Creatieve berichten over naaien

Een nieuw avontuur: lingerie maken!

Al jaren maak ik veel kleding voor mezelf. Rokken, jurken, shirts, blousen, in de zomer maakte ik voor het eerst een short voor mezelf. Je zou denken dat je dan alles wel gehad hebt. Er is één ding dat al heel lang op mijn to-sew lijstje stond en dat was zelf lingerie maken. Met een eenvoudig patroon voor een slip bleek dat “moeilijke” lingerie maken heel simpel te zijn!

Je moet ergens beginnen.

Lang heb ik het maken van lingerie voor me uitgeschoven. Bang dat ik dat niet kon, geen verstand van, geen stoffen voor, lastig lastig. Wel had ik via Instagram veel inspiratie gevonden om lingerie te maken waaronder de patronen van OhhhLulu. (Er zijn natuurlijk ook andere leveranciers van lingeriepatronen op internet te vinden.) Op een loze vrijdagmiddag zag ik op haar website dat ze ook een filmpje had voor het in elkaar zetten van een slip. Het filmpje duurde 11 minuten en elke stap laat ze er (kort) in zien. “Dat kan ik ook!” en zo kocht ik het patroon en ging aan de slag.

Voor mijn eerste slip nam ik restjes jersey waarvan ik eerder een jurk had gemaakt. Elastiek om de slip af te werken had ik toevallig al in huis. Ik stikte de slip in elkaar met het garen en naald die ik normaal ook gebruik voor jersey stoffen. Van het printen van het patroon tot een slip koste slechts een uurtje! 

Ik ging gelijk door met een tweede slip. Ook weer van restjes van een jurk en met elastiek dat ik al in huis had.

Dit smaakt naar meer!

Tijdens een weekend in Amsterdam ben ik naar Aboeken geweest om daar materialen te kopen die beter geschikt zijn voor het maken van lingerie. Hier heb ik drie stofjes gekocht. Een lichtroze stof met wat meer katoen, een dunne zwarte stof die meer op lycra lijkt met een mooie glans en een zwarte mesh stof met stretch. Daarbij kocht ik zwart en roze kant en elastiek voor de afwerking. Belangrijk met kant voor slips is dat het kant elastisch is zodat het meebeweegt met de stof. Van elke stof kocht ik een halve meter. In verschillende combinaties haalde ik er vier slips uit. Overigens hebben diverse BERNINA dealers ook stoffen in het assortiment, daar kun je dus zeker ook een kijkje nemen. 

Het kant stikte ik in een bijpassende kleur garen met een zigzag steek op de slip voordat ik de slip in elkaar zette. Aan de goede kant zie je de steek niet zitten, aan de binnenkant zie je het stiksel lopen. voor het opstikken zette ik de draadspanning ietsje lager, met de gebruikelijke draadspanning trok de stof een beetje. 

Het naaien van deze materialen gaat goed op de bernette 38. Doordat de persvoetdruk op de machine kan worden aangepast, kan je de machine zo instellen dat de stoffen gelijkmatig door de machine gaan. Daarbij gebruikte ik een naald voor stretchstoffen, een microtex naald is ook geschikt om de stoffen voor lingerie te naaien. Voor het stikken gebruikte ik de zigzag steek, de zijnaden zijn na het naaien nog afgewerkt met de lockmachine. 

Deze slip maakte ik van de zwarte lycra met opgestikt roze kant. De achterkant is van de mesh stof en voor het inlegstuk van het kruis gebruikte ik een katoen-jersey. 

Meer leren over lingerie.

Het maken van slips is erg leuk om te doen. Het zijn snelle projecten waar je niet zoveel stof voor nodig hebt. Na het maken van de slips wil ik meer leren over het maken van lingerie en lijkt het mij leuk om zelf ook bh’s te kunnen maken. Daarom ga ik in november een korte lingeriecursus doen om meer vaardigheden te ontwikkelen voor het maken van lingerie. Na aanleiding van de cursus informeer ik jullie hoe het is om bh’s te maken op de bernette 38. Ik heb er heel veel zin in! 

Wil je zelf ook aan de slag? Het patroon dat ik gebruikt heb is echt een aanrader en goed te doen, ook als beginner! 

Meer zien van wat ik maak? Volg me op Instagram! @Lisa_Sews 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: elastiek, garen, kant, stof
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam