Creatieve berichten over quilten

Een Kerstpanel tot een bijzonder quiltje omtoveren.

Het is nog vroeg, zou je zeggen; Kerst is nog ver weg. Maar het is nooit te vroeg om alvast een quiltje te maken, om het straks met alle andere kerstversieringen op te kunnen hangen.


Ik ga een leuk panel ‘Merry Christmas’ gebruiken om daar een quiltje met 8 kleinere quiltjes van te maken: het panel zelf is het grote middendeel waar ‘Santa’ opstaat, en de 8 kleinere quiltjes staan er boven en onder. Er zijn vaker panels waar niet alleen één grote voorstelling op staat, maar soms ook kleinere delen, zodat je je eigen quiltvariatie van kunt maken.

Panels zijn vaak beperkt op voorraad, dus als je een leuk exemplaar tegenkomt, neem het dan direct mee of bestel het snel. Je weet nooit waar je het nog voor kunt gebruiken.


Allereerst knip ik de grote en kleine panels los van elkaar. Links op de foto de 8 kleine panels,


en hier het grote panel met de Kerstman. Dan leg ik ze op een stuk tussenvulling 100% bamboe met een afstand van ca. 2 cm tussen elk panel.


Ik knip alles los, tussen de panels in. Een beetje extra tussenvulling langs alle kanten is om het ‘inwerken’ van het quilten op te kunnen vangen + een eventueel brede(re) rand langs alles te kunnen zetten.


Dan leg ik de panels apart op een dunnere ecru (achterkant)stof zodat ik een sandwich van alles gemaakt heb: deze drie lagen zet ik tijdelijk met Flower Pins vast. En dan ga ik op alle sandwiches quilten: 1 grote en 8 kleintjes.


Voor het quilten heb ik bijzonder dik machine (glinster)garen: GlaMore van Wonderfil, dat met 5 klosjes in een garenpakket verkrijgbaar is. Ik ga de kleuren van ‘Fun Christmas’ gebruiken: daarin zitten de kleuren rood, groen, lichtgroen, zilver en goud. Het is heel dik (machine)garen, 12 Wt, dat nét nog in het oog van een machinenaald past, en wel een (Topstitch) 100/16. Belangrijk is om eerst een proeflapje te maken en voor LANGZAAM te werken, om het garen rustig door de machine en het oog van de naald te laten gaan. Ik ga de BSR weer gebruiken voor het FreeMotion Quilten.


De steeklengte heb ik verhoogd tot 4.0. Anders komen de steken erg kort op elkaar en ligt het garen niet mooi ‘op’ het werk.


Proeflapje gemaakt: ondergaren DecoBob van Wonderfil: gaat prima.


Op een klein paneltje met Rood GlaMore begonnen met quilten: langzaam, rustig werken, geen haast… en het gaat prima. Het garen ligt er inderdaad prachtig bovenop, meer dan bij de 40Wt garens. Omdat dit dikke garen al een bijzonder effect geeft, hoef je niet alles te quilten: kijk waar je een kleur omheen wilt zetten, eventueel wat details binnenin een figuur (zoals de wanten of kerstrozen) wilt maken, en meer hoeft niet.


Zo ga ik alles bewerken, eerst met rood, daarna met andere kleuren van het garenpakket. Ik werk dus alles met één kleur eerst af, om te voorkomen dat je steeds van garenkleur moet wisselen. Op de afbeelding hierboven zie je op de achterkant van het grote quiltje wat ik gequilt heb: niet al te veel: het gaat per slot van rekening om het panel zelf, en wat glinster details van het dikkere GlaMore garen.


Hierbij een detail van Santa en zijn baard. Zo kun je een beetje je eigen gang gaan met quilten.


Als je alle 8 de kleine en het grote panel hebt gequilt met het dikke GlaMore, kun je de randen netjes afsnijden/terugsnijden tot ca. 1 cm buiten de voorstelling: dat wil zeggen naast de groene buitenrand met Glamore stiksel van het grotere quiltje,


en langs de rode randen van de kleine quiltjes. Dat wat nog als 1 cm te zien is, is het zwarte deel van de stof/het panel. Dit valt straks in de naad weg.


Knip/snij van de mooie kerststof die je voor de achterkant gaat gebruiken stukken op dezelfde afmeting als je quiltjes. Leg dit omgekeerd op het werk, speld het vast,


naai rondom erop (nét even naast het stiksel dat je ziet wat van het ondergaren/Glamore garen boven, maar laat een keeropening vrij. De stiksels heb ik met het Open Borduurvoetje #20C gemaakt. Knip de hoekjes af tot vlakbij het stiksel,


keer het geheel en duw de naden netjes recht: als je aan de buitenkant van de GlaMore steken genaaid hebt, zie je die steken bijna op de kant nog zitten. Een extra glinster effect dus. Zet een speld op de opening die je netjes naar binnen hebt gevouwen.


Stik nu langs alle vier de kanten van de quilt(je)s om ze netjes (dicht) te maken. Zoals je kunt zien stik ik op de voorkant van alles weer door met GlaMore en de BSR: daarbij is het wel belangrijk dat er zoveel mogelijk stof onder de sensor van de BSR aanwezig is, anders werkt het niet. Natuurlijk kun je ook met bv. het Open Borduurvoetje #20C langs de rand stikken met het genoemde garen, als je dat makkelijker vindt.

Als je

Hier zie je dat ik het grotere quiltje – na het stikken van alle lagen omgekeerd op elkaar – door de opening keer. Maak de opening nooit te klein, anders is het keren een crime!


Om de kleine quiltjes ‘zwevend’ aan de grote te zetten, kun je een leuk/mooi glinsterlintje gebruiken (of iets anders, net wat je wilt) om ze – 2 onder elkaar – op een willekeurige plek, onder op de grotere quilt te naaien. Naai middenop de kleine quiltjes zo’n stukje lint vast (breedte is ca. 11 cm, dus 5,5 cm is dan het midden) en naai het andere uiteinde aan de onderkant van de grote quilt.


Zorg ervoor dat de 8 quiltjes op ongelijke hoogte komen, omdat dat makkelijker is dan dat ze exact uitgemeten geplaatst worden. Dat houdt het een beetje speels. Het enige waar ik op gelet heb is dat de buitenste kleine quiltjes qua zijkant ongeveer gelijk komen te hangen met de zijkanten van de grotere quilt.


Hier zie je ze nog even op de goede kant. Leuk toch?


Zet een tunnel achterop/bovenaan de grote quilt. Haal een stok door de tunnel aan de bovenkant van de quilt en ophangen op een mooie plek, is alles wat je dan nog hoeft te doen. Ga je dit quiltje ook maken? Bestel dan snel het panel, voordat het op is.

Dit is alvast klaar voor Kerst: op naar een volgend project!

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: 100% Bamboo Matilda's Own tussenvulling 100% Bambo0 Matilda's Own, Bijpassende achterkantstof, Doorzichtig naaigaren, ecru stof, Flower Pins, GlaMore garenpakket Fun Christmas, Mooie kerststof voor achterkanten, Panel Merry Christmas, Topstitch naald 100/16, Wit glinsterlint

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam