Creatieve berichten over borduren

93: Bernina Embroidery Software V8: Outlines van een bestaand motief bewerken deel 1

De vragenlijst van gebruik(st)ers van V8 is nog lang, vandaar dat ik hier nog een paar beantwoord. Zo kan het voorkomen dat bepaalde functies gebruikt worden maar het gewenste resultaat niet behaald wordt, of een speciale functie is niet direct te vinden. Toegegeven: V8 is zó veelzijdig, dat ik zelf na al die jaren nog lang niet alles gebruikt en uitgeprobeerd heb. Daarom is het altijd nuttig om vragen van anderen te krijgen, en zo een verdiept verslag te kunnen geven.

Meerdere vragen/opmerkingen kreeg ik toch over Outlines/Omlijning van motieven. Hoe je ze maakt, hoe je ze bewerkt en of ze nodig zijn. In voorgaande lessen – oa. bij les 8: Stekentaakbalk Omlijning’– heb ik uitgelegd welke soorten Outlines er zijn. In die les heb ik diverse voorbeelden getekend, maar alleen de omlijningen zelf. In deze les ga ik ze bij objecten gebruiken. En al worden ze in V8 – de Nederlandse versie – omlijningen genoemd, velen van jullie gebruiken de term ‘Outlines’, dus daar houd ik me dan maar aan.

In deze les ga ik de Outlines van een bestaand motief bekijken en bewerken. Wat is de functie van Outlines daar en hoe zit alles in elkaar?


Outlines zijn lijnen die tussen motieven gezet worden, om deze te goed uit te laten komen.
Ze zijn geen onderdeel van de objecten binnen een borduurmotief zelf, maar vormen als het ware een rand er omheen. Een borduurmotief wordt hier scherper door, met meer accenten. Zo kun je bepaalde delen van Outlines voorzien, of alles. Bovenstaand motief komt uit de BERNINA Bibliotheek = FL868. Prachtig om te zien hoe de blaadjes omlijnd zijn, maar de steeltjes van de bloem, de voelsprieten en details van de vlinder niet. Dat laatste kan het geval zijn omdat Outlines alleen om gesloten objecten gezet kunnen worden. Bovendien heeft het geen zin om rondom smalle, dunne lijnen randjes te zetten. Juist als deze NIET geaccentueerd worden (zoals bij Outlines het geval is) vallen ze meer op.

Het motief is prachtig uitgebalanceerd: bedenk alleen dat jouw manier van inspannen van versteviging (stabilizer) – enkel of meerdere lagen – en het materiaal waar je op werkt van invloed kunnen zijn op het netjes uitborduren van de Outlines. Soms gaat het aan de ene kant van een borduurmotief goed, terwijl de Outlines aan de andere kant van het motief er vanaf staan en er een leeg stukje tussen vulsteken en Outlines kan ontstaan. Dat heeft niets met je ontwerp te maken, zoals je op het voorbeeld hierboven kunt zien. Dat zit netjes langs of zelfs soms net OP de buitenranden van de objecten.


Om te zien wat er van een bepaald motief gemaakt gaat worden qua Outlines, kijk je via de docker ‘Kleurenfilm’. Het laatste vakje = Outlines, omdat deze meestal als laatste geborduurd wordt. En dan zie je direct waar je tegenaan kunt lopen: aangezien de Outlines zwart zijn, en het grootste deel van de vleugels van de vlinder ook. 

Omdat ik een origineel borduurmotief uit de BERNINA Borduurbibliotheek ga bewerken, ga ik dit onder een andere naam bewaren. Zo blijft het origineel in de bibliotheek staan, en kan ik met mijn versie vanalles uitproberen. Ook als ik tussentijds mijn computer uit wil zetten, heb ik nog het origineel, en mijn deels bewerkte versie, waar ik op elk moment mee verder kan gaan.


Het zwart van de vleugels wordt ook als laatste kleur gemaakt, omdat alles aan elkaar verbonden is. Je kunt eventueel de kleur van de vleugels wijzigen. Probeer dat maar eens uit: klik op de vleugels of onderdelen daarvan die nu zwart zijn, en zet daar een andere kleur op.  Direct wordt de nieuwe bewerking/kleur onderaan als extra vakjes geplaatst in ‘Kleurenfilm’, maar ook het deel zwart van de voelsprieten en het lijfje van de vlinder erbij. Bij mij is dat kleur oranje. Die wordt weergegeven als kleur nr. 9, omdat ik het 9e hokje bij het Kleurenpalet heb aangeklikt, nadat ik kleuren heb toegevoegd door op het + rechts op de balk te klikken.

(Valt het je overigens op dat daar dan geen Outlines meer te zien zijn? Blijkbaar was dat al niet zo, maar omdat de vleugels zwart waren, net als de Outlines, viel dat niet op).


EVEN TUSSENDOOR: Waarom worden er vier vakjes onder de laatste/oorspronkelijke geplaatst? Omdat elke handeling een apart vakje oplevert. Elke vleugel is apart aangeklikt, en gewijzigd in oranje (in dit geval). Dat betekent dat die bewerkingen per stuk onder de laatste komen te staan, maar direct wordt het deel dat samengevoegd was met het andere zwart van de voelsprieten en lijfje eruit gehaald: dat zijn immers vulsteken van een andere kleur. Omdat ik 2 x een vleugel heb aangeklikt, krijg ik dus 4 extra vakjes: de linker vleugel oranje, een deel van het lijfje/de kop zwart, de rechter vleugel en het lijfje met voelsprieten.

Maar nu moet de volgorde van werken eerst weer op de juiste manier geplaatst worden. Om nu te voorkomen dat bij verdere bewerking de twee zwarte vulsteekdelen (voelsprieten en lijfje vlinder) bij de outlines getrokken gaan worden, geef ik de outlines tijdelijk een andere kleur (donkerpaars, bij het Kleurenpalet bij mij nr. 16). Het maakt niet uit welke, als deze kleur maar niet bij de oorspronkelijke kleuren voorkomt. Anders heb je kant dat bij het opschuiven de beide zwarte onderdelen (lijfje en voelsprieten) en de Outlines alsnog samengevoegd worden.


Daarvoor schuif ik de oranje vakjes op elkaar = altijd van onderaf naar boven schuiven. Nu heb ik twee oranje vakjes bij elkaar = één vakje met alleen de vlindervleugels. Ik hoefde overigens alleen de oranje vleugels maar bij elkaar te schuiven, waarna de zwarte vulsteken voor voelsprieten en lijfje meteen ook samengevoegd werd.

Normaal gesproken zorg je ervoor dat de stiksteken als laatste geborduurd zullen worden: ze vormen immers de afsluiting van je borduurwerk. Dat was bij het oorspronkelijke borduurwerk ook het geval. Maar nu zul je zien dat de Outlines bij de vleugels deels daar deels onder verborgen waren, omdat ze niet zichtbaar hoefden te zijn bij de oorspronkelijke zwarte kleur van de vleugels. Vaak gebeurt dit om snel te kunnen ontwerpen.


Om dit aan te tonen, heb ik de oranje en zwarte vulsteken (vakje met 9 en 7 op mijn voorbeeld) boven de stiksteken (vakje met 16) geschoven. Alles is nu BOVEN de Outlines geplaatst. Je ziet dan direct vreemde lijnen over de linkervleugel en een stukje over de rechtervleugel lopen, maar ook over de achterkant van het lijf en bij de kop. De zwarte pijltjes op de afbeelding hierboven geven dat aan.

Daarmee zie je dat men kennelijk bij het ontwerpen van alles wat zwart was hier geen rekening mee hoefde te houden: het zwart van de vleugels bedekte alle nu zichtbare steken van de Outlines. Hoe lossen we dit op?

Twee mogelijkheden:

1) Het vakje met Outlines (no. 16) via de Kleurenfilm toch weer boven de vleugels en de zwarte stukjes bij kop/lijfje plaatsen: oftewel dit vakje twee plaatsen naar boven verschuiven. De Outlines worden dan eerst gemaakt, de zwarte onderdelen van lijf en kop (zwart) heb ik daaronder geschoven en de vleugels (oranje) als laatste positie. Dat betekent dat de zwarte Outlines het eerst gemaakt worden en de andere steken daaroverheen gaan. Dat is bij de vleugels al heel goed te zien: de hinderlijke lijnen zijn verdwenen. Het kan uiteindelijk wel door de steken heen schijnen, als je een lichte kleur voor de vleugels gebruikt: denk daar om.

Om te zien of dit een goede volgorde van borduren is, kijk je via ‘Steekspeler’ of alles goed verloopt. Daarna kun je een proefversie op een borduurstof via je machine laten borduren. Doe je dat vaker? Dan weet je meteen of je alles goed ingespannen hebt en of de gebruikte stoffen/materialen de juiste zijn. Veel machine borduursters vinden dit teveel tijd kosten en ‘zonde van de materialen’, maar als je een cadeautje wilt maken, of iets voor jezelf dat direct mooi moet zijn, is dat toch goed om te doen. Je kunt zo’n proefstuk bij de uitgeprinte Afdrukvoorbeelden bewaren, voor toekomstige projecten.

Dat de Outlines in paars weergegeven worden is alleen voor het zicht/dit voorbeeld: je gebruikt gewoon zwart borduurgaren tijdens het borduren. Zo kun je onderdelen die eigenlijk met dezelfde kleur geborduurd worden uit elkaar houden en elk een aparte positie geven. uiteindelijk is het altijd zo dat de kleuren/klosjes garen die je op je machine zet de uiteindelijke kleuren van je borduurwerk worden. Dat hoeven niet dezelfde te zijn als op je voorbeeld te zien is.


2) De Outlines weghalen van het borduurmotief en ze zelf volledig opnieuw opzetten. Klik hiervoor het vakje met de Outlines bij ‘Kleurenfilm’ aan en klik op ‘Delete’ van je toetsenbord. Alle Outlines zijn nu weg.

De vleugels zijn er nog wel, omdat ik ze een andere kleur gegeven heb, net als de Outlines zelf. Anders was alles wat daar zwart was ook verdwenen met deze handeling.  Het vakje met de Outlines is verdwenen, rechts bij ‘Kleurenfilm’.

In de volgende les (deel 2) ga ik zelf Outlines aan deze versie toevoegen. Kijk je dan weer mee?

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam