Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2018 – deurtje #22

Je hebt nog niet alle kerstgeschenken of zoek je nog vertwijfeld naar een kerst outfit? Geen zorgen, ik het de oplossing voor jullie. Hoe zat dat ook weer met een Last-minute-kerst-sweater?

Keuze en verandering van patronen 

Mocht je een goed patroon voor een t-shirt of een sweater hebben, dan wordt het eenvoudig voor je. En als je een overlockmachine hebt, wordt het zo mogelijk nog eenvoudiger! Maar geen zorgen. Een overlockmachine is niet absoluut noodzakelijk. Met een gewone naaimachine lukt het ook. We gebruiken dan gewoon een smalle zigzagsteek of een andere stretchsteek.

Maar eerst gaan we alle lastige naden verwijderen, waarvoor we een covermachine of een tweelingnaald nodig hebben. In plaats hiervan voegen we mouw- en zoomboorden toe. Daardoor besparen we tijd en moeite – we hebben tenslotte haast.

Als alternatief kun je een patroon kiezen wat al zo gemaakt wordt (bijvoorbeeld het Linden Sweatshirt van Grainline Studios of de Toaster Sweater van Sew House Seven. Bij thefoldline.co.uk vind je de complete collectie).

Mocht je lievelingspatroon niet op deze manier gemaakt worden, dan verwijderen we de naadtoeslagen van alle zomen (alleen die van de zomen!). Je houdt nu de enkele mouwlengte over. Omdat we nog mouwboordjes gaan toevoegen, moeten we nog iets meer verwijderen. Ik wil mouwboordjes van 4 cm toevoegen. Daartoe heb ik de zoom met 3,5 cm verkort (het mouwboordje is 4 cm en daar voeg ik dan nog 0,5 cm naadtoeslag aan toe). Mijn mouwboordje heb ik 2 x 4 cm (het boordje wordt dubbelgebouwen) + 2 x 0,5 cm (naadtoeslag) lang gemaakt.

Je kunt het boordje zo lang maken als je zelf wilt. Bij het korter maken van de zomen moet je wel rekening houden met de gewenste lengte.

Bij het bovenstaande patroon is er nog geen rekening gehouden met de naadtoeslagen voor de zomen Ik had dus de vrije hand bij het maken van de boorden. Meet gewoon de lengte, die op het originele patroon aangegeven is en teken deze maten op papier.

Bij dit patroon is er al rekening gehouden met de naadtoeslagen. Ik heb over de volle lengte de naadtoeslagen naar boven gevouwen en de nieuwe patroondelen gemaakt.

Dit zijn de stappen waardoor we sneller klaar zullen zijn.

We maken de boorden op dezelfde manier als dat we een halsboordje zouden maken.

  1. Verdeel het halsboord in vier gelijke delen. Markeer deze punten met klemmetjes of spelden.
  2. Verdeel de hals in vier gelijke delen. Markeer deze punten met klemmetjes of spelden.
  3. Leg deze punten op elkaar en zet ze met de klemmetjes of spelden vast.
  4. Let er bij het vaststikken op dat het boordje gelijkmatig uitgerekt wordt zodat het precies in de hals past.

Nog net voor stap 2

Stap 3

Stap 3

Als basis voor alle modellen heb ik een zwart sweatshirt gekozen en het met een kant of Novelty-print gecombineerd. En is er een betere gelegenheid om Novelty prints te dragen dan met Kerst?

In mijn perfecte wereld wordt elke kerst gevierd in onesies met gekke motieven. Op het moment dat ik dit project aan het voorbereiden was, waren er in de winkels nog geen kerststoffen te koop.  Spoonflower was mijn redding! Uit meer dan honderd motieven heb ik er drie uitgekozen en ook de soort stof waar de motieven op gedrukt zouden worden. De gedessineerde stof, die je bij deze projecten ziet, heb ik gekregen van Spoonflower (en daarbij kon ik natuurlijk de patronen uitkiezen).

En nu gaan we eindelijk beginnen. We maken een kerstsweater, beter gezegd verschillende sweaters, voor elke soort kerstfeest één. Ik weet waar ik het over heb. Elke familie heeft zo zijn eigen manier van kerst vieren.

Kerstsweater in verschillende varianten maken

1. De Extravagante (beter bekend als “Ik wilde echt een jurk aantrekken, maar dan kan ik niet zoveel eten.”)

Dit is normaal gesproken iemand die droomt van een glamour-kerstoufit maar aan het eind toch voor comfortabel kiest. Maar dat is nu afgelopen! Hier komt een kerstsweater die niet alleen comfortabel is maar ook nog eens superchique.

Hierbij heb ik dezelfde zwarte sweater gebruikt als ik bij alle andere sweaters gebruikt heb, maar bij deze sweater heb ik de mouwen (van Linden Sweatshirts) van zwart kant gemaakt. Deze sweater is een verjaardagscadeau voor de zus van mijn partner. Maar geen zorgen. Als je deze tekst leest, heeft zij haar cadeau al gekregen.

Aangenaam warm dankzij de fleece mouwboorden

Het combineren van het kant met de sweater was absoluut geen probleem. Maar om een sweater werkelijk comfortabel te maken, kun je het beste rekbaar kant gebruiken.

2. De Tiener (beter bekend als “Als ik dan al moet meedoen, dan moet mijn kerstsweater wel de coolste van allemaal zijn.”)

Als tiener zat ik al graag achter de naaimachine. Maar ik had nog nooit iets zelfgemaakts aangetrokken. Dat zou zo ongelooflijk oncool geweest zijn. Maar de tijden zijn veranderd. Echter, de onzekerheden die tieners over hun kleding hebben, zijn gebleven. Mijn stiefdochter is zo’n tiener en heeft een nogal uitgesproken modegevoel. Normaal gesproken zou ze niets dragen wat ik gemaakt heb. Maar oh wee als wij allemaal een kerstsweater hebben en zij niet, dan breekt de hel los. “Jullie pesten me… “, zou ze vermoedelijk zeggen. Jullie kennen het, tieners…………..

Voor dit model heb ik het Linden-Sweatshirt gebruikt en een contrasterend schouderdeel gemaakt. Ik heb het patroon gekopieerd, de plaats voor de contraststof gemarkeerd en aan beide delen de naadtoeslag toegevoegd. Je kunt ook het patroondeel op de plaats waar je de contraststof wilt gaan gebruiken doorknippen en dan een stukje papier aan de patroondelen plakken en hier de naadtoeslagen op aangeven. En omdat mijn stiefdochter graag korte shirts draag, heb ik deze wens ook maar gelijk vervuld.

Origineel (links) en het schouderdeel met naadtoeslag

Maak eerst de voor- en achterkant, voor je de sweater in elkaar gaat zetten…

Dit is de kerstsweater voor een tienermeisje.

3. De Levenspartner (beter bekend als “Alsjeblieft zeg, niet roze of glanzend.”)

Nou, de titel spreekt voor zich, toch? Mijn partner vindt de kleding die ik voor hem maak leuk. Hij heeft echter zeer speciale mode-inzichten en weet in elk geval wat hij niet wil! Hij zal natuurlijk zeggen dat hij alles leuk vindt wat ik maak, als is het alleen maar om mij te steunen. Maar ondertussen denk hij iedere keer als ik iets voor hem ontwerp: “Laat het alsjeblieft niet iets in roze zijn! (haha).

Hoe het ook zij, hij geniet van de kerst, in het bijzonder van de dagen tussen kerst en nieuwjaar. En hij kleed zich ook graag passend. Et voilà. De meest mannelijke sweater die men zich kan voorstellen. De mouwen in contrasterende stof benadrukken zo mooi zijn brede schouders.

Deze leuke stof vind je hier. Heb ik jullie al verteld dat ik Scandinavische motieven met kerst zo mooi vind?

Dit is de Mimi G Simplicity 8613. Dit model heb ik al eerder voor mijn betere helft gemaakt en hij is dol op deze sweater (werkelijk, ik zweer het). Ik heb de mouwen verlengd omdat het patroon oorsponkelijk 3/4 mouwen heeft. En dat zou hij echt niet fijn vinden….

4. De kinderen (beter bekend als “Wij zijn hier alleen voor de cadeau’s en het snoep”.)

Laten we eerlijk zijn. Bij kinderen kan je eigenlijk weinig verkeerd doen. Bij kerstsweaters voor kinderen kan je je met Sachen Novelty Prints regelrecht uitleven. Daarbij kan je je fantasie de vrije loop laten. Veel plezier daarbij!

Ik heb het Estrella-Pajama-Muster von der Makerist gebruikt en alleen maar het patroon voor de mouw- en zoomboorden aangepast. Het Red-Nosed-Rudolph-motief (Biokatoen) vind je hier en het roze sneeuwvlokken motief (katoen-elastan-jersey) hier.

En dit zijn de sweaters voor de kinderen (de linker is voor mijn peetdochter en de rechter is voor de peetzoon van mijn partner). Als dit artikel gepubliceerd wordt, hebben zij deze sweaters al in hun eigen adventskalender gekregen…

5. De brombeer (beter bekend als “Waarom ik?!”)

In elke familie is er wel één, zo iemand die een hekel heeft aan kerst. Een familielid waarbij niets lukt en die altijd loopt te mopperen. Het eten is koud, de cadeau’s zijn waardeloos, de muziek is te luid en bovendien heeft men hem/haar gedwongen deze idiote kerstsweater te dragen! Altublieft……. deze sweater heb ik zo onopvallend mogelijk gemaakt. 

Het patroon is de Toaster Sweater 1, en voor de kraag, mouw- en zoomboorden heb ik een contrasterende stof uitgekozen. De rest blijft zwart……….. jullie weten het al, net zo zwart als het verschrompelde hart van de brombeer. 

(Dit is mijn sweater en ik vind hem mooi. En ik hou van kerst! Ik ben geen brombeer. Maar deze sweater is zo decent dat ik hem ook naar mijn werk kan aantrekken. Ik zal het niet doen want hij past niet helemaal bij de dresscode, maar goed, ik trek hem toch lekker aan. Haha).

 

Veel plezier bij het maken en vrolijke kerstdagen! Mocht je me in de tussentijd missen, je kunt op mijn Blog verder lezen en mij op Instagram volgen.

Nadine

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam