Creatieve berichten over quilten

Adventskalender 2018 – deurtje #5

In deze drukke tijd heb je niet altijd de mogelijkheid om grote werkstukken te maken, zeker omdat het al snel Kerst is. Maar kleine, snelle projecten zijn altijd goed, toch? Vandaar dat ik plantenstekers ga maken: een leuke winterstof (ook geschikt voor Kerst) met losse sneeuwmannen is mijn basis*. Kijk of je een vergelijkbare stof kunt vinden, waar tussen de printjes/figuurtjes voldoende ruimte is om uit te knippen.


Kijk maar eens naar deze stof met sneeuwmannen: ik heb er een aantal al ruim uitgeknipt, met zoveel mogelijk stof er omheen. Maar wel zodanig, dat er nog andere sneeuwmannen naast/in de buurt net zo uitgeknipt kunnen worden.


Een bijpassende (in dit geval blauwe) quiltstof erbij gezocht om voor de achterkant te gebruiken.


Dan nog een tussenvulling (100% bamboe) erbij gepakt, die ik dubbel gelegd heb, om er 2 x dezelfde maat direct uit te kunnen knippen. Een van de uitgeknipte sneeuwmannen heb ik al klaargelegd, nadat ik het eerst even gestreken heb (vouwen er uit).


Het uitgeknipte stukje stof met de sneeuwman heb ik omgekeerd op de papieren kant van een stuk Heat’n Bond Lite gelegd: omgekeerd, omdat Heat’n Bond Lite op de achterkant van deze stof gestreken moet worden = spiegelbeeld: de lijmlaag die daarvan achter de stof gaat zitten, maakt de plantensteker wat steviger.


Met potlood rondom de figuur getekend, zodat ik dit deel Heat’n Bond Lite op het juiste formaat uitknippen kan.


Ik gebruik de uitgeknipte vorm met de sneeuwman ook om de tussenvulling, achterkantstofje en daar de Heat’n Bond Lite voor te knippen (beide stofjes krijgen een lijmlaag). Alle lagen kunnen op elkaar gelegd worden bij het uitknippen, als je er maar rekening mee houd dat de achterkantstof andersom moet liggen, net als bij een quilt met de goede kant naar buiten.


Dan leg ik eerst alles apart op tafel, om te zien of alle onderdelen voor deze plantensteker aanwezig zijn. Bovenaan van links naar rechts zie je het uitgeknipte stofje met sneeuwman, een omgekeerd stukje Heat’n Bond Lite voor achter het genoemde stofje, en een stukje tussenvulling. Onderaan van rechts naar links zie je het stofje voor de achterkant, het uitgeknipte/omgekeerde stukje Heat’n Bond Lite voor achter het genoemde stofje, en een stukje tussenvulling.


Hierna worden de Heat’n Bond Lite stukjes op de betreffende stofjes gestreken: let altijd op dat er geen Heat’n Bond Lite uitsteekt, anders plakt het vast op je strijkmat/strijkplank. Als alles afgekoeld is, trek je de papieren beschermlaag eraf, en houd je het stofje met een glimmende lijmlaag over.


Dan leg ik alles op elkaar, net zoals bij een sandwich voor een quilt…


en zet een aantal grote quiltspelden (Flower Pins) door alles heen om het goed bij elkaar te houden.

Bij het quilten ga ik de BSR van mijn BERNINA 770QE gebruiken: vrij quilten langs zwarte lijntjes. Ik gebruik dan ook mijn stiksteekplaat, en de onder transporteur gaat naar beneden. Voor het quilten van deze sneeuwman gebruikt ik zwart onder- en bovengaren, om alleen langs enkele zwarte lijntjes van de print te werken. De kleur die je gaat gebruiken hangt af van de print die jij hebt.


Als eerste haal ik de onderdraad naar boven: Topstitchnaald 90/14 naar beneden, naald weer naar boven en daarbij de bovendraad vasthouden: er komt dan een klein stukje van de onderdraad mee naar boven, die ik eventueel met een pincet aanpak. Ik trek beide draden wat langer uit, en houd ze vast bij het maken van de eerste steken. Zo krijg je geen ‘vogelnestje’= hoop draden op één plek op de achterkant van het werkstuk. Die blijft immers ook zichtbaar.


Er hoeft niet veel gequilt te worden: rondom en wat details, voor een beetje reliëf. Op de afbeelding hierboven zie je de achterkant van het werk: slechts een aantal lijntjes.


En dit is de voorkant: het reliëf is goed zichtbaar, vanwege de 2 lagen tussenvulling.


Na het quilten knip ik het geheel terug tot ca. 1 cm voorbij de print: de stoffen rafelen nu niet, omdat de Heat’n Bond Lite er achter zit = steviger. Nog een voordeel om dat te gebruiken. Belangrijk is wel om te zorgen dat de tussenvulling niet zichtbaar is (desnoods iets korter afknippen, maar niet teveel weghalen).


Ik ga lange saté prikker gebruiken om de sneeuwmannen op te zetten, waarbij de punt van de stokjes onderin de sneeuwman gestoken wordt. Dit omdat je die punt dan tussen de gemaakte (quilt)steken kunt wringen. Vandaar dat ik vantevoren met een (in dit geval) witte wateruitwasbare stift twee streepjes zet, daar waar GEEN stiksel langs de zijkanten moet komen, maar waar de saté prikker ingezet moet worden.


Om de randen met dichte zigzagsteken te bewerken, zet ik het Open Borduurvoetje #20C op, onder transporteur omhoog, zigzag steekplaat erop (en dit ook instellen op de machine zelf, anders maakt hij geen zigzagsteken, maar ziet hij nog steeds een stiksteek), de breedte van de zigzagsteek (nr. 2) verhogen tot 4.0 en de lengte verkorten tot 0.55.


Ik ga blauw ondergaren gebruiken, en bovenop blauw glinstergaren, voor een feestelijk effect. Langzaam werken, omdat het metaalgaren is, starten bij het linker streepje, rondom werken en stoppen bij het rechter streepje, waarbij dus een hele kleine opening vrij blijft.


De punt van de saté prikker duw ik tussen de twee lagen tussenvulling, en al wrikkend duw ik hem voorzichtig hoger, zodat het stokje zelf een flink eind tussen de lagen doorkomt. Als je dat voorzichtig doet, gaat de punt tussen de gequilte steken door.


Zo maak ik er nog meer: leuk om te doen en écht niet zoveel werk…. Normaal gesproken quilt ik alles eerst, daarna knip ik alles netjes terug en pas dan bewerkt ik alle randen met glinstergaren. Stap voor stap en je hebt er voordat je het weet een heleboel gemaakt…


En dan zet je ze – waar je wilt – in plantenpotten. Maak er zoveel als je wilt voor je eigen huis, of om met Kerst cadeau te geven. Veel plezier er mee en alvast fijne Feestdagen!

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

*Bij heel veel quiltstoffenseries zijn dit soort grotere prints met ‘losse’ voorstellingen verkrijgbaar: kijk eens in je eigen voorraad of je nog zoiets hebt. Je kunt eventueel ook grote stukken mooie printjes uit ‘gewone’ print/quiltstoffen knippen en dát als voorstelling gebruiken.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam