Creatieve berichten over borduren

89: Bernina Embroidery Software V8: rimpelende vullingen.

Bij de vorige les hebben we de gradaties van (stiksteek) vulsteken besproken – nu ga ik nog een stapje veder en kijk hoe je rimpelende lijnen in vullingen kunt maken en bewerken. Bij eerdere lessen heb ik het al over de verschillende vulsteken gehad (les 9: icoontjes Stekentaakbalk, vulsteken), niet persé over rimpelende vullingen – in ieder geval niet zo uitgebreid als ik nu op aanvraag ga doen. Die aanvragen kun je mij sturen via sylvia@sylviasartquilts.nl: ik behandel ze allemaal uiteindelijk in deze BERNINA Blog.


Sta je met de muis op het icoontje op de genoemde Stekentaakbalk, dan krijg je te zien waarvoor dit icoontje is: ‘Maak spiraal stiksels vanuit het middelpunt van een gevuld object’…

Het gaat dus om een object met vulsteek, niet om een omlijning. Je kunt bv. eerst een object maken/plaatsen met een andere vulsteek, die je naderhand wijzigt in een rimpel vulling door het object te selecteren en dan op het icoontje ‘rimpel vulling’ te klikken, maar je kunt ook eerst op het icoontje ‘rimpel vulling’ klikken voordat je een object maakt. Dat laatste heb ik gedaan.


Men eenvoudige ellips als uitgangspunt heb ik een object gemaakt met een willekeurige afmeting. Direct wordt een rimpel effect zichtbaar. Dit is een hetzelfde effect als je krijgt bij het gooien van een steentje in een vijver: vanuit het punt waar het steentje is gevallen (het midden) komen er rimpels naar alle kanten toe. Zo zou je het effect moeten zien.


Wat valt al meteen op? Dat ook hier GEEN onderlaag/verstevigingslaag te zien is, net als bij de vorige les ivm. vullingen in gradatie. Dat kun je controleren door met de rechter muisknop op het object te klikken, daarna linksonder bij het menu op ‘Effecten’ en daar het tabblad ‘Verstevingslaag’ aan te klikken. Alle opties staan UITGESCHAKELD (grijs). Dat moet ook wel, want je wilt ook hier geen ondersteken zien, dat zou het effect teniet doen.


De manier waarop ‘rimpels’ uitkomen hangt in de eerste plaats af van de vorm en grootte van een object.  Bij ronde objecten (klein object donkerblauw) komen de rimpels duidelijk in beeld, zelfs bij de ovale vorm daarboven, die tussen ovaal en rond inzit. Maar de lange ellips rechts (rood) is totaal anders, omdat de rimpels bij de lange kanten dichter op elkaar komen te zitten, dus het effect scherper is.


Voor nu ga ik verder met de eerste ellips die ik gemaakt had. Als je goed naar het midden kijkt, zie je dat de steken die gemaakt gaan worden vanuit dat midden gestart worden, en in spiraal vorm naar buiten toe opgezet zijn. Het gaat hier bij dit ontwerp over een hele lange stekenlijn, die in één keer gemaakt wordt, van binnen naar buiten. Dus geen losse cirkels, omdat daar dan teveel start- en eindpunten op komen en verstoringen zouden geven tijdens het borduren. Dit is de mooiste manier om een rimpelvulling op te zetten. Het effect van dit object lijkt op dat van een LP (langspeelplaat).


Het is overigens mogelijk om dat middenpunt/de start te verplaatsen: klik op het icoontje ‘Opnieuw vormgeven’, en je ziet in het midden van de figuur, bij de start van de steken, een ronde roze node verschijnen (rond, omdat alle lijnen rond zijn = beginpunt!). Daar kun je mee slepen, schuiven, om zo het effect van dit object te vergroten.


Ik heb deze roze node naar links gesleept, en het effect is direct goed zichtbaar (geef V8 wel even de tijd om dit voor elkaar te krijgen): een 3D effect! Wel is het belangrijk om goed te kijken of alles wat heel dicht bij elkaar geborduurd gaat worden niet te dicht op elkaar gaat zitten. Borduur zo’n motief langzaam!


Hoe meer je het middenpunt naar de kant zet, hoe dichter het daar wordt met rijen steken. Wel heel apart!

Je zult overigens merken dat – als je ‘Opnieuw vormgeven’ inschakelt, het niet mogelijk is om aan de zijkant nodes toe te voegen om zo de vorm van het object te wijzigen, omdat je een gesloten vorm hebt getekend en met ‘Rimpel steek’ hebt bewerkt: er komt alleen in het midden een node te staan, om dat te kunnen verschuiven.


Wil je een aparte vorm maken waarbij de lijnen met steken/rimpels een écht golvend effect krijgt, ga dan naar ‘Digitaliseer’ in de linker kolom en gebruik dan eens ‘gesloten object’. Maak een grillige vorm, voeg nodes toe (linker muisknop voor rechte lijnen/hoeken, rechter muisknop voor ronde lijnen/afgeronde hoeken). Zet daar eerst een gewone vulsteek in, en klik daarna op ‘Rimpelen vulling’. En kijk eens wat een bijzonder effect…. het lijkt wel of het een lap stof is die golft in de wind… Ik heb ze even naast elkaar gezet, zodat je het verschil kunt zien.


Als ik via ‘Opnieuw vormgeven’ op de rechter figuur klik, krijg ik nodes te zien waar ik aan kan trekken maar ook een (in dit geval blauw vierkantje) waar ik aan kan trekken om de figuur bv. vanaf dat punt groter te maken.


Als ik die node ver weg trek, wordt de figuur dramatischer, alsof je erin kunt kijken… blijft altijd wel de vraag of dit uitvoerbaar is bij het uitborduren. Maar het is al leuk om dit uit te proberen.


Ik ga nog even terug naar de basis/ovale vorm, die ik het eerst getekend heb, om de eigenschappen te bekijken. Dat doe ik door met de rechter muisknop op het object te klikken terwijl deze geselecteerd is: het menu ‘Object eigenschappen’ verschijnt bij het tabblad ‘Vulsteek’. Vul type = Rimpelen. Daar kun je zien welke steeklengte en steekspatiëring er ingesteld staat.

Steeklengte aanpassen = om gladdere en/of scherpere rondingen te krijgen.
Steekspatiëring aanpassen = om de steeklijn(en) dichter of opener te maken.


Zo heb ik hier gekozen voor een grotere afstand tussen de steken om het borduurwerk meer open te maken… Klik bij het uitproberen steeds alleen op ‘Toepassen’, en als je tevreden bent op ‘OK’.

Even een tip: als je borduurobject een opening in het midden heeft, en je past ‘Rimpelen’ toe, lijkt het alsof dat vanuit een middenpunt gemaakt wordt zodat het gat verdwijnt. Dat is allen in V8 zo, bij het ontwerpen, maar bij het daadwerkelijk borduren start de lijn vanaf het eerste punt bij de opening.

Zo, ga er maar weer fijn mee aan de slag: wie weet wat jij zelf allemaal voor leuke effecten bedenkt.

Volgende keer beantwoord ik wat vragen van gebruik(st)ers. Kijk je dan weer mee?

 

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sylvia Kaptein

  Hoi Patricia,

  het lijkt me beter om een gemêleerde draad te gebruiken, want wat is ‘halverwege’? De steken worden in een vaste opzet gemaakt, spiraalsgewijs, je kunt dat niet zomaar onderbreken. Of je zou de machine moeten stoppen, de bovendraad vervangen en dan kijken welk effect dat geeft.
  Een van kleur verlopende draad best een mooi effect zou kunnen geven. Probeer dat eens uit!

 • Patricia van Tuyl van Tuyl

  kun je ook in de rimpel steek kleuren halverwege aanpassen

   

 • Bucket Christine

  Wat heb ik weer super veel bijgeleerd in deze en voorgaande les. Nu even uitproberen in een praktische oefening.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam