Creatieve berichten over naaien

Een stoer leren jack voor Jinx cosplay

Een enkel kostuum bestaat uit zo veel onderdelen! Ik ben dan ook nog niet klaar met mijn berichten over Jinx, waar flink wat naaiwerk in zat.

Nu wil ik jullie graag laten zien hoe ik een stoer leren jackje heb gemaakt voor deze cosplay. Geen paniek; ik heb kunstleer gebruikt 😉

Om het patroon te kunnen maken gebruikte ik een kort bolero jasje dat ik had als voorbeeld. Ik wist dat dit zou passen en het zou me helpen bij het tekenen van een goed patroon.

Na een aantal keer passen en het maken van aanpassingen had ik mijn naaipatroon klaar.

Dit zijn de onderdelen die ik nodig had voor het jasje:

De delen voor de achterkant. (De schouderdelen had ik dubbel geknipt omdat ik deze nog wilde opvullen). 

De voorkant: (Hier zit dus ook een deel van de kraag bij). Van het andere deel van de kraag vergat ik een foto te nemen… Oeps!

En de mouwtjes!

Ik naaide eerst alle delen van het lijfje van het jack aan elkaar. Hiervoor gebruikte ik mijn BERNINA 330 naaimachine. Ik vouwde de naden plat en stikte hier nog doorheen om het mooi plat te laten liggen. Omdat je nepleer niet kunt strijken, is dit nodig.

Daarna begon ik aan de mouwtjes. Hiervoor nam ik het boordje dat ik geknipt had en vouwde deze dubbel. Ik speldde het vast aan de onderkant van de mouw.

Met een stiksteek naaide ik het boordje vast aan de mouw. Daarna klapte ik het naar buiten en stikte nog eens over de naad zodat het mooi plat bleef liggen.

Om het mouwtje af te werken naaide ik er nog een decoratief bandje op en kneep hier een metalen stud in. Ook naaide ik de mouw dicht.

De mouwtjes waren klaar! Nu was het tijd voor de opvulling in de schouders. Het jasje moest een soort ‘bikerjack’ worden dus ik wilde graag een decoratieve opvulling bij de schouders. Hiervoor knipte ik een klein stukje fiberfill uit en plaatste dit tussen de twee laagjes.

Om een mooi streepjespatroon te krijgen stikte ik door alle 3 de lagen heen (dus 2 keer nepleer en 1 keer fiberfill).

Dit gaf een super leuk effect! Doordat ik de fiberfill er in had gedaan kreeg het echt een 3D effect.

Nu het jasje verder helemaal in elkaar zat kon ik het kraagje gaan toevoegen. Ik knipte het kraagje iets groter en maakte ook een beleg, zodat het mooi zou blijven zitten. Omdat er scherpe hoekjes in het kraagje zaten, moest ik kleine knipjes maken bij de hoeken. Anders zou ik het niet mooi kunnen keren.

Eenmaal omgekeerd vouwde ik het zo goed als ik kon open. Ik stikte ook nog mijn eigen labeltje in de binnenkant van de kraag! Je ziet het op deze foto nog niet, maar het ‘losse’ deel van het beleg werkte ik af met een locknaad. Hiervoor gebruikte ik de BERNINA L450 lockmachine. Met 1 simpele steek was het mooi afgewerkt!

Om de kraag mooi te laten staan stikte ik nog helemaal langs de randen. Dit was wel spannend op sommige punten omdat het stof best wel dik was. Hiervoor gebruikte ik dan ook een leernaald in de machine. 

De mouwtjes zette ik in de armsgaten en de zoom werkte ik af door hem dubbel te vouwen en hier overheen te stikken.

Als extra detail schilderde ik de tekst ‘Get Jinxed’ op de achterkant van het jasje.

En het was klaar!

Helemaal leuk bij mijn kostuum!

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Fiberfill, kunstleer, nepleer, studs
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
BERNINA L 450
BERNINA L 450
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam