Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2018 – deurtje #18

Drie keer last minute: Zijden accessoires!

Maak je kerst outfit helemaal af met deze leuke stropdas accessoires. Met nog een week tot de kerst kun je dat ene jurkje of die mooie blouse ‘op-pimpen’ met zijden accessoires. ‘Kerstiger’ dan dit wordt het niet.

In een kringloopwinkel kan ik maar moeilijk de verleiding weerstaan om even in de stropdassen doos te duiken. Ik hou van de luxe uitstraling van zijden dassen met hun mooie dessins.  Al eerder maakte ik er een heuptas mee. Bekijk deze handige tas op mijn Instagram. Hoe leuk is het om deze keer stropdassen te hergebruiken als ‘finishing touch’ voor de kerst! 

Met deze bonte verzameling ging ik aan de slag. 

1. Obi belt

Het snelst te maken is deze obi belt. Ik zag deze niet zo lang geleden in de etalage van een leuke boetiek. €25 euro moest hij kosten. Ik dacht toen direct dat kan ik makkelijk zelf maken. Bij gebrek aan echte kerststropdassen met kerstbomen of -mannen, koos ik deze bontgekleurde exemplaren. Leef je uit!

Het principe is simpel. Neem twee stropdassen, maak ze aan elkaar….. dat is eigenlijk alles. Zo heb je een lange riem die je twee keer om je middel draagt met een nonchalante knoop aan de voorzijde. Easy peasy!

Stap voor stap

 1. Met rijggaren gaf ik de hoek aan waarbinnen de bovenste stropdas moest vallen. Eén zijde van deze stropdas speldde ik op de andere stropdas.
 2. Met de naaimachine en blindzoomvoet 5 stikte ik deze zijde vast. 
 3. De tweede zijde naaide ik met de hand.
 4. De bovenste stropdas heb ik om de onderste gevouwen.
 5. Aan de onderzijde opnieuw met de hand vastgenaaid.
 6. De stropdassen zitten aan elkaar vast. Klaar om als Obi belt gebruikt te worden. Voor slechts €1,80!!

2. Armband, ketting, sjaal en/of toch riem?

Voor het tweede project gebruikte ik deze polkadot stropdas en twee armbanden. Ik maakte een riem die ook als sjaal te dragen is en een armband die ook als ketting te dragen is. De keuze is reuze! 

Het principe voor beide (of eigenlijk alle vier) is hetzelfde. Voor de riem gebruikte ik het brede uiteinde van de stropdas, voor de armband het dunne gedeelte. 

Stap voor stap

 1. Van de armband maakte ik een soort gesp door een strook (in dit geval een stukje van de stropdas) stof zeer strak over de armband te maken.
 2. Eerst de maat opmeten. Met een speldje gaf ik aan waar ik moest stikken. 
 3. De zijkanten openvouwen, spelden en stikken.
 4. De versteviging van de stropdas wat wegknippen.
 5. De opengevouwen zijkanten terug vouwen. Eerst de ene…
 6. daarna de andere kant. Even met een paar steekjes de naad vastzetten.
 7. Met de naad naar binnen om de armband schuiven.
 8. Het ene uiteinde tussen de ‘gesp’ stikken.
 9. Klaar om te dragen!

Je kunt ook een andere stof voor de ‘gesp’ gebruiken.

Riem & armband

Ketting (choker) & riem

Sjaal & armband

3. Cummerband en bretels

Hoe feestelijk zijn deze stropdassen!

De laatste is misschien wel de chicste, maar ook de bewerkelijkste. Ik vind hem te gek! Super feestelijk! Deze nummer drie is geïnspireerd door de smoking en mijn recent gemaakte salopette. Ik maakte eerst de cummerband  (Ja, ik moest ook even opzoeken hoe dit precies heette ;-).) 

Stap voor stap

 1. Op dezelfde manier als de obi belt maakte ik de twee stropdassen aan de voorzijde aan elkaar. Daarna bepaalde ik de lengte en knipte de stropdassen door. De stropdassen zijn niet van gelijke breedte.
 2. De breedste stropdas maakte ik smaller door de versteviging smaller te knippen en vervolgens de zijkanten daar omheen te vouwen. 
 3. Bij de smalle stropdas knipte ik alleen een strookje versteviging om een mooie afwerking te krijgen. Beide uiteindes maakte ik met de hand vast.
 4. Als sluiting bevestigde ik drie bh haakjes.

Bretels

De bretels bevestigde ik met de hand aan de cummerband. Op circa 9 cm vanaf het midden zette ik ze aan de binnenkant van de voorzijde vast. Na het vastzetten heb ik het even gepast om de plaats waar ik ze aan de achterzijde ging bevestigen kon bepalen. Dit kwam aan de achterzijde bij mij uit op circa 7 cm vanaf het midden. Daar waar de bretels achter kruisen heb ik ze met een paar steekjes aan elkaar bevestigd. Dit om eventuele afzakken te voorkomen. 

Jammer dat kerst dit jaar gewoon twee dagen duurt. Ik heb keuze uit drie outfits dit jaar! Welke zou jij kiezen?

Volg me op Facebook en Instagram en zie wat ik draag met de kerst ;-).

Fijne feestdagen!

Marlies (@madebyliesl)

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam