Creatieve berichten over quilten

Snowmen Gathering, een winterquilt Deel 2

Bij de quilt ‘Snowmen Gathering’, waarvan ik op 6 november jl. via deze BERNINA Blog de opzet heb laten zien, ga ik de sandwich maken en quilten.


De top is klaar: alle applicaties zitten er op.  De laatste 2 sneeuwmannen zijn opgestreken met alle details (ik werk met stofjes en Heat’n Bond Lite),


en ik heb 4 ijskristallen van stof/Heat’n Bond Lite uitgeknipt en ook opgestreken. Het is eigenlijk net of je schildert met lapjes…


Dan twee randen stoffen uitgezocht: een gele (met ijskristallen) voor de brede buitenrand, en een zwart/wit geblokte voor een smalle binnenrand. Maar eerst het middenstuk met applicaties recht snijden, voordat de randen erop gezet worden.


De hoeken wil ik in verstek zetten: daarbij is het belangrijk om de randen aan te naaien en te beginnen en te eindigen op 0,5cm vanaf de kant van de top. Niet verder door naaien dus, anders is de verstekhoek niet te maken.


Bij de linker zijkant laat ik het hek nog doorlopen, door applicaties over de rand te strijken. Dat vind ik altijd leuk: buiten het kader werken. Maakt het wat speelser.


Bij het maken van een verstekhoek gebruik ik de 45° lijnen van mijn quiltliniaal, om de juiste maat af te tekenen.


Wel belangrijk om naadtoeslag BUITEN de lijn te laten zitten, dus af te knippen/snijden VOORBIJ de getekende lijn. Daar gaat het bij sommige quiltsters snel mis, omdat men aan de verkeerde kant van de getekende lijn knipt…


Beide stukken rand met getekende lijnen nu op elkaar leggen, en exact op de lijn naaien, waarbij het belangrijk is om de naden van de smalle strook, en de buitenste stof op elkaar te krijgen. Op de afbeelding hierboven zie je de binnenkant van de verstekhoek.


En hier de buitenkant: in één keer gelukt. Als het niet netjes zit, direct uithalen en opnieuw doen: je blijft je er anders aan ergeren.


Kijk maar naar deze detailfoto. Nu de andere drie hoeken nog…


Dan wordt de sandwich gemaakt: top op tussenvulling (100% bamboe/Matilda’s Own) en ecru achterkantstof. Ik werk altijd met een ‘tijdelijke’ achterkantstof om de sandwich van 3 lagen compleet te maken, maar zet later – na het quilten – alsnog een mooie achterkantstof tegen de achterkant van het werk aan, voordat de afwerkrand er op komt. Dan maakt het niet zoveel uit hoe de aan- en afhechtingen achterop ‘eerste’ achterkant eruit komen te zien. Alles wordt met Flower Pins gespeld.


Omdat de quilt toch wel wat groter wordt, heb ik aan de linkerkant van mijn grote tafel een kleinere tafel (vast)gezet, zodat het gewicht van de quilt daar op kan rusten. Als een grote quilt steeds wegglijdt, kun je niet netjes quilten. BSR opgezet, ondertransporteur naar beneden en een heleboel machinegarens uitgezocht om mee te werken.


Ik gebruik diverse diktes bovengaren, en wissel daarbij steeds van naald. Voor de meeste ‘gewone’ machinegarens gebruik ik een Topstitch 90/14, maar voor het werken met het dikkere glinstergaren GlaMore zet ik een Topstitch 100/16 op de machine. Omdat ik met veel kleuren werk, wissel ik veel van garen en van naald. Je kunt natuurlijk vantevoren plannen wat je met dikker- en met dunner garen gaat quilten, zodat je niet zoveel van naald hoeft te wisselen. Dit eerste quiltwerk heb ik met dunner metaalgaren gedaan…


en verder details om alle applicaties vast te zetten, ook de allerkleinste! Op de afbeelding zie je dat ik details met dik GlaMore gemaakt heb, om ze extra op te laten vallen. Daar kun je – als je langzaam werkt – meerdere keren heen en weer quilten, om het nóg meer detail te geven.


Dan is de onderste helft van de quilt, met alle sneeuwmannen, gequilt. Je kunt dat heel goed op de achterkant zien. Ik blijf het net een soort ‘tekenen’ vinden…

De rest wordt ook gequilt: lucht met kristallen en de rand. Pas als dat klaar is, kan de quilt afgewerkt worden. Recht gesneden, afwerkrand erop, tunnel erachter om een stok door te kunnen halen, en dan op te hangen.

Maar dat is weer voor een ander Blogbericht. Kijk je dan weer mee?

 

 

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

(* dit ontwerp valt onder Copyright Sylvia’s Art Quilts Studio)

Moeilijkheidsgraad: Professional
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: 100% Bamboe tussenvulling, ecru achterkantstof, GlaMore garenpakket Fun Christmas, Heat'n Bont Lite, machinegarens, mooie achterkantstof, Top van mijn quilt, Topstich 100/16, Topstitch 90/14

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvia Kaptein

    Een mooie stof aan de achterkant doe ik omdat ik alle aan- en afhechtingen niet wegwerk, Shirley. Eventueel ga ik er nog kralen opzetten en dan hoef ik niets netjes weg te werken. Dat is de reden.

  • Shirley Jacobs

    Dat ziet er mooi uit Sylvia, jammer dat de achterkant later wordt afgedekt met een andere stof, ik vind het juist mooi.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam