Creatieve berichten over borduren

87: Bernina Embroidery Software V8: tekst automatisch digitaliseren en aanpassen

Soms treft een bepaalde tekst je, en wil je die graag ‘vereeuwigen’ via een machinaal borduurwerk, zeker als er zoveel mensen zijn die ‘diep’ zitten, en wel een opstekertje kunnen gebruiken, kan dit ook een hele mooie stimulans zijn om een glimlach op iemands lippen te toveren, zoals de tekst zegt.


De opzet van de leuke tekst met verschillende lettertypes en ornamenten eromheen vond ik ook heel leuk*, al was mijn idee om het in twee kleuren te gaan borduren: wit met geel op een zwarte (bloemen)stof. Ik heb het geheel in Art Canvas van de BERNINA Borduur Software V8 opgehaald, daar het geheel wat vergroot, geselecteerd (zwarte nodes er omheen) en via ‘Converteren’ naar het werkvlak van de Borduur Canvas gezet.


Daar viel me al op dat niet alles mooi is overgekomen. En dat komt omdat dit een automatische omzetting is, waarbij V8 zo goed mogelijk alles overneemt, maar niet alles lukt.(Het hartje heb ik overigens vervangen voor een zonnetje met een gat in het midden, vond ik gewoon leuk om te doen).


Bovendien – als je de docker ‘Kleurenfilm’ opende, stonden er heel veel vakjes terwijl er maar 2 kleuren gebruikt worden -je ziet hier niet eens alle vakjes. Allereerst heb ik dit teruggebracht naar 2 vakjes, door alles wat in één kleur gemaakt wordt, op te schuiven naar het eerste vakje met die kleur (= slepen). Dat scheelt al.


Je ziet duidelijk dat er delen/letters in de Satijnsteek staan maar ook delen/letters in de Stiksteek. Ik ga later alles omzetten naar de stiksteek. Dat doe ik door elk object apart aan te klikken en daar de Stiksteek voor te maken.


Ook zag ik dat er letters helemaal niet mooi gemaakt zouden worden, als ik het zo zou laten: eerst heb ik geprobeerd om ze via ‘Opnieuw vormgeven’ te wijzigen, maar dat was niet altijd een goede oplossing. Toen bedacht ik me het volgende: sommige letters in de witte tekst komen meerdere keren voor. Dus kan ik de lelijke letters weghalen en de goede letter kopiëren en plakken op de lege plek. Dat heb ik bij 2x de ‘T’ gedaan. Wel moest ik de T die op de nieuwe plek gezet werd roteren om de ‘hoek’ goed te krijgen: dat kun je doen door een getal in te vullen en op ‘Enter’ te drukken als de Letter naar links gezet moet worden, en met een -getal (min ervoor) als de letter naar rechts gezet moet worden. Ook schuiven, verkleinen enz. is een mogelijkheid om de letter op de juiste plek en in de juiste verhouding te krijgen.

Datzelfde heb ik ook  met de E en de A gedaan. Op die manier ging het makkelijker en sneller dan dat ik alles qua nodes met duwen en trekken moest wijzigen.


Niet alleen heb ik daarna de Satijnsteek bij alles veranderd in de Stiksteek (zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien), maar ook nog wat streepjes en stipjes verwijderd of juist toegevoegd: dat laatste weer met knippen en plakken, net zolang tot alles op de juiste plek staat, naar mijn eigen idee.


Uiteindelijk heb ik niet alles gewijzigd, of symmetrisch gemaakt, omdat ik het ook wat speels wilde houden. Ik heb even een zwarte achtergrond achter het borduurwerk gezet, en het via ‘Steekspeler’ uitgeprobeerd. Zo wil ik het wel borduren. Het motief is nu 22.597 steken groot.


Borduurring Large Oval gekozen, daar past alles prima in, ook ‘automatisch centreren’ daarbij aangeklikt. Een afdrukvoorbeeld gemaakt,

en het motief op mijn USBstick gezet om naar de borduurmachine (B770QE) te brengen.


Filmoplast (stabilizer) ingespannen in de Large Oval borduurring, daar een stukje tussenvulling 100% bamboe op gelegd, en een groter stuk stof met zwarte ondergrond er overheen gelegd. De tussenvulling zorgt ervoor dat er geen plooien langs de letters/motieven ontstaan, omdat de donkere stof een (dunne) quiltstof is. Bovendien krijg je zo een beetje extra reliëf bij de tekst/motieven, en daar houd ik wel van.


2 Kleuren Sulky Rayon 40 uitgekozen (warm/lichtgeel en ivoor) om de tekst te kunnen borduren, maar eerst heb ik een rijgsteek om het geheel laten zetten, om zo alle lagen goed vast te zetten. Daarna eerst met geel, daarna met ivoorwit geborduurd. En dan zul je zeggen:’ je hebt het goudgeel goed aangepast, maar er zit toch geen wit in die stof, staat dat wel?’ Ja hoor, want daardoor komt de tekst heel goed uit.


Na het borduren draadjes afknippen, en het teveel van het stuk tussenvulling achter het borduurwerk zoveel mogelijk wegknippen.


Zo, het borduren is klaar, omdat ik een groter stuk stof heb gebruikt, kan ik hier direct bv. een kussenhoes van maken, maar ik kan het ook terug snijden en gebruiken als ‘blok’ in een quilt… Mogelijkheden te over.

Kijk je volgende keer bij een nieuw onderwerp weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

*Deze tekst vond ik op Internet, in verschillende opzetten en lettertypes: deze – met een zwarte achtergrond – vond ik het leukste, al heb ik zelf wel veel gewijzigd. Natuurlijk heb ik direct gekeken of dit een ‘vrij’ plaatje was! Geen probleem dus als je dit voor jezelf gaat gebruiken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sylvia Kaptein

  Hoi Hetty, die kun je via mijn webshop bestellen: klik maar op deze link

  In feite kun je ook op de rode link in de tekst klikken, dan ga je ook direct naar het artikel in mijn webshop.

 • Hettie Moll

  Beste Sylvia,

   

  De tussenvulling 100% bamboe, weet je soms waar ik dit kan bestellen?

   

  Hartelijke groet,

  Hettie Moll

 • Sylvia Kaptein

  Als je werkvlak met ruitjes voor je staat met gelige achtergrond zit je in de Borduur Canvas.

   

  Art Canvas actiever je door het icoontje links, onder Bestanden, aan te klikken. Dan krijg je een wit werkvlak te zien met een soort A4 the waar je tekeningen, teksten in kunt maken en afbeeldingen in kunt zetten. Die kun je daar bewerken als je dat wilt en daarna converteren naar borduurwerk.

   

  Over Art Canvas heb ik verschillende lessen van V8 via de BERNINA BLOG besproken. Die kun je via zoeken nog terugvinden

 • Sylvia Kaptein

  Dat is ook prima, Patricia. Je kunt het vaak via diverse manieren benaderen, en een vergelijkbare uitkomst krijgen. Goed dat je verder kijkt!

 • Patricia van Tuyl va Tuyl

  Gelijk aan de slag gegaan maar toch anders als jij denk ik ik heb foto geladen op 2 kleuren gezet dan met toverstafje alle vlakken gevuld en steekrichting veranderd hier en daar  meeste op 37 gr gezet kan helaas geen foto plaatsen

  geen cordon steken gevuld

  graag je commentaar

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam