Creatieve berichten over naaien

Patroonkaart

Regelmatig zie ik de vraag voorbij komen: Hoe berg ik mijn patronen op? In dit blog zal ik jullie gaan vertellen hoe ik dat doe. Daarvoor gebruik ik een patroonkaart. Dit document gebruik ik om het overzichtelijk te houden. Tijdens mijn opleiding heb ik bij verschillende stages hiermee gewerkt en mijn eigen patroonkaart gemaakt. Deze kaart zal ik met jullie delen.

Wat is een patroonkaart?

Een patroonkaart is eigenlijk een lijst met alle informatie over het patroon.
Het bevat ook speciale informatie over het patroon, hoe vaak het geknipt moet worden, stof en fournituren informatie, naai-instructies en een platte technische schets of foto van het kledingstuk. Hier een voorbeeld patroonkaart VB

Waarom moet ik een patroonkaart gebruiken?

Het is gemakkelijk en overzichtelijk. Als je dan nog een keer hetzelfde kledingstuk wilt maken heb je gelijk weer alle informatie en hoef je het niet alles weer uit te zoeken. Het helpt bij het organiseren van je patronen en het makkelijk opbergen van je patronen. En ik weet dat velen van jullie problemen hebben met het organiseren en opslaan van patronen!

Wat bevat een patroonkaart?

Patroonkaarten zijn alleen nodig als je je patronen wilt bewaren. Zo kun je je patronen op kledingstuk bewaren of op seizoen.

De patroonkaart bevat alle belangrijke informatie van het kledingstuk in één oogopslag!

  • Het soort kledingstuk
  • De maat van het patroon of bij een kooppatroon de beschikbare maten
  • De patroondelen en hoe vaak het geknipt moet worden
  • Naai instructies (vaak zet ik alleen de afwijkende instructies erop)
  • Fournituren
  • Stofsoort ( wasinstructies alleen bij bijzondere stoffen)
  • Eventuele speciale opmerkingen bij bijzonderheden. Dit kan van alles zijn bijvoorbeeld instellingen van de naaimachine.
Opslagtips

Ik gebruik van de Action de Office Essentials documentenmap A4. Dit is een transparante envelop met drukker. Bovenop komt mijn patroonkaart en daarachter het patroon. Zo kan ik alles netjes ordenen en makkelijk terug vinden.

Het lijkt misschien veel werk om een patroonkaart in te vullen, maar dit valt reuze mee. Misschien een extra minuut of twee om patroonzaligheid te bereiken!

Download jou patroonkaart!

Hopelijk heb je hier iets aan.

Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie?
Like dan mijn Facebookpagina!

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam