Creatieve berichten over borduren

84: Bernina Embroidery Software V8: het maken van borduurwerk uit de vrije hand

Er zijn kant-en-klare borduurmotieven te vinden in de BERNINA Borduursoftware V8 bibliotheek, je kunt daar ook je gekochte motieven bewaren en motieven waar je mee oefent, wijzigt en zelf samenstelt. Maar wist je dat je ook Borduurmotieven kunt maken via ‘Freehand Embroidery’?

Dit is een functie die niet veel machine borduursters gebruiken, zo merk ik aan reacties, waarbij regelmatig gevraagd wordt om uit te leggen hoe je zelf iets toevoegt aan een bestaand motief, of helemaal zelf maakt. Het zijn geen standaard borduurwerken, maar creatieve ‘tekeningen van draad’ die je zelf kunt ontwerpen, maken en uitborduren, waarbij het uiterlijk ook écht ‘handgemaakt’ mag zijn. 


Als je Freemotion Quilten toepast via je naaimachine, werk je op een sandwich waarbij je textuur/garens aanbrengt om bv. achtergronden dicht op te vullen, of motieven extra dimensie te geven (Thread Play – de afbeelding laat een detail van mijn ‘Jungle’ quilt zien). Dat wordt gedaan door machinegarens met mooie kleuren of effecten (multicolor, metaal) als bovendraad te gebruiken met een bijpassende of dunnere onderdraad, en de sandwich met je handen te bewegen om zo steken op je werk te krijgen. Hierbij gebruik je een quiltvoetje of de BSR van je naaimachine. Je kunt applicaties vol zetten met steken om zo meer kleur en dimensie aan te brengen, maar je kunt ook je eigen motieven daarnaast quilten: kijk maar op de afbeelding hierboven. Dit alles gebeurt dus ter plekke en is niet vantevoren ergens ingevoerd en bewaard.

Bij V8 kun je motieven wel vantevoren maken, bewaren en op je werkstuk uit laten borduren: het voordeel hiervan is dat je eindeloos kunt tekenen op je werkvlak, steeds tussendoor bewaren, en dan de mooiste uitkomst uiteindelijk borduren. Zo’n motief kun je net zo vaak maken als je wilt, omdat het opgeslagen is. Daarnaast is het verschil met uit de vrije hand quilten dat je zo’n zelf getekend borduurmotief in een borduurring borduurt, en niet als los object onder de naald legt.

Je kunt een foto als achtergrond gebruiken, daar lijnen overheen ‘tekenen’ met de muis van je computer en dan het borduurwerk/de steken zelf als motief maken, maar je kunt ook helemaal uit het ‘niets’ een eigen tekening maken. Dat vereist wel wat oefening, omdat je – vooral met je soms stroef lopende muis – vaak schoksgewijs tekent, en niet met vloeiende bewegingen. Maar: alles lukt als je veel uitprobeert.

Laten we eens kijken via welke icoontjes dit te realiseren is. Ga bij de linker kolom naar:


Open vormen vrije stijl als je met de ‘huidige'(=gekozen) steektype/omlijning wilt tekenen.


Gesloten vormen vrije stijl als je gesloten objecten op het scherm wilt tekenen in de ‘huidige’ (=gekozen) steektype/omlijning. Ik ga werken met de open vormen vrije stijl, omdat ik alleen lijntjes ga tekenen. (Oefen zelf eventueel met de gesloten vormen vrije stijl).

De volgorde van tekenen is de volgorde van borduren. Maak dus niet aldoor korte lijntjes, want je machine stopt bij het einde van een lijn en moet weer naar een volgende lijn gaan om die te borduren. Dat zou betekenen dat er steeds een losse draad/sprongsteek gemaakt gaat worden. Om dat te voorkomen kun je het beste in zigzagpatroon werken, heen en weer dus, waarbij je de knop van de muis ingedrukt houdt om bijvoorbeeld een vlak te vullen.

Ik ga een egeltje tekenen (kijk niet naar kwaliteit van de voorstellen: het is een oefening). Daarbij moet je je bedenken hoe je de volgorde van de steken wilt bepalen: dat wat je het eerst tekent wordt het eerst geborduurd. Net als bij appliqueren: alles wat ‘onder’ ligt teken je het eerste, zodat alles wat ‘boven’ ligt er overheen gemaakt wordt. Het wordt op volgorde geborduurd, dus kun je niet tussendoor even een steekje toevoegen en denken dat dat ‘erbij’ hoort… Als je later een steekje ‘tekent’, wordt dat achteraan de borduurvolgorde gezet.

Het kan wel als je met verschillende kleuren werkt, omdat je dan bij de docker ‘Kleurenfilm’ verschillende vakjes krijgt, die je qua volgorde naar boven of naar beneden kunt verschuiven.

LET OP: Het zal niet direct allemaal goed gaan, omdat een muis kan haperen, soms stroef over je tafel glijdt, en je de lijnen wellicht niet zo soepel kunt plaatsen. Ik merkte dat er best veel oefening voor nodig is om zelf de volgorde van werken te bepalen. Dus heb ik  vantevoren een tekening op papier gemaakt om te zien, hoe zo’n figuur getekend kan worden. Dat is meteen een goede hand-oog coördinatie, net zoals je oefent bij het maken van quiltmotieven uit de vrije hand.

Je kunt natuurlijk direct gaan tekenen, hoewel het fijn is een basis te hebben. Ik heb deze tekening/vector afbeelding via (Free) Clipart gedownload, en dat als achtergrond gebruikt. Let op dat je wel een ‘Free Clipart’ tekening gebruikt, vrij van licentie, zodat je daar geen probleem mee krijgt. Alle ‘losse’ lijnen verander ik tijdens het tekenen in zigzaglijnen, anders zijn er teveel sprongsteken. (Je mag dit egeltje gerust gebruiken – klik op de foto om hem te vergroten, en print het uit!)


Ik heb de tekening uitgeprint. Doorzichtig papier er overheen gelegd en met een potlood lijnen al zigzaggend getekend, op volgorde hoe ik dit werkstuk zou willen hebben. Door het zo te oefenen weet je al een beetje hoe het gaat.


Eerst heb ik de oren, ogen, neus en pootjes (rudimentair) getekend,


daarna de snorharen in een zigzag patroon en de rand van het gezicht/buik, ook als zigzagpatroon.


Als laatste heb ik al zigzaggend de stekels getekend, zoveel mogelijk van links naar rechts, heen en weer in één beweging. Simpel gezegd zou dit je volgorde kunnen zijn. Natuurlijk is dit niet echt een mooie tekening, maar het gaat om de oefening. 


In V8 heb ik het plaatje van de egel opgehaald via V8: dmv. het icoontje ‘Afbeelding Invoegen’, via de map waarin ik deze afbeelding bewaard heb ga ik zoeken, afbeelding aanklikken


en op mijn werkvlak zetten. Ik heb de afbeelding via ‘Passend Maken’ zo groot mogelijk op het scherm gezet.

Omdat dit een voorbeeld is, ga ik de stappen die ik met het tekenen op doorzichtig papier heb gedaan herhalen, maar dan per onderdeel in kleur, zodat je goed kunt zien wat ik gedaan heb. Allereerst heb ik gekozen voor ‘Open vormen vrije stijl’, en bij de stekensoort de enkelvoudige omlijning.


Met de kleur rood heb ik de oren (elk apart), de ogen (elk apart), de neus en de twee pootjes (elk apart) zo goed mogelijk overgetrokken. Het geeft overigens echt niet of dat niet helemaal secuur gegaan is: je kunt dit altijd nog wijzigen (via ‘Opnieuw Vormgeven’).


Wil je overigens tussendoor de basis afbeelding/tekening van de egel in dit geval even weghalen? Klik dan op het icoontje ‘Bitmaps’ – deze is geel, zolang de afbeelding geactiveerd is, maar krijgt een witte achtergrond als je dit uitschakelt. Dan zie je wat je gemaakt hebt, en kun je dit eventueel al wijzigen als je dat wilt. Bewaar elke stap overigens in een door jou gekozen map, zodat je steeds verder kunt zonder dat je ontwerp verdwijnt bij bv. uitzetten computer of stroomstoring.


Ik klik de kleur groen aan en ga nu de zigzagsteken rondom het gezicht/buik maken, en de snorharen. Lukt het je overigens niet om een lange rij zigzagsteken helemaal (rondom in dit geval) te maken, doe het dan in ‘stappen’, maar zorg ervoor dat verder gaat waar je gestopt bent.


Als lijnen niet aansluiten en je wilt dat wel, kun je via ‘Opnieuw Vormgeven’ lijnen aan laten sluiten, beter en vloeiender maken enz. Vergroot het beeld om meer details te zien. Je kunt daar nodes voor toevoegen, om zo meer te kunnen bewerken. Weet je het nog? Met de linkermuisknop klikken is krijg je een vierkantje voor hoeken, met je rechtermuisknop is een rondje voor rondingen. Ik laat het even zo, nogmaals: het is een oefening.


Nu de stekels nog, met blauw, en de egel is klaar…. Als je op dit punt de docker ‘Kleurenfilm’ opent, zie je van boven naar beneden de afbeelding (symbolisch, niet de echte afbeelding) staan, en drie vakjes met elk een kleur/onderdeel van de egel.


Via ‘Steekspeler’ kun je zien hoe je borduurontwerp gemaakt gaat worden: altijd goed om dit te bekijken om te weten of alles op de juiste volgorde gemaakt gaat worden. (Aantal steken nu overigens 1.507:  door het maken van Enkelvoudige omlijningen is het stekenaantal laag. )


Wil je de egel nu toch in één kleur maken? Klik dan alle drie de vakjes aan om ze zo te selecteren, klik op een kleur van de Kleurenkaart (onderop) en alles is gewijzigd. Ziet er best leuk uit, al ik het nogmaals maar een eenvoudige tekening.

Tekenen met de muis van je computer is lastiger dan werken met een WACOM pen (stylus) en (teken)tablet: als je die hebt, kun je soepeler tekenen op je tablet, terwijl het op je scherm gezet wordt. Ook dat vereist oefenen, maar omdat we ‘gewend’ zijn een pen vast te houden bij het tekenen, gaat dit vaak makkelijker. Zo’n tablet met pen is wel prijzig, afhankelijk van het type/de mogelijkheden, maar als je dit tot je beschikking hebt, gebruik dit dan.

Wat je zult begrijpen is dat dit allemaal oefenen, oefenen en oefenen is. Het kost best veel tijd als je een bewerkelijke tekening goed om wilt zetten – freehand – naar een borduurmotief. Niet alleen het tekenen zelf, maar zeker ook het naderhand bewerken via ‘Opnieuw Vormgeven’, om alle punten en rondingen netjes te krijgen. Het is net hoe secuur je het wilt hebben: mag het uit de losse hand, of wil je het heel natuurgetrouw? Begin met iets eenvoudigs (bijvoorbeeld deze egel of een kindertekening) en neem de tijd.

 

Kijk je volgende keer bij een nieuw onderwerp weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sylvia Kaptein

  Als je bij zoeken ‘Sylvia Borduursoftware V8’ invult, Els, kom je alles tegen van de ‘lessen’ die ik geschreven heb voor de Borduursoftware V8.

  Je scrollt naar beneden en kijkt naar alle eerdere berichten.

 • Els

  Hallo.

  Is er een handige manier om bij de eerste blogs te komen?

  Tips voor een beginner.

 • Sylvia Kaptein

  Dat is het altijd, Ingrid. Pas als je het doet, lukt het soms beter dan je dacht. Je moet er even voor gaan zitten…

 • ingart57

  Dank je wel Sylvia, eigenlijk niet moeilijk, maar je moet het wel doen ?. Leuk die egel. Gr. Ingrid

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam