Creatieve berichten over quilten

Snowmen Gathering, een winterquilt Deel 3

En dan zoals beloofd het laatste deel van het quilten en de afwerking van de Snowmen Gathering quilt: ook al had ik de vorige keer al veel gedaan, er was nog heel veel meer te quilten (als je zo intensief quilt als ik altijd doe). ‘Wel graag voor Kerst af’… was het idee, hoewel het een winterquilt is die tot de lente 2019 kan blijven hangen. Maar inderdaad: als je te lang wacht met verder quilten, blijft zo’n werkstuk liggen.


Dus… voorwaarts, met het quilten van de lucht. Bijpassend gemêleerd quiltgaren gekozen: gemêleerd garen met verloop van kleuren/tinten vind ik altijd was spannender dan effen garen. Je krijgt meer effect door de kleur/tint wisseling, waarbij het effect wat ‘dramatischer’ kan zijn… (Op de foto zie je weer hoe handig het is om links van je machine een extra tafel neer te zetten, om het gewicht van een (grote) quilt op te vangen.


Enigszins horizontaal, quilt ik golvende lijnen met hier een daar een krul = wind. Omdat dit deel van de quilt alleen maar uit drie lagen bestaat (de onderste kant van de quilt bestaat uit heel veel applicaties, soms over elkaar, die dmv. Heat’n Bond Lite opgestreken zijn, dus stijver), voelt het quilten van dit deel anders aan. Belangrijk is om te zorgen dat dit deel qua quiltkrimp hetzelfde wordt als het onderste deel: vandaar dat ik soms wat extra lijnen tussen de andere lijnen zet, om alles qua formaat aan te passen, als dat nodig is. Je ziet op de foto goed het verschil tussen het gekrompen deel dat al gequilt is, en de rest waar ik nog moet quilten. Een goed voorbeeld van inwerken van de lagen…


Aan de achterkant kun je het quiltwerk altijd heel goed zien, zeker als je een lichte stof als achterkantstof hebt gebruikt. Het zit aardig dicht, maar het quiltwerk is nog niet klaar…


Het quilten van de lucht is om de kristallen heen gegaan… geprobeerd om het patroon van de lucht door te laten lopen, alsof de kristal er letterlijk voor ligt. Alles is tot aan de smalle blokjesrand gequilt.


Dan de kristallen zelf: quilten met GlaMore = dik metaalgaren, dat met een Topstitchnaald 100/16 nog nét als bovendraad gebruikt kan worden. Door dit dikke garen te gebruiken, krijg je nóg meer effect. Je hoeft niet meerdere keren over één deel te gaan om alles te laten glinsteren, zoals je bij dunner metaalgaren vaak wel doet. Alle kristallen met een paarse kleur gequilt, en ook wat losse kristallen uit de vrije hand gequilt, kleiner, en wat meer verspreid over de lucht.


Het smalle geblokte randje wordt ook gequilt: heen en weer in ‘lussen’, waarbij ik gebruik maak van de rijen van de blokjes zelf, om gelijkmatig te quilten.


Op de brede randen ga ik drie soorten quiltwerk maken: hierboven zie je hoe ik soms een schets maak, een kladje, om te zien of een bepaalde opzet gaat werken. Het hoeft geen uitgewerkte tekening te zijn, maar meer een idee uitwerken.


En dan ga ik het uitvoeren: dikke krullenrand, ‘pebbles’ tegen het smalle randje aan om de lege vlakken op te vullen en rechts golvende lijnen, dwars op de randen. Bij de verstekhoeken laat ik de krullen doorlopen, maar zorg ik ervoor dat de golvende lijnen juist die schuine naad accentueren.


Na het quilten ga ik met goudkleurige GlaMore de buitenranden, en sommige binnendelen nog extra quilten, voor het glinster effect. Dat geeft nét een beetje meer…


Als alles gequilt is, kan ik de randen terug gaan snijden tot de juiste maat. Dat doe ik met mijn quiltliniaal en rolmes, op een snijmat. Heel belangrijk hierbij is om de quilt zelf weg te duwen, zodat deze niet per ongeluk – omgeslagen – onder de af te snijden rand komt te liggen. Het is mij al eens gebeurd dat dat wel het geval is, waarbij ik per ongeluk een stuk van de quilt afsneed, samen met de rand, omdat alles dubbel bleek te liggen. En ondanks het feit dat je merkt dat het snijden zwaarder wordt,ga je door…. Drama, maar gelukkig heb ik dat op een redelijke manier kunnen herstellen….


De afwerkrand naai ik (dubbel geslagen) eerst op de achterkant,


en daarna sla ik alles om naar de voorkant, om het met de machine door te stikken. Zo hoef ik niets met de hand af te werken… behalve het laatste stuk van de tunnel dan. Van de tunnel stik ik het bovenste deel altijd mee met de afwerkrand: dat scheelt ook weer.


Rest mij om mijn initialen = bewijs van eigen ontwerp, aan te brengen, links in de hoek van mijn quilt.


En de quilt op te hangen, met een (andere) sneeuwman erbij, boompjes en de kerstman. Dat wordt een gezellige winter!

 

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

 

(* dit ontwerp valt onder Copyright Sylvia’s Art Quilts Studio)

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: DecoBob ondergaren, GlaMore garenpakket Fun Christmas, machine quiltgaren, quiltliniaal, rolmes, snijmat, Snowmen Gathering quilt, Stof voor afwerkranden en tunnel

Thema's met betrekking tot dit bericht ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam