Creatieve berichten over quilten

Een kijkje in de ‘keuken’ van een Judy Niemeyer quiltpatroon

Al jaren werk ik met de paper piecing patronen van Judy Niemeyer, voor het maken van grote en kleine(re) quilts en bij het geven van workshops. Daarbij heb ik steeds meer handigheidjes ontdekt. Natuurlijk is paper piecing op zich al een handige techniek, en zijn haar beschrijvingen allemaal voorzien van stap voor stap tekeningen, bij elke handeling, maar toch zijn is er nog wel eens een techniek die zo bijzonder is, dat je hem vaker zou willen toepassen.


Zo ook bij de strip piecing methode voor het maken van de bogen van de Bali Wedding Star Pristmatic: de quilt waar ik op dit moment aan werk (oa. ivm. workshop) via mijn BERNINA 770QE. Als je naar de afbeelding van de quilt kijkt, zie je dat er 168 bogen inzitten: het formaat van de foto – 80×80 inches = ca. 2.03×2.03m – is ook het formaat dat ik ga maken.


Nu kun je via paper piecing voor elke boog stukjes stof snijden en die op nummervolgorde erop naaien, maar hier wordt een handige methode gegeven, omdat ik ook werk met twee strippensets, oa. de Tonga Batiks Pristmatic, speciaal voor deze quilt (regenboogkleuren): via de beschrijving maak ik een stalenkaart, om zo de verschillende strippensets te verdelen over de quilt.


In de beschrijving wordt verder uitgelegd hoe je de stroken van de strippensets moet plaatsen, omdat je op een Unit (ondergrond voor paper piecing, bovenaan de afbeelding te zien) ziet dat je niet vanuit een zijkant begint, maar vanuit het midden. Vandaar dat je ze niet van 1 t/m 8 neerlegt, maar op een speciale manier, terwijl ze op de rondingen straks van licht naar donker (of van donker naar licht) te zien zijn.


Via de beschrijving leg je eerst twee stroken op elkaar (goede kanten op elkaar): belangrijk is om goed te zien wélke! Ik moet 7 Units op de stroken leggen, vanwege het benodigde aantal rondingen in de quilt.


Bij de Units is het altijd: naaien op de dichte lijn (op nummervolgorde, dus eerst lijn 1, dan lijn 2 enz), en de stofranden komen tot aan de stippellijnen = naadtoeslagrand. Na het naaien worden de lange stroken opengevouwen, naar de goede kant, en scherp/plat gestreken. Hier zie je dat ik al een aantal secties op de Unit heb gezet.


De strook wordt tussen de Units losgesneden; dat kan omdat er ruimte tussen de Units gehouden is.


Voordat de Units weer op een strook gelegd worden, moet de naadtoeslag ‘exact’ gesneden worden op 1/4 inch, zoals bij alles van dit soort patronen. Dat wordt gedaan door een vouwmal van paternoplaat op de dichte lijn te leggen, het paper van de Unit om te vouwen en een Add-a-Quarter liniaal daar tegenaan te schuiven: de opstaande rand klikt als het ware vast. Die rand is 1/4 inch breed, dus als je met je rolmes gaat snijden langs deze liniaal, snij je de exacte naadtoeslag.


Zo ga ik door tot de laatste secties van de Units op de laatste strook zijn genaaid.


En dan weer zo’n handigheidje: het gebruik van de Wedding Ring Ruler Set: alle snijlinialen die daarin aanwezig zijn, kunnen voor deze quilt gebruikt worden. Natuurlijk kun je zelf langs de buitenste dichte lijnen van elke Unit die klaar is snijden, maar langs een liniaal gaat dat toch vaak wat makkelijker en secuurder.


Je kunt alle kanten = rechte stukjes en de rondingen via deze liniaal afsnijden, maar dan…


heb je nog een paar hele kleine stukjes af te snijden: op de hoeken zijn namelijk ‘Smart Corners’ aangebracht = exacte hoeken die straks aan de andere onderdelen passen, waarbij alle hoeken niet meer dan 1/4 inch uitsteken. Ook heel handig, want hiermee past alles altijd aan elkaar!


De eerste 7 bogen zijn klaar, op naar de volgende 161!


En dat is nog een hele stapel: alles ligt al klaar. Geen probleem: het is zo leuk om te doen, binnen ‘no time’ heb je dit af….

Zo heb je een kijkje gekregen in de ‘keuken’ van paper piecing via Judy Niemeyer patronen: ze zitten vol goede tips en handigheidjes, om het maken van zo’n bijzondere quilt makkelijker te maken.

 

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: Add-a-Quarter liniaal, machinegaren beige, Patroon Bali Wedding Star Pristatic, rolmes, snijmat, stoffen, strippensets, Vouwmal, Wedding Ring Ruler Set

Thema's met betrekking tot dit bericht

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Anne Schoffelmeer

  Hoi Sylvia,

  Wat zijn dat toch prachtige quiltpatronen van Judy Niemeyer. Is dit goed te doen voor een beginner in foundation paper piecing?

  Ik weet nog niet zeker of ik dit patroon ga maken, heb een prachtig voorbeeld gezien op Pinterest met grijze en witte basistinten, en de sterren waar de cirkels samenkomen petrol-blauwtinten. Daarnaast heb ik ‘pas’ 4 quilts gemaakt, welke deels met de hand en met de machine zijn gepatched en ook met de machine of met de hand zijn doorgequilt. FPP heb ik nog nooit gedaan.

  Is dit patroon ook makkelijk te vergroten is met 1 rij en 1 kolom?

  Of dit het volgende quiltpatroon is die ik ga maken, weet ik niet, maar het staat zeker op m’n wensenlijstje.

  Hartelijke groet,
  Anne

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam