Creatieve berichten over naaien

Voet 86 rimpelapparaat gebruiken met tricot!

Hallo lezers,

Nogmaals een bericht over het Accessoire van de Maand.

Ik gebruik deze voet, voet 86 het rimpelapparaat regelmatig. Voor mij is het iedere keer weer een uitdaging om iets met het accessoire van de maand te laten zien, maar dan net iets anders. Ook om jullie creatieve tips te geven.
En dan loop je de stoffenwinkel binnen met een bepaald idee om stof te halen en zie je zoveel nieuwe stoffen van de wintercollectie! Het begint weer te borrelen. Ik heb iets heel anders gekocht dan dat ik van plan was. Het enige wat wel hetzelfde is gebleven dat het rekbare stof is.

Ik wil een vest/jasje maken met bijpassend shirt. Als patroon gebruik ik mijn basispatroon van het shirt, ik knip hem iets ruimer omdat ik het jasje iets ruimer wil dan het shirt, en de lengte wordt ook iets langer. Dan knip ik de rechterkant door in de lengte, ik wil hier een geplooide strook tussenzetten. De linkerkant knip ik in de breedte door.


De de afgewerkte breedte van het geplooide strookje word 3 cm, plus beide zijde 1 cm naad, de breedte van de strook word dan 5 cm.
Om deze strook in het pand te zetten, knip ik nog 1 cm van één deel af om op de juiste breedte te komen. 
Ik heb het pand doorgeknipt. Om de strook daartussen te zetten heb ik voor beide zijden 1 cm nodig voor naad, de afgewerkte breedte van de strook wordt 3 cm, dan zou mijn pand 1 cm wijder worden, vandaar nog 1 cm extra afknippen, zodat mijn pand de juiste maat houdt.

Allereerst hier het You Tube filmpje met een tutorial van de voet.

Zoals op het filmpje te zien is, kun je de gerimpelde strook direct aan de zoom van de broek plooien. Ik zou dat ook met het vest kunnen doen, maar omdat de geplooide strook tussen twee gladde delen komt, is dat moeilijk om gelijk te krijgen, en ik wil dat mijn ruit doorloopt. Daarom kies ik ervoor om de stroken eerst te plooien.
Tricot plooien is niet moeilijk, maar gaat niet vanzelf. Ik laat een strookje soluvlies mee lopen, dan rekt de tricot niet uit, en krijg ik plooitjes zoals ik wil. Ik gebruik de tweede stand, nr. 6, dat betekent dat ik iedere zesde steek een plooitje krijg. De ruimte is dan afhankelijk van de steeklengte.
Ik begin met een proefje, en zet mijn steeklengte op 2, de naaivoetdruk verlaag ik naar 35.

En ik ben meteen tevreden, dit is precies wat ik wil. Ik kan mijn strook zo verder plooien en gebruiken. De andere kant van het strookje plooi ik anders om zodat het plooitje draait.

Als ik op deze manier plooi, hoef ik ook geen berekening te maken van de hoeveelheid stof en plooitjes zoals Monique in haar bericht heeft beschreven.
Ik snij een paar strookjes van 5 cm breed, ga ze plooien en zet ze aan mijn vest.

Dan kan ik het vest verder afmaken.  Het jasje wil ik voeren, en gebruik de fel gekleurde tricot die ik voor de strookjes gebruik ook als voering. Dan ben ik nog niet helemaal tevreden over de panden, ik wil nog iets toevoegen, maar geen borduursel of applicatie. Ik besluit het jasje eerst verder in elkaar te stikken. Ook de voering maak ik klaar. Dan hang ik het jasje even weg, en ga ik eerst verder met mijn shirt.Er moet wel een bijpassend shirt bij, ik gebruik hetzelfde patroon. Ik maak een shirt met een ronde hals, en dan wil ik op het voorpand ook wat geplooide strookjes. Hiervoor snij ik strookjes van 4 cm breed die ik afwerk met het rolzoomvoetje.

Ik gebruik voor deze tricot voet 62 om te rolzomen, hier kan ik alleen mee rechtstikken, en ik gebruik de stiksteek-steekplaat, dit geeft het mooiste resultaat. Omdat tricot snel uitrekt, zeker met rolzomen, verlaag ik mijn naaivoetdruk naar 0! Ik maak twee strookjes in de breedte van de stof, en plooi ze op dezelfde manier als het jasje.

Daarna zet ik ze op het shirt met een decoratieve steek.

Het decoratieve stiksel loopt over het stiksel van het plooien.

Dan kan het shirt ook verder afgewerkt worden. Ik weet ook wat ik met het jasje wil, ik maak er gepaspoilleerde zakken in met een strook, en deze strook wordt van de gekleurde tricot.
Ik had vergeten foto’s te maken van de stappen van de zak, maar op You Tube zijn ook allerlei tutorials te vinden van gepaspoilleerde zakken.

En dan is het weer een mooi geheel geworden.

Ik kan jullie deze voet zeker aanbevelen! Ik ben benieuwd wat jullie van de voet vinden.

Groet, Gerda

www.gerdagroenevelt.nl

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: Tricot
Benodigde producten:
BERNINA 790
BERNINA 790
BERNINA 1150MDA
BERNINA 1150MDA
Terugtransportvoet # 1
Terugtransportvoet # 1
Rimpelapparaat # 86
Rimpelapparaat # 86

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam