Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2018 – deurtje #8

 

Vilten hoesjes met een kerstgroet voor bloemen, planten en nog veel meer…

Bij deze vilten hoesjes zit het ‘m in de details.

In principe is het hoesje snel gemaakt. Niettemin heeft het drie bijzonderheden:

  1. Gebruik van een platte naad, bijv. met mijn BERNINA L 460 Overlock

2. De vorm van het hoesje is conisch

3. Het naaien uit de vrije hand met de machine

Maar laten we bij het begin beginnen 🙂

Als materiaal heb ik industrieel vilt gebruikt.

Omdat het duur is om dit vilt te maken, is dit prijzig. Informeer daarom bij meerdere verkooppunten. Bij mij aan de Bodensee is er in Hilzingen eine alteingesessene Filzfabrik, die ook aan particulieren verkoopt. Daar worden ook wel restanten tegen een gunstige prijs aangeboden. En voor dit hoesje heb je niet veel materiaal nodig.

Conische hoesvorm maken

Om een conische hoes te kunnen maken, heb je de omtrek van zowel de boven- als de onderkant nodig. Deze heb ik met behulp van een meetlint bepaald. Van een weckpot met een inhoud van 1 liter is de omtrek aan de bovenkant 31 cm en aan de onderkant 29 cm. Als hoogte heb ik 11 cm aangehouden.

De maten heb ik op papier getekend. In het midden heb ik aan de boven- en onderkant 1,5 cm extra getekend. Hierdoor krijgt de hoes een afgeronde vorm, waardoor deze gladder om het conische glas komt te zitten.

Controleer of het gemaakte patroon goed aansluit.

Op de machine uit de vrije hand naaien

Als het patroon past, kan het op het vilt gelegd worden en uitgeknipt worden. Met behulp van een verdwijnstift een kerstgroet erop schrijven. Met de verdwijnstift werk ik heel graag. Daarmee kan ik vooraf het borduurwerk tekenen. Mocht ik verkeerd tekenen, wacht ik tot de lijnen vervaagd zijn en teken ik het gewoon nog een keer. Uiteindelijk naai ik met de machine langs de getekende lijnen en kan ik me zo 100% op het naaien concentreren.

Bij deze manier van naaien gaat het om het soort vrije-hand naaiwerk. Ik persoonlijk houd ervan als het niet al te strak is maar dat het een kunstzinnige en handgemaakt uitstraling heeft. Daarvoor gebruik ik mijn geliefde BERNINA Virtuosa 150 en borduurvoet voor borduren uit de vrije hand #24 . Tot slot de transporteur van de naaimachine laten zakken en je kunt aan de slag.

Wie wil kan het geheel nog met een paar sterren, dennenbomen of andere kerstachtige motieven versieren. Ik heb gekozen voor koperen sterren. Daarvoor heb ik Metallic garen van Madeira gebruikt. Gebruik hiervoor een Topstich-Metallic-naald. Deze zijn er bijvoorbeeld ook van Madeira. De onderdraad is gewoon normaal naaigaren in een onopvallende beige-achtige kleur.

 

Tweedraads platte naad met de overlock maken

De zijnaad wordt met een platte naad gesloten.

Hiervoor heb ik mijn overlock L 460 gebruikt. In de handleiding staan achterin enkele naadsoorten beschreven. De 2-draads platte naad is bij mij nr. 11.

Ik heb de bredere variant met de linker naald gebruikt, omdat het vilt nogal dik is.

Het bijzondere is dat de steek slechts 2 draden heeft. De grijper wordt met met behulp van de bovengrijperafdekking afgedekt.

De draadspanning van de linker naald moet, volgens de handleiding, op 2 staan. Deze is bewust laag ingesteld omdat de naad uiteindelijk uit elkaar getrokken gaat worden en daarvoor is er meer ruimte op het garen nodig. Omdat het vilt heel dik is heb ik deze spanning zelfs op 1 ingesteld.

Als overlockgaren heb ik van Madeira het Aerolock gebruikt. Ik heb als garenkleur bijpassend grijs gekozen. De platte naad is echter ook heel leuk met contrasterend garen.

De naad ziet eruit zoals op de foto hieronder.

Dan uit elkaar trekken tot de randen van de stof tegen elkaar liggen. Hierbij moet wel een beetje kracht gebruikt worden 🙂

Om ervoor te zorgen dat de naad echt goed vlak wordt, ben ik er nog even met het stoomstrijkijzer overheen gegaan.

Let er bij het naaien van de platte naad met de overlock machine op dat de draadeinden lang genoeg zijn om de naden met behulp van een handnaainaald af te hechten.

En klaar is de vilten hoes.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam