Creatieve berichten over quilten

Soft Felt en Rasterquick Dreieck: Log Cabin op een zeshoek

Hoe leuk het is om met Soft Felt te werken is al door velen ontdekt: je kunt het knippen of snijden zonder dat het rafelt, het is in leuke printjes via een pakket met 71 Precuts te bestellen, waardoor je een schat aan kleuren en effecten hebt om een leuk project mee te maken. Via deze BERNINA Blog heb ik al een aantal projecten gemaakt met aanwijzingen en patronen, die je nog steeds kunt bekijken en downloaden: zoals Fun With Soft Felt, en Soft Felt Hexagons deel 1 en Soft Felt Hexagons deel 2 – kleurrijke werkstukken komen daar van. Omdat het zo leuk is, ga ik nog een project maken: dit keer weer behulp van Rasterquick Dreieck: een Log Cabin* op een zeshoek.


Wat heb je hier voor nodig? Een pakket 71 Precuts Soft Felt natuurlijk met die geweldige frisse, heldere printjes en kleuren, Rastercuick Dreieck blauw (de permanente soort), rolmes, snijmat, liniaal, stoffenschaar, machinegarens, Uhu of Pritt stift, quiltspelden.


Rasterquick Dreieck is de ondergrond waar je op gaat werken: hier knip of snij je een zeshoek uit: kijk goed naar hoe de maat van mijn voorbeeld is: langs de zijden van de zeshoek (alle zes gelijk) tel je zes driehoekjes. Deze zeshoek is de ondergrond waar je via Log Cabin techniek op gaat werken. BELANGRIJK: dit is een afgewerkte maat, er is geen naadtoeslag bij berekend, omdat je zo bij het aan elkaar zetten van meerdere hexagons geen dikke naadtoeslagen van Rasterquick krijgt. De afmeting die je hier ziet is dan ook de eind-afmeting van de hexagon.
Wil je WEL een ondergrond/zeshoek MET naadtoeslag? Knip het stuk van Rasterquick dan groter.

Nog even een opfrissertje vanwege de Log Cabin techniek bij foundation piecing*: je naait op de kant waar de lijnen te zien zijn, en legt het Soft Felt op de andere kant. Dit is Foundation Piecing waarbij je de ondergrond van Rasterquick Dreieck als basis gebruikt om op te werken.


Zoek het midden op, en zet daar met potlood een rondje omheen, zodat je het snel kunt vinden.


Tel vanuit het midden twee driehoekjes opzij en teken zo een hexagon vorm waarbij langs de zijden twee driehoekjes te zien zijn. Dit is de basis = midden van je Log Cabin hexagon.


Om voor dit midden een stuk Soft Felt te knippen/snijden, heb je een mal nodig. Knip nu uit de zijkant van het Rasterquick een hexagon INCLUSIEF naadtoeslag = de streepjes die je tussen de driehoekjes op het Rasterquick ziet staan. Leg dat op een stuk Soft Felt en knip dit exact uit.


Gebruik de Uhu of Pritt en zet wat lijm op de achterkant  = lege kant van de grote hexagon van Rasterquick, en plak de uitgeknipte hexagon van Soft Felt hier op, zodanig, dat de goede kant te zien is. Zorg ervoor dat aan alle kanten de naadtoeslag van de Soft Felt hexagon hetzelfde is: Rasterquick is wat doorschijnend, dus je kunt het aan de andere kant goed zien.


Op de goede kant = waar de stof zit, ziet het er zo uit…


Verder heb je stroken nodig: om te weten hoe breed deze stroken moeten zijn, meet je de breedte van het deel dat ze moeten bedekken, en telt daar naadtoeslagen bij op: in dit geval heb je voor de eerste stroken van 3 cm. nodig.Maar om wat ruimer werken, snij ze de stroken op 3,5 cm = aan te bevelen, omdat alles vrij dik wordt, en je wel voldoende naadtoeslag over moet houden (ben je niet zo vertrouwd met de Log Cabin techniek? Snij ze dan op 4.0 cm dik)


Mijn eerste stroken snij ik 3,5 cm breed, van allerlei kleuren en printjes. Het wordt straks een vrolijk geheel.

En dan is het een kwestie van opnaaien. Bij mijn BERNINA 770QE heb ik voetje #1D met Dual Transport gebruikt, omdat alles vrij dik is. Langzaam werken, en ervoor zorgen dat de steken OP de blauwe lijnen van het Rasterquick genaaid worden.


Leg een strook omgekeerd op de goede kant van de midden-hexagon: naai op de kant met de lijntjes, aan het stukje dat net zo lang is als de zijkant van de hexagon.Je ziet de strook door het Rasterquick heen: ik heb hem even met een speld vastgezet.


Naai altijd een paar steekjes verder dan de naailijn: zowel aan het begin als aan het einde daarvan. Dit om alles goed vast te zetten. LET OP: als je stroken van 3 cm gesneden hebt, gebruik dan ca. 3 mm naadtoeslag ipv. 5mm zodat je – zodra je de opgenaaide strook naar de goede kant vouwt – wel naadtoeslag overhoudt om daar weer een strook weer op te naaien. Het materiaal is wat dikker, dus al je het omvouwt moet je wel voldoende Soft Felt + naadtoeslag overhouden. Werk je met stroken van 3.5 of 4.0 cm, dan gaat het allemaal wat ruimer.


Naai de eerste strook op de lijn en vouw deze naar de goede kant. Zet vast met een speld zodat de strook niet terugvalt.


Naai de 2e strook op (je werkt spiraals gewijs). Je ziet dat er een stuk van de 1e strook uitsteekt.


Knip of snij dit af, gelijk met de naadtoeslagen.


Pas dan vouw je de zojuist opgenaaide strook naar de goede kant.


Bij de 6e strook = laatste van deze rij stroken, zie je nadat je deze opgenaaid hebt dat er twee stukken uitsteken: van de 1e strook en van de 5e strook.


Knip dit af voordat je de strook omvouwt.


Dan ga je verder met de volgende rijen stroken, ook weer spiraalsgewijs opnaaien. Je zult al merken dat het Rasterquick iets gaat bobbelen/krimpen: dat komt door de dikte van het Soft Felt. Is helemaal geen probleem…


Voor de volgende rijen (bij mij de laatste rijen) heb ik bredere stroken gesneden: 6 (6,5) cm breed, omdat ik daar met brede stukken wil eindigen. Je naait ze op dezelfde manier op, alleen bedekken ze in één meer alles + naadtoeslag (die uitsteekt ten opzichte van het stuk Rasterquick!!!)


Hier zie je hoe het op de goede kant: de laatste, bredere strook maakt het werk wat stoerder…


Alles wordt verder bedekt door bredere stroken toe te voegen op dezelfde manier als bij de smalle stroken, tot de laatste is opgenaaid.


Op de achterkant kun je weer goed zien dat de basis hexagon/Rasterquick is gekrompen: van ca. 12 cm naar 11,5 cm. Geen probleem, want die 11,5 cm is nu de eindmaat. Maak zo net zoveel hexagons als je wilt, of zoveel als er uit het pakket met 71 Precuts Soft Felt gaan (en dat is heel veel!).

Je kunt ze nu onderling aan elkaar naaien en er een leuk werkstuk van maken. Maar zelfs deze ene kun je gewoon gebruiken, als je niet verder wilt gaan: zet er een mooie stof tegenaan met een vulopening vrij, zet er losse vulling in, naai het netjes dicht en je hebt een speldenkussen. Snel een cadeautje maken kan dus ook.

 

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

*Om dit project te maken is het prettig als je al weet hoe de Log Cabin techniek gaat bij Foundation Piecing.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam