Creatieve berichten over borduren

83: Bernina Embroidery Software V8: de achtergrond van stof en scherm

Deze keer gaat het over de Achtergrond van stoffen en schermkleuren, wat je kunt doen en waarom. Ga weer via ‘Ontwerp’ op de menu balk bovenaan naar ‘Achtergrond’, waardoor een menu geopend wordt.


Standaard staat ‘Fabriek stof’ bij deze ‘Achtergrond- en scherm-kleuren’ op 100% katoen, waarbij de stofkleur nog niet ingevuld is (neutraal). Klik het vakje voor de aanduiding aan, om iets te kunnen wijzigen.


Als je op het pijltje rechts van 100% katoen klikt, zie je veel opties staan: als je goed kijkt zie je rechts van de mogelijkheden een ‘scroll bar’ staan, wat betekent dat er meer mogelijkheden zijn dan je op het eerste scherm ziet. Schuif de scroll bar naar beneden om alles te kunnen bekijken.


Totaal zijn er 25 stofjes om uit te kiezen, waarvan de 100% katoen geel is = geselecteerd (was standaard).


Klik op een stof van je keuze, en klik daarna daaronder op ‘Stofkleur’, het pijltje rechts daarvan om een kleur te kiezen.


Als je overigens de kleuren die beschikbaar zijn niet voldoende vindt, kun je onderaan het schermpje met kleuren klikken op ‘More Colors’, waarna een nieuw schermpje met ‘Colors’ wordt geopend. Via het tabblad ‘Standard’ krijg je vakjes met kleuren en nuances te zien.


Je kunt daar ook klikken op het tabblad ‘Custom’, waarbij je je eigen kleur kunt samenstellen. Bedenk weer: dat wat je het laatst hebt gekozen wordt bewaard, maar kunt je altijd weer wijzigen. (Het blijft overigens vreemd dat delen van de opties in het Engels staan, terwijl dit een Nederlandse versie van V8 is…)


Klik bij de gekozen stof en kleur op OK, en je werkvlak is gevuld met de stof/kleur van je keuze, in mijn geval lila Badstof. Door het beeld te vergroten krijg je beter te zien hoe de stof er uit ziet. Plaats weer een borduurmotief op het werkvlak (zie vorige les hoe je dat moet doen) en je hebt een goed beeld gekregen hoe dat borduurwerk op de gekozen stof/kleur gemaakt gaat worden.

OVERIGENS: Als je het borduurwerk ook daadwerkelijk gaat maken, kun je de stofsoort nog aanpassen via ‘Ontwerp’ bij de Menu balk, en daar kiezen voor ‘Stof’. Je krijg een menu, waarbij je het vakje voor ‘Stof toepassen’ moet aanklikken, dan wordt Stoftype geactiveerd en kun je kiezen voor bv. F5 Badstof zwaar gewicht of een andere stofsoort, afhankelijk van de dikte/dichtheid van je gekozen (bad)stof. Je ziet dan dat soms het stekenaantal ook aangepast wordt, maar vooral zie je de gegevens rechtsonder naast het stekenaantal vermeld staan, zodat je weet dat je voor deze optie gekozen hebt. Alles wat je kunt doen om je borduurwerk zo mooi mogelijk op je werkstuk te krijgen, kun je maar beter toepassen.


Nu heb ik voor ‘Lees/Suede’ gekozen en krijg weer een goed beeld hoe dat er uit kan komen te zien. En ook daar kan ik meer instellingen wijzigen, op diverse manieren, als ik alles zo goed mogelijk wil laten borduren. In ieder geval de persdruk van de (borduur)machine, als je met zware stoffen gaat werken…


En ook hier kun je je eigen stoffen invoeren (net als bij de vorige keer je eigen kledingstukken), door een stof te kiezen uit je eigen bestand. LET OP: stoffen ed. bestaan uit diverse losse foto’s, die bij elkaar op je werkvlak gezet worden. Bij de standaard stoffen in de Bibliotheek van BERNINA die je via de normale optie kunt kiezen zul je daar niet veel van zien, maar wel als je je eigen stoffen gebruikt. Je krijgt dan allemaal blokjes met je stoffen te zien. Minder mooi, maar je krijgt wel een goede indruk over het effect van borduurwerk op je stof. (De stof die je hier ziet is een prachtige Batik: Carnaval Batiks, die je via mijn webshop kunt bestellen door op de rode link te klikken).


Dan gaan we nog even kijken naar Schermkleuren, helemaal onderaan het menu ‘Achtergrond- en scherm-kleuren’: er zijn een aantal mogelijkheden om te wijzigen:

Geselecteerde objecten
= welke kleur krijgt je object/borduurmotief als je het selecteert. Standaard is dat deze felle roze kleur, maar je kunt dit ook wijzigen in de kleur van jouw keuze. Je moet wel eerst een motief op je werkvlak hebben staan, en dan pas het menu ophalen en de kleur veranderen. Ik heb gekozen voor rood.

Verwijder steken (vanuit het Engels staat er ‘Unsewn’, oftewel niet-geborduurd. Soms is de vertaling wat ongelukkig) = het kleuren van de niet-geborduurde steken (meevoerende draden) zoals ze verschijnen bij het doorwerken van het borduurwerk. Ik heb voor kobalt blauw gekozen. Eerlijk gezegd heb ik hier niet van ontdekt waar die kleur te zien is, behalve op een stukje rechts, maar of dit nu iets toevoegt?… kijk zelf maar eens of je bij een (geselecteerd) 0ntwerp van jouw keuze dit kunt zien.


Objectvormen
= Outlines van de objecten zoals ze te zien zijn als ‘Toon Steken’ uitgevinkt is (niet actief, oftewel klik op dit icoontje om deze functie uit te schakelen). Ik heb voor de kleur groen gekozen, wat te zien is op de afbeelding hierboven (langs alle randen).


Rasterlijnen
= afhankelijk van de gekozen achtergrondkleur kun je de kleuren van het raster wijzigen om ze nog zien. Hier heb ik bv. de kleur van het raster op geel gezet, alleen even als voorbeeld. 


Richtlijnen (geleiders)
= afhankelijk van de gekozen achtergrondkleur kun je de kleur van de geleider van 0-punt/verschuiven bij de liniaal wijzigen. Hier een deel als geel te zien.


Naaldpunten
= kleur van deze naaldpunten wijzigen, als je bv. een andere achtergrondkleur/stof gekozen hebt. Ik heb nu een lila achtergrond, en gekozen voor blauwe naaldpunten. Deze zijn dan beter te zien.

Wat je wijzigt is overigens allemaal TIJDELIJK, alleen voor het geselecteerde ontwerp waar je mee bezig bent, omdat je bij dát ontwerp bepaalde kleuren duidelijker kunt zien ivm. stofkleur of achtergrondkleur. Het wordt wel bewaard als je je motief bewaart met deze instellingen, maar alleen bij dát motief. Maak je weer een nieuw ontwerp, dan zijn de instellingen allemaal weer standaard. 

En omdat het nu toch ter sprake is gekomen bij een aantal voorbeelden: volgende keer ga ik meer over het raster en de geleidingslijnen vertellen. Want ook daar krijg ik regelmatig vragen over. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam