Creatieve berichten over naaien

Salopette met een twist

Salopette

Zo leuk dat je de salopette of tuinbroek/rok weer in het modebeeld ziet. Ik heb er jaren geleden heel wat zomers in rondgebanjerd. Een korte tuinbroek had ik toen, door mijn moeder gemaakt. De gespen van deze broek heb ik bewaard en krijgen een tweede leven.

De salopette die ik maakte is er één met een rokje en hij is van (nep)leer. En het allerleukste…ik maakte hem demontabel! Say what?!

Inspiratie

Op Pinterest verzamelde ik voorbeelden ter inspiratie. In Knipmode februari 2018 staat een beschrijving met afmetingen van een salopette. Ik gebruikte dit voor het bovenste deel en als rok nam ik een patroon (Knipmode mei 2017) die ik al eerder maakte (lees hierover op mijn blog  of bekijk hier een supersnelle ‘making off‘ van een Afrikaanse versie). De klepjes en de hoge tailleband liet ik achterwege.  

De rok

Het voorpand van de rok knipte ik, ter hoogte van waar het bovendeel uitkomt, door om een extra stiksel op het voorpand te krijgen. De twee afzonderlijke delen legde ik 1,5 cm van elkaar op de stof.  De stof knipte ik niet door, maar stikte ik eerst met de goede kanten op elkaar om het vervolgens aan de voorzijde door te stikken.  Voor het doorstikken heb ik geen apart voetje gebruikt. Ik zette wel de druk van de voet lager (van 3 naar 1) en maakte gebruik van de blindezoomvoet (5) om netjes langs het extra naadje te stikken. Ging supergoed.De rok is verder heel makkelijk gemaakt. Naden stikken en geplakt met textiellijm. De zoom heb ik ook geplakt. Als beleg in de taille gebruikte ik een restje wat dikker katoen. Handig om klittenband aan te kunnen bevestigen.

De rok is klaar! En ook zo te dragen.

Salopette deel

Na de rok maakte ik het boven gedeelte van de salopette. Ik heb dit deel twee keer geknipt en één deel verstevigd met vlieseline. Onderaan heb ik extra aangetekend om een overlap te krijgen. Ik stikte de delen met de goede kant op elkaar. Onder liet ik stukje open voor het keren. De randen zijn eerst vlak langs de rand doorgestikt en vervolgens op 1 cm van het eerste stiksel nog een keer. Hiervoor zette ik de naald op de meest linker stand en liet de voet langs het eerste stiksel lopen. Een paar jeansknopen erop en dan is dit deel bijna klaar.

De zak

Voor de zak die ik er voorop wilde hebben deed ik iets speciaals. Ik heb al vaker vlechtwerk in kleding gebruikt, maar nog niet eerder van leer. Ik heb repen van 1,5 cm breed en ca. 18 cm lang gesneden voor een zak van 15×15 cm. Het vlechten ging super gemakkelijk. Het gevlochten vierkant is gefixeerd door eerst vlieseline aan de achterzijde te strijken en vervolgens de reepjes aan de binnenkant met textiellijm vast te zetten. 

De zak bevestigde ik op het boven gedeelte door hem smal langs de kant door te stikken. Een leuk detail is dat ik mijn label nu eens aan de voorzijde heb verwerkt. Labelfun!

Klittenband

Met het bevestigen van het klittenband wordt de rok en het bovendeel een heuse salopette. Het zachte deel (de haartjes) van het klittenband gebruikte ik op de rok. Het scherpe deel (de haakjes) bevestigde ik aan de schouderbanden en het bovendeel, zodat als ik enkel de rok draag ik geen last heb van het scherpe klittenband.

Waarom kiezen als allebei kan!

Bij het stikken van het klittenband werd de naald plakkerig. Dit maakte ik tussendoor schoon anders stikt het niet goed. Ik heb de klittenband met een zigzagsteek vastgemaakt. Aan de voorzijde is het een rechte reep klittenband geworden en aan de achterzijde twee redelijk brede rechthoeken. Zo kan ik nog kiezen of ik de banden recht of kruislings draag. Love it!

Hoe leuk?! Ik vind hem super! Een mooie en veelzijdige aanvulling voor mijn LIESL garderobe.

Ben je benieuwd naar nog meer LIESL creaties? Volg me dan op Facebook, Instagram of YouTube

@madebyliesl

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: blinde rits, blindzoomvoet, gespen, imitatieleer, kunstleer, leer, leerlook, leernaald, nepleer, vlieseline
Benodigde producten:
BERNINA 530
BERNINA 530
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Blindzoomvoet #5
Blindzoomvoet #5

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam