Creatieve berichten over quilten

Maand 11 CCMP2018: elfde blok

Het Crazy Crystals project nadert zijn einde: deze maand al weer het elfde blok. Dit keer staan de ‘restjes’ op het programma: ze zijn op zichzelf vaak te klein om een onderdeel te bedekken, maar met elkaar lukt dat wel.

Voor het elfde blok kun je ook weer drie pagina’s downloaden:
Blok 11 – linkerdeel
Blok 11– rechterdeel
Blok 11 – Crystal


Print de papieren uit, Blok 11 bestaat weer uit twee pagina’s, net als de vorige keren – linkerdeel en rechterdeel.


Maak hier één groot blok van, door ze aan elkaar te plakken (stippellijn gebruiken).


Neem Vlieseline L11 – 32x45cm – en leg dit op het papieren patroon. Teken alle lijnen van het Crazy Patchwork. Trek de lijnen door tot aan de rand. Maak de sandwich van ecru stof, tussenvulling en Vlieseline L11, zet vast met Flower Pins (lange quiltspelden).


Plak dan het patroon van de Crystal van Blok 11 op een raam/lichtbak, zet daar de zwarte stof (stuk van 20 x 30 cm) bovenop, zodanig, dat de Crystal er ruim op komt met voldoende naadtoeslag rondom (vandaar dat ik mijn zwarte stof een beetje gekanteld heb). Teken met witte wateroplosbare stift (of blauw als je een andere kleur stof dan zwart hebt) de lijnen van de Crystal weer over. NIET TE DIK!


Knip de papieren Crystal weer uit met ca. 1 cm naadtoeslag rondom, leg dit op de zwarte stof, zodanig, dat de getekende Crystal exact onder de papieren Crystal ligt, en knip het zwart op dezelfde maat uit als je papieren mal. Leg hierna de zwarte batik/Crystal op de juiste plek op het ‘middendeel’, van je sandwich, speldt dan alles vast met Flower Pins. Teken de randen van de Crystal ook even met witte wateroplosbare stift, om het vlak van de Crystal aan te geven.


De Crystal heb ik weer bewerkt met steken: in het midden fijne steekjes, over de lange lijnen dichte satijnsteken, en bij wat zijlijntjes bloemetjes. De rest van de lijntjes heb ik weggehaald: zo vind ik het vol genoeg (er komen nog Hotfix Steentjes op).

Hierna is het weer een kwestie van alle onderdelen bedekken met mooie stofjes, en met wat effecten. Kijk eens terug naar de blokken die je gemaakt hebt: herhaal wat technieken, of gebruik grote en kleine ‘restanten’ van technieken als je die nog hebt indien ze groot genoeg zijn om de onderdelen te bedekken. Soms kun je daar het beste de korte/smalste voor nemen, vooral als de stroken/stukjes restanten klein zijn.


Ik heb er heel wat, restjes stof: de grote stukken ga ik zoveel mogelijk ook op dit blok vastzetten, kleinere naai ik eerst aan elkaar.


Maar eerst naai ik stroken op de onderdelen 1 t/m 4, en voorzie die van siersteken.


Dan ga ik meerdere kleine restanten eerst aan elkaar naaien, doe dit voordat je ze als geheel op een onderdeel plaatst.
Maak een mal van papier voor het onderdeel dat je zo wilt bedekken (bij mij onderdeel 5): inclusief naadtoeslag.


Naai stukjes stof aan elkaar, net zolang totdat ze volledig onder de papieren mal passen.


Voor het opnaaien van lintjes, leg ik een stuk patroonpapier onder de stofjes, ter versteviging. De lintjes zet ik dwars op de naden van de stofjes.


Na het opnaaien van de lintjes scheur ik het papier eenvoudig weg.


Uiteindelijk snij ik de stofjes af langs de papieren mal: let op dat alles wel de goede kant op ligt.


Dit blijft er dan over. De restanten die ik hier aan elkaar genaaid heb, zijn van verschillende soorten stofjes. Dat betekent wel dat het onderdeel dat hiermee bedekt wordt vrij druk wordt: ik gebruik daar geen ingewikkelde siersteken, maar zet deze ‘strook’ met eenvoudige stiksteek (golvende lijn weliswaar) vast.


De nieuwe strook heb ik op onderdeel 5 op de sandwich genaaid en van golvende steken voorzien.


Ik heb de volgorde een beetje gewijzigd: van strook nummer 11 heb ik 10 gemaakt, en van strook nummer 10 heb ik 11 gemaakt. Soms komt iets makkelijker uit qua stoflengte of breedte, en kun je – als dat mogelijk is – de volgorde van de stroken iets wijzigen. Let wel op dat alles nog goed doorloopt.

Al mijn grotere restanten, maar ook veel kleintjes, heb ik in dit blok verwerkt. Zo houd ik alleen grotere stukken stof over, nog voor blok 12 en voor andere projecten. Wil jij meer onderdelen bedekken met zelfgemaakte stroken van kleine restjes? Doe dat dan waar je wilt!


Na het opnaaien van alles stroken en het maken van de steken heb ik weer Hotfix steentjes op de Crystal gezet: het schittert je weer tegemoet.


Mijn blok 11 is klaar: laat maar zien wat jij van dit blok maakt. Laat je het weer in de Community van deze BERNINA Blog zien, of op mijn FaceBook groep?

 

Tot de volgende keer

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam