Creatieve berichten over naaien

Glitter & Glamour

In oktober kwam Dita von Teese voor twee shows naar Nederland. Voor het eerst deed ze een Europese tour, die kans liet ik niet aan mij voorbij gaan! Voor een optreden van z’n wereldartieste wilde ik maar al te graag een bijzondere jurk maken. In deze blog alles over het maken van de jurk en een tutorial voor het rok gedeelte van de jurk.

Dita von Teese is een burlesque danseres, misschien wel de bekendste van de wereld. Naast burlesque danseres is ze een stijlicoon voor glamour en elegantie. Ze trad twee avonden op in Koninklijk theater Caree, een geweldige setting voor een avond vol glitter en glamour. En dan bedoel ik letterlijk glitter. Al haar outfit’s zijn van top tot teen bezet met steentjes en glitters. Om nog maar te zwijgen over de veren, de decors, de muziek en de fantastische andere acts die ze meenam. Een waar lust voor het oog.

Aan de slag voor een bijzondere avond uit.

Een avond als deze was de perfecte gelegenheid om een keer iets extravagants te maken. De laatste keer dat ik iets uitbundigs maakte was in 2016 voor de finale van Knipster. De laatste opdracht was een feestjurk en ik maakte er eentje bezet met honderden steentjes, toevallig ook in het paars. Kort nadat we de kaartjes voor Dita hadden gekocht kwam ik op de stoffenbeurs een paillettenstof tegen die ik heb gebruikt voor het lijfje van de jurk. De pailletten zijn verschillende kleuren, ik vergelijk het met een olievlek. Het heeft tonen van paars, blauw, groen en koper. Ik besloot direct al dat ik mij op het paars uit de stof ging focussen.

Voor het lijfje heb ik de strapless sweatheart bodice gebruik uit Gertie’s Ultimate Dresses book. Het lijfje heb ik flink moeten aanpassen om de goede pasvorm te krijgen. Een goede tip bij het maken van een dergelijke jurk is om deze te maken voor de onderkleding die je wilt dragen. Ik heb het lijfje aangepast op de bh en de waist cincher (een soort shapewear) die ik eronder wilde dragen. Hiervoor moest ik de taille smaller maken, de cups aan de bovenkant meer naar binnen laten buigen en heb ik de “sweetheart” van de neklijn dieper gemaakt.

Het naaien van pailletten brengt wel extra uitdagingen met zich mee. De pai;letten zitten op een dunne mesh-stof, vergelijkbaar met tullen. Voor het naaien van pailletten lees je vaak dat je de naadtoeslag moet ontdoen van de pailletten. Dit heb ik getest met mijn stof, de laag waarop de pailletten zaten was hier te dun voor en de pailletten zaten erg goed vast. Daarom heb ik getest om er gewoon doorheen te naaien. Met een dikke naald ging dit prima, ik gebruikte hiervoor een jeansnaald.

De jurk verstevigen

Om de stof te verstevigen voor het naaien heb ik de delen voor het lijfje eerst op katoen geregen en vervolgens in elkaar gezet. Dit is een techniek die ik ken als “underlining” en vergelijkbaar is met een tussenvoering zoals bij het maken van een jas. Het maakt je stof steviger, elimineert stretch en het zorgt ervoor dat je stof niet meer doorzichtig is. Vervolgens voerde ik de top ook nog eens voor een nette afwerking, ook hiervoor gebruikte ik zwart katoen. In de voering zitten baleinen verwerkt zodat de top mooi rechtop blijft zitten. Gebruik voor het knippen van pailletten niet je stofschaar en houdt een stofzuiger bij de hand. De (kapot geknipte) pailletten schieten namelijk alle kanten op!

Voor de rok wist ik al snel dat ik een rok wilde maken die kort was van voor en lang van achter. Eerst was ik van plan om de rok van twee lagen te maken, een zwarte onderlaag met eroverheen een paarse chiffon. Toen ik eenmaal de chiffon had was ik er niet tevreden mee. De stof was te mat tegenover de glimmende pailletten. Op de markt vond ik de perfecte kleur stof voor de rok. De stof wordt verkocht onder de naam “valentino” en is erg fijn om mee te werken. De stof heeft een mooie satijn glans maar is stevig en niet glibberig als normale satijn.

En dan nu: hoe maak je deze rok?

De rok is eigenlijk een cirkelrok waarvan het “gat” voor de taille verplaatst is waardoor hij lang van achter is en kort van voor. Het maken van de rok is een beetje als wiskunde op de middelbare school, ik ga mijn best doen het zo goed mogelijk uit te leggen 😉

Een cirkelrok is precies wat het is, een rok in de vorm van een cirkel. Hierin zit in het midden een kleinere cirkel voor de taille. Voor de high-low versie moet je daarom eerst uitrekenen hoe groot de cirkel moet worden voor je taille. Meet de omtrek van je taille en bereken op basis daarvan de diameter en de straal.

Taille in cm : 3,14= diameter taille
Diameter: 2= straal van de taille

Meet vervolgens vanaf je taille de lengte die je wilt dat de rok heeft voor en achter. Voor het maken van het patroon heb ik de layout van het patroon uitgetekend. We maken het patroon in de vorm van een halve cirkel en knippen straks te stof dubbel. Gebruik de volgende maten om het in te vullen: (alles in cm)

A: Lengte rok voor
B: Lengte rok achter
C: Diameter taille
D: A+B+ C
E: D:2
F: straal taille.

Spoiler alert: dit rok-patroon heeft een hoop patroonpapier en stof nodig.

Begin met het uitrollen van je rol patroonpapier totdat je de lengte van D hebt. Gebruik de rechte kant van het patroonpapier hiervoor. Geef op de lijn D eerst de lengte van A aan, aansluitend de lengte voor C en tot slot B. Geef het midden van de lijn C aan. Zet ook een punt in het midden van de lijn D voor punt E.

Voor de volgende stap is het handig om iemand te hebben die je helpt. Leg je centimeter met 0 op punt E. Meet vervolgens de lengte van E af totdat je een lijn hebt in de vorm van een halve cirkel van het begin van de lijn, tot het einde. Doe nu hetzelfde op het midden van lijn C met de lengte van de straal van de taille.

Tot slot trek je een horizontale streep haaks op lijn C. Knip de halve cirkel voor de taille uit de rok en knip de lijn haaks op C door (hieronder in het blauw).

Je patroon ziet er dan ongeveer zo uit.

Knip middenvoor op de stofvouw van je stof. Het achterpand van de rok heb ik in twee delen geknipt omdat ik een rits op de rug had in mijn jurk. Je kan de rits natuurlijk ook in de zijnaad verwerken. Hou er bij het knippen van de rok rekening mee dat er geen naadtoeslag bij zit. Verder is het in elkaar zetten van de rok enkel het in elkaar stikken van de naden en de rits erin zetten.

Voor de zoom heb ik de rok eerst afgewerkt onder de lockmachine, vervolgens heb ik de rand 1.5 cm naar binnen gestreken en gestikt. Bij een circelrok is het belangrijk om een smalle zoom te maken anders gaat de zoom erg draaien en krijg je een hoop vouwen in de zoom.

Van restjes stof van de rok heb ik een bolero gemaakt van het B6354 patroon. De binnenkant van de bolero is van zwart katoen. In totaal gebruikte ik een halve meter van de paillettenstof en vier meter stof voor de rok en bolero.

Het goed passend maken van deze jurk was echt een uitdaging en het maken koste velen, velen uren. Op de avond zelf voelde ik mij fantastisch en ik ben super blij met de jurk! Nu nog opzoek naar een fancy evening om hem weer te dragen!

 

Meer zien van wat ik maak? Volg me op Instagram! @Lisa_Sews 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: baleinen, pailletten, rits, stof
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam