gekozen om het bestand ‘gezipt’ binnen te halen: dat betekent dat ik vantevoren al voor een bepaald format gekozen had (.EXP van BERNINA) en dat het motief klaar staat om via dubbelklikken in de BERNINA Borduursoftware V8 geopend te worden.


En als je het dan op je werkblad ziet staan, krijg je totaal andere kleuren dan bij het oorspronkelijke ontwerp: weet je nog hoe dat zit? De ontwerp(st)ers hebben andere software gebruikt dan V8 om dit borduurmotief te maken via hun eigen instellingen. Ondanks het feit dat de data (het bestand zelf) compatible is met V8 – wat wil zeggen dat ze zonder aanpassingen met elkaar kunnen functioneren – maar de kleuren op je werkblad bij het er voor het eerst opzetten zijn niet meer origineel. En ondanks het feit dat dit ook leuk is (frisse kleuren), wil ik het toch in warme herfsttinten maken, zoals de bedoeling is. (Het aantal steken is nu overigens 32.658)

Nu kan ik twee dingen doen:

1) De garens via ‘Mijn garens’ wijzigen in de gewenste kleuren van Sulky Rayon 40 van mijn keuze (Oorspronkelijk staan ze overigens in Madeira Rayon kleuren). Dit is even een werkje, hoewel het eigenlijk wel meevalt, omdat er maar vier kleuren gebruikt worden.

2) Dit zo laten, motief op mijn USBstick zetten en voor elke kleur alleen maar de klosjes Sulky Rayon 40 van mijn keuze klaarzetten op volgorde en gebruiken, zonder dat ik verder iets aan het motief hoef te wijzigen. Dit is de snelste en makkelijkste manier. Je hebt dan alleen geen idee hoe het er vantevoren uit komt te zien, wat lastig kan zijn. Tenzij je de garenkaart met nummers en afbeelding van het borduurmotief ook hebt gedownload bij zo’n aankoop, wat ik altijd doe; je kunt dan je eigen nummers/Merk garen naast de bestaande nummers/Merk garen noteren en direct aan de slag.


In beide gevallen bewaar ik het motief in de BERNINA Borduurbibliotheek, onder de door mij aangegeven naam, zodat ik het motief altijd terug kan vinden. Ik noem het ‘pompoen_open.ART80’, en bewaar het in een door mij zojuist aangemaakte map ‘Herfst’.


De 2e optie was voor mij de ‘snelste’ keuze, dus na het bewaren/hernoemen van het motief in de BERNINA Borduurbibliotheek – wat je kunt controleren door te kijken welke naam er op dit (2e) tabblad op je werkblad staat – zou ik kunnen starten door de volgende handelingen te verrichten, toch? Nee, want eerst moet ik nog controleren of dit motief in een bepaalde borduurring past.


Daarvoor klik ik op ‘Toon inspanraam en dan zie ik direct dat het motief te groot is voor de breedte van de Large Oval Hoop, waar ik het in wil spannen.


Dit dacht ik al, ik had het totale motief al geselecteerd, en hoef nu alleen maar 2 x op 45° te klikken om het motief 90° te draaien, zodat het op z’n kant staat en wél in de borduurring past….. of toch nog niet?


Nee, dit past nog niet: delen van het motief vallen buiten de RODE RANDEN = nog te groot. Dat is goed te bekijken als je – na het draaien – kijkt wat de breedte en hoogte van een motief is. In mijn geval 148.61mm breed en 208.21mm hoog. De afmeting van de Large Oval Hoop is 255x145mm, waarbij de rode randen de ‘veilige’ marge aangeven om het Borduurvoetje #26 ‘uit te laten lopen’. Daarbij mag dit voetje niet tegen de ring aan komen, en dat betekent dus dat ik óf het motief nog kleiner moet maken, óf het motief in een grotere borduurring moet plaatsen.


Omdat de Jumbo Hoop mijn allergrootste borduurring is, en ik de twee tussenmaten niet in bezit heb, kies ik daarvoor. Selecteren (blauw) en OK.


Dit past prima – moet ook wel want deze ring is beduidend groter. Ik zou er zelfs voor kunnen kiezen om het motief nóg groter te maken, maar dan ook opletten dat het binnen de rode randen past. (Valt het je weer op dat aan de linkerkant een groot deel niet gebruikt kan worden? Dat komt omdat ik met de 770QE werk, waar de ring wel opgezet kan worden, maar de breedte niet verder gaat dan tot aan de rode lijnen. Geeft niets, want ik kan mijn motief nog behoorlijk vergroten).

Ik selecteer het hele motief en trek aan één van de zwarte nodes, net zo lang tot het motief nog volledig binnen de rode lijnen valt. Nu is het een stuk groter: 204.57 x 286.61 mm en 33.025 steken (het stekenaantal is niet zo érg verhoogd, omdat dit een open borduurmotief is. Dat scheelt ). Deze maat past beter bij het formaat kussen dat ik wil gaan maken.

Dan moet ik nog een aantal dingen doen:


A) Afdrukvoorbeeld maken: ik heb het ‘beeld’ op 50% gezet, om het hele motief op één A4tje te krijgen, en de gegevens op een volgend A4tje. Dat druk ik af, zodat ik een papieren voorbeeld heb en mijn eigen garens bij de bestaande kleuren kan zetten.


B) Het motief via ‘Bestand/Schrijf naar kaart/machine op de USBstick zetten…


en te kijken via Verkenner of de drie benodigde bestanden goed overgezet zijn. Dat is gelukt.

C) USBstick in de borduurmachine zetten (B770QE, waar de borduurmodule al op zit, het juiste voetje en de transporteur naar beneden).


En dan is het een kwestie van alles verder voorbereiden en gaan borduren. De garenkleuren die ik gekozen heb van Sulky Rayon 40 zijn 1332 (gifgroen), 1065 (oranje), 1021 (oranjeroest) en 1185 (roest). Op volgorde van het te borduren motief gezet.

In de Jumbo Ring het volgende gezet: Mesh (ingespannen), spuitbus lijm gebruikt om een stuk Wollen tussenvulling op de Mesh te plakken, daarna de (gestreken) quiltstof = zwart met motiefjes bovenop de wollen tussenvulling gelegd.
Waarom Wollen tussenvulling, en dan nog maar een stuk dat niet op de volledige afmeting van de zwarte stof geknipt is? Omdat ik een soort Trapunto effect wil bereiken, zet ik dit luchtigere materiaal eerst achter de stof, tijdens het borduren. Later – als het borduurwerk klaar is – ga ik nog meer uit de vrije hand quilten, en dan komt er nog een extra stuk 100% Bamboe tussenvulling achter het gehele stuk zwarte stof. Door de luchtige wollen tussenvulling eerst erachter te zetten creëer je extra reliëf, waardoor het borduurmotief niet alleen opvalt, maar ook wat hoogteverschil. Gewoon, voor extra effect dus.


Voordat ik ga borduren, laat ik altijd een rijgrand rondom het motief zetten, en daarbij bleek dat het motief TOCH nog wat te groot was voor het borduren. Dat controleer ik altijd door alle hoeken ‘op te zoeken’, via de pijltjes in vier richtingen, om zeker te weten dat het borduurvoetje niet OP de ring terecht komt. Dat gaat nooit gebeuren, vanwege deze beveiliging. De machine borduurt gewoon niet, als een motief te groot is voor de ring. En al leek het op mijn werkvlak in V8 dat alles ruim binnen de rode lijntjes terecht kwam, het motief zelf moest tóch wat kleiner gemaakt worden. Ik heb het moeten verkleinen naar 95%.

Normaal gesproken kun je dat beter in V8 doen, omdat daar alles direct qua steekdichtheid aangepast wordt. Dat gaat ook nog wel op de B770QE ter plekke, maar meer dan 5% verkleinen is niet aan te raden: er treden dan relatief meer verstoringen op. Mocht dat wel nodig zijn, ga dan terug naar de computer/V8, zet de USB stick weer in de USBpoort en wijzig in V8 de grootte. Overigens: na het verkleinen ging alles prima. De rijgrand is gemaakt,


en de eerste steken zijn gezet. Bij dit motief – hoe luchtig het ook lijkt – gaat de machine meerdere keren over en vlak naast dezelfde lijnen. Vandaar dat het toch meer tijd kost en een groot stekenaantal heeft.


Het borduurwerk is mooi geworden. Als eerste ga ik de rijgsteken verwijderen.


Na het borduren knip ik het teveel van de Mest stabilizer weg – heel voorzichtig, rustig knippen,


en daarna de wollen tussenvulling aan de achterkant, rondom de buitenkant van het geborduurde motief. Ook dit moet heel voorzichtig,goed de stof wegduwen zodat daar niet in geknipt wordt.


Voor het 2e kussen heb ik het overigens motief omgekeerd/in spiegelbeeld geborduurd: in V8 heb ik het motief weer opgehaald en op mijn werkvlak gezet, gespiegeld en bewaard als nieuw bestand. Daarna op de B770QE gezet dmv. de USBstick, en daarna het motief toch ook weer tot 95% verkleind. 


Dan snij ik beide stukken op een door mij vantevoren gekozen afmeting, om ongeveer op het middendeel van het kussen uit te laten komen. Zoals je ziet zijn stoffen met de borduurmotieven (gewoon en spiegelbeeld) niet op dezelfde hoogte afgesneden: soms maak ik iets bewust a-symmetrisch. In dit geval ga ik beide voorstellingen ook iets anders quilten ten opzichte van elkaar. Dat maakt het wat speelser.


Stroken gesneden van dezelfde stofprint, maar dan in bruin, diverse breedtes omdat ik ook daar wat ‘losser’ effect wil hebben. Geen stijve lijst van exact dezelfde afmeting, maar smaller en wat breder, om zo tot de uiteindelijk totale maat te komen van het kussen + naden.


Vervolgens leg ik een 100% bamboe tussenvulling en een ecru achterkantstof er tegenaan, zet Flower Pins door het geheel omdat dit nu een sandwich is,


en quilt herfsttaferelen met diverse kleuren Sulky Rayon 40, via Free Motion quilten (uit de vrije hand) met de BSR nog wat van dezelfde motieven en blaadjes enz. Daarbij kijk ik hoe de borduurmotieven opgebouwd zijn en werk vergelijkbaar. Wat delen van het herfsttafereel laat ik over de rand lopen  = wat minder stijf, luchtiger. De rest van de ‘lege’ achtergrond quilt ik om op te vullen.


De gequilte herfstfiguren bij het tweede borduurwerk heb ik iets anders gemaakt. Zo heb ik twee bijna dezelfde, maar toch wat verschillende kussens gemaakt. Hier zie je het ene kussen op de voorkant, het andere kussen op de achterkant. Op de achterkant kun je zien dat ik in het borduurmotief nog een paar lijnen hebt gequilt: de blaadjes die je ziet is van mijn free motion quilten buiten het kant-en-klare borduurmotief om.


Als alles gequilt is, wordt het geheel exact op het formaat van mijn gekozen binnenkussen gesneden, inclusief naadtoeslag.

Een achterkant met ‘hotelsluiting’= geen rits of knopen, maar een overlappende opening gemaakt, omgekeerd op de voorkant gelegd, rondom gestikt en hoekjes afgeknipt. Daarna gekeerd en binnenkussen er in gezet.


Twee herfstkussens sieren de bank…

Je kunt je op deze manier met ‘bestaande’ borduurmotieven helemaal uitleven: eigen kleurstellingen, quiltfiguren toevoegen… Niets is statisch, als je creatief bent kun je overal je eigen invulling aan geven. Ga fijn zelf aan de slag!

 

Borduur- en quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam