Creatieve berichten over borduren

94: Bernina Embroidery Software V8: Outlines van een bestaand motief bewerken deel 2

Bij de vorige les heb ik van een bestaand (Vlinder)borduurmotief de Outlines verwijderd, om ze zelf helemaal weer toe te kunnen voegen. Dat weghalen van de Outlines heb ik gedaan, omdat ze deels bij de vulsteken behoorden, en dus niet alleen rondom de objecten gezet zijn, maar soms ook ‘onder’ objecten. Aangezien ik de kleuren van vleugels ed. gewijzigd heb, viel dat teveel op. Dus… zelf de Outlines maken.


Ik open het bewaarde bestand van de vorige keer (klik op ‘Bestand’, op de bovenste Menu Balk, en daarna op ‘Open een recent gebruikt ontwerp’: klik op het ontwerp en het wordt op het werkvlak gezet).


En daar staat het motief: helemaal kaal, dwz. zonder Outlines. Best mooi, maar wat vlak. Het stekenaantal is nu 18.362.

Weet je nog? Het toevoegen van Outlines kan alleen rondom gesloten figuren gedaan worden, al ga ik hier alles selecteren en dan kijken wat er gebeurt. 


Volledige borduurmotief geselecteerd, en dan bij ‘Bewerken’ op de linker menubalk geklikt op ‘Omlijnen en compensaties’, die door de selectie geactiveerd is.


Een menu ‘Omlijnen en Compensaties’ verschijnt. Alles wat hierin aangevinkt is en qua keuzes geselecteerd staat, kan nog van een vorige keer zijn. Nu ga ik in ieder geval wat instellingen uitproberen, om te zien wat voor effect dat heeft.


Allereerst zorg ik ervoor dat het vakje bij ‘Objecten/omtrekken’ als enige geselecteerd/aangevinkt staat. Dat wil zeggen dat ik bij ‘Compensatie contouren’ daaronder het vakje uitvink/leeg laat = grijs, dus ge-geactiveerd. Door nu op het pijltje bij ‘Type’ te klikken, komt een keuzelijst tevoorschijn. De keuzes die je daarbij hebt, zijn apart al eens bij ‘les 8: steken taakbalk omlijning’ behandeld.

De keuze voor dit moment blijft ‘Enkelvoudig’, oftewel er komt een enkelvoudige Outline rondom alle geselecteerde objecten.


Daarnaast kies ik bij ‘Kleur’ voor zwart (daar stond hij toevallig al op). De naam van de kleur/het garen wordt gehaald uit alle kleuren die op dat moment in je Kleurenpalet aanwezig zijn, in dezelfde volgorde. Als je een bepaalde kleur of speciaal soort borduurgaren wilt selecteren, doe dat dan vantevoren. Let op dat die kleur/dat garen in je Kleurenpalet staat, en klik die kleur/dat garen aan bij het kiezen van de Outline kleur.  Staan er veel kleuren, dan heb je een hele lange lijst. Staan er een paar kleuren, dan is je lijst kort. Zit de kleur van je keuze er nog niet bij? Kies dan (vantevoren dus) een kleur: deze wordt als laatste in je Kleurenpalet gezet en komt als laatste in de lijst met kleurmogelijkheden.


Voordat je op OK klikt, is het zaak eerst te kijken naar ‘overlappende objecten’. Dit zijn drie vakjes, waarvan standaard (meestal) de middelste aangeklikt is = lichtblauwe achtergrond (de andere twee hebben dan een grijze achtergrond).

Optie 1 = links: elk object krijg zijn eigen Outlines. Ook al ligt een bepaald deel van een object onder dat van een ander, de outlines worden toch geborduurd.
Optie 2 = midden: de elkaar kruisende delen, of overlappende delen van de objecten worden ‘samengevoegd, waardoor alleen rondom het totaal een Outline gezet wordt.
Optie 3 = rechts: overlappende delen van de objecten worden ‘afgesneden’, waardoor wel per object een Outline rondom gezet wordt, maar de ‘onderliggende delen’ niet. Je krijgt dus geen opbouw van Outlines die uiteindelijk weer bedekt worden door een bovenliggend object.


De tekeningen in de vakjes laten dit duidelijk zien. Ik kies eerst voor de LINKER optie, om te zien wat dat voor effect geeft. Klik op dat vakje, en dan op ‘OK’. Het duurt wel even voordat dit ‘klaar’ is, maar uiteindelijk staat overal een omlijning op. En kijk eens goed: OOK om de voelsprieten van de vlinder en de meeldraden van de bloem. En zelfs de afscheidingen van de kleurvlakken in diverse tinten roze bij de bloemblaadjes en bij de groene steeltjes en blaadjes. Het stekenaantal is nu 21.622. Omdat ik de Outlines als laatste heb toegevoegd, worden ze ook als laatste geborduurd. 

Dat is één optie. Ik klik op ‘Ongedaan maken’, waardoor alle Outlines weer verdwijnen.


Dan selecteer ik alles weer, en klik op het tweede vakje bij ‘Overlappende objecten’. Hierbij valt het me op dat het sneller gaat, en dat er minder delen binnenin de objecten van Outlines voorzien zijn. Het is duidelijk dat vooral de buitenranden geaccentueerd worden. Het stekenaantal is nu 19.368. Minder mooi vind ik het hier, omdat bij de binnenste delen, randen van vleugels enz. niets geaccentueerd wordt, maar ‘leeg’ blijft.


Weer klik ik hierna op ‘Ongedaan maken’, en klik dan de 3e optie aan. Hierbij ook weer veel Outlines, binnenin en buitenom. Het stekenaantal is nu 20.579. Het vreemde is dat deze optie ten opzichte van de 1e niet zoveel verschilt: alleen scheelt het 1043 steken: deze 3e optie neemt dus minder steken.


Als je écht wilt weten wat het verschil is, kun je van optie 1 en optie 3 via de docker ‘Overzichtsscherm’ kijken: daar zie je meer details,en weet je ook waar het verschil in die 1043 steken zit. Ik zie alleen dat de verbindingslijnen van begin- en eindpunten anders lopen, maar om nu te zeggen dat er een duidelijk aanwijsbare reden is dat dat zoveel steken moet schelen…? Verderop meer hierover.


Ik ga nog weer even verder met optie 1: daar ga ik wat bewerken, omdat ik zoveel Outlines niet nodig vind. Daarbij gebruik ik weer de docker ‘Kleurenfilm’. Hierbij zie ik nu dat ALLE objecten apart met de Outlines onder elkaar staan: de lijst met vakjes is nu enorm. Je kunt via de scrollbalk rechts van de vakjes helemaal naar beneden gaan om te zien hoeveel vakjes er staan. Dat betekent dat je door de bewerking met de Outlines elk vakje en Outline apart kunt bewerken. Wat handig is als je er een aantal wilt verwijderen.

Bij de meeldraden van de bloem en de voelsprieten van de vlinder heb ik de outlines weggehaald, door te kijken welk onderdeel dat is op mijn lijst van vakjes bij ‘Kleurenfilm’. Door op het object op je werkvlak te klikken wordt het vakje bij Kleurenfilm blauw = geselecteerd, en kun je via Delete dit weghalen. LET OP: haal de Outlines weg, en niet de kleur = het object.


Je zult merken dat – als je ergens een Outline weghaalt, soms bepaalde kleurvlakken bij elkaar komen te staan. Dat is logisch, omdat er geen Outline meer tussen zit. WANT LET OP: zoals het er nu uitziet, bij de lijst in Kleurenfilm, wordt het ook geborduurd. DUS moet je starks – als je alle Outlines hebt verwijderd die je niet meer wilt, weer alle kleurenvlakken met hetzelfde nummer en Outlinevakjes bij elkaar gaan schuiven, om zo de volgorde van borduren aan te passen. Het moet niet zo zijn dat je na elk klein onderdeel kleur direct daarna een stukje Outline moet borduren. Je wilt alle onderdelen van dezelfde kleur bij elkaar hebben, en alle Outlines uiteindelijk ook. Dat is dan even een werkje, maar het maakt je borduurwerk logischer.


Controleer dit maar eens – voordat je iets weghaalt – door ‘Steekspeler’ aan te zetten: je ziet op de kleurenbalk enorm veel onderbrekingen van donkere lijntjes = de Outlines. Dit is geen logische manier van borduren. Dit is altijd een snelle controle.


En dit is de kleurenbalk bij ‘Steekspeler’ na het opschuiven van alle vakjes. Veel beter, kleur bij kleur.

Mocht je trouwens zien dat – na het opschuiven van een kleur – er vreemde lijnen/steken van een andere kleur bovenop komen te liggen, dan weet je daarmee dat die kleur/dat vakje ONDER de andere geschoven moet worden bij ‘Kleurenfilm’, oftewel de volgorde is dan niet goed. Zo heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat de vleugels van de vlinder (oranje) als voorlaatste object gemaakt moeten worden, voor het zwart van de details op lijf en voelsprieten.


Het kan overigens voorkomen dat je bij jouw voorbeeld wat andere lijnen ziet verschijnen
. Het viel me op dat – bij het wijzigen en opnieuw opzetten van Outlines bij optie 1, het uiterlijk van mijn borduurmotief toch iets anders geworden was. Dat kan komen door het verschuiven/op elkaar zetten van Outlines tijdens het bewerken. Een borduurmotief verandert door diverse bewerkingen altijd wat. Het stekenaantal bleek nu op 21.426 stuks te staan, na de laatste bewerking. De Outlines lijken ook veel dikker…  dat komt omdat je NU PAS ziet wat het effect is van alle Outlines die apart gezet waren en nu op elkaar staan. Dat geeft dus ook het grote aantal steken en verklaart daarmee dat er 1043 steken meer staan dan bij optie 3. Er komen dus dubbele lijnen te staan, omdat elk object apart berekend wordt! Tja, soms is er een speciale bewerking nodig om een effect duidelijker in beeld te krijgen.


Zeker als je het beeld vergroot, is het duidelijk te zien. Optie 1 maakt om ELK object een Outline, kennelijk bij het opschuiven dan soms zelfs 2… Je kunt dit weer veranderen door op de extra Outlines te klikken bij je borduurmotief en die via Delete te verwijderen. Bij sommige delen zou dat wel mooier zijn. 

Overigens, toen ik alles weggehaald had, en de vlinder opnieuw op mijn werkvlak plaatste, zonder Outlines, waarna ik de optie 1 weer ingesteld had, zag ik dat ik bij het opschuiven van de vakjes bij ‘Kleurenfilm’ veel sneller alles op kon schuiven. Zodra ik één kleurenvakje naar boven schoof, werd gelijk alles qua zelfde kleur bij elkaar gezet. Soms gaat iets anders als je het opnieuw doet.

Weer wat wijzer geworden betreft Outlines? Volgende keer verder, maar dan met verschillende soorten Outlines, vormen en toepassingen. Kijk je dan weer mee?

 

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
www.sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam